Opleiding Blended Learning in het onderwijs

Zet de eerste stap naar toekomstbestendig onderwijs!

 • Speciaal ontwikkeld voor docenten in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs.
 • Leer effectief Blended Learning te ontwerpen én succesvol te implementeren.
 • Krijg handvatten en inspiratie om jouw opleiding slimmer, sneller, beter én leuker te maken!
 • Word een deskundige gesprekspartner voor collega’s en beleidsmedewerkers.

Wil je meer leren over hoe je een online ontwerp maakt? Kijk dan eens naar de opleiding Onderwijskundig e-Learning Ontwerper

Blended Learning: Bewezen effectief

Hoe ontwerp je zelf effectief een ‘blended' vak? Deze vraag staat centraal in deze unieke opleiding ‘Blended Learning Ontwerper', aangeboden door SBO en de LEARN! Academy van de Vrije Universiteit Amsterdam. Onder de deskundige begeleiding van Blended Learning expert Luuk Terbeek, leer je alles over een effectief Blended Learning ontwerp. Jouw eigen vak staat centraal bij de verwerkingsopdrachten, zodat je de theorie direct in jouw praktijk kunt toepassen.

Bekijk het programma.

De essentie van Blended Learning

Blended Learning is een didactisch uitgangspunt dat veel meer omvat dan de mix van online werkvormen en face-to-face activiteiten. De essentie ervan is het (her)ontwerpen en ontwikkelen van cursussen, vakken of curricula op zo'n manier dat verschillende onderwijs(werk)vormen en activiteiten elkaar niet alleen aanvullen, maar ook daadwerkelijk versterken. Een vaak toegepaste vorm is de Flipped Classroom waarbij studenten een deel van de benodigde kennis verwerven door zelfstudie, voorafgaand aan bijeenkomsten, bijvoorbeeld door toepassing van video en e-learning modules. Zo is er tijdens bijeenkomsten meer ruimte voor gedifferentieerd onderwijs, uitdiepen van complexere onderdelen, individuele begeleiding en verdiepende discussie. In deze opleiding gaan we concreet werken aan het herontwerpen van jouw eigen opleiding. Aan het eind van deze opleiding heb je een op maat gemaakt herontwerp die je direct kunt toepassen in de praktijk.

 

Herken je de volgende vragen?

 • Wat weten wij nu eigenlijk echt van Blended Learning?
 • Flipping the classroom, wat betekent dat nu echt?
 • Hoe zet ik Blended Learning in als onderwijsvorm?
 • Hoe (her)ontwerp ik een vak met Blended Learning?
 • Aan welke voorwaarden moet een Blended Learning project voldoen?
 • Welk beroep doet Blended Learning op mijn (didactische) vaardigheden?
 • Hoe maak ik kosteneffectiviteit inzichtelijk?
 • Welke tools gebruik ik wanneer en waarvoor?
 • Hoe maak ik de (leer)omgeving (nog) uitdagender voor mijn studenten?
 • Hoe kan ik blended onderwijs aanbieden in de beperkte tijd die ik hieraan kan besteden?

Dan biedt deze opleiding voor jou precies de kennis en kunde die je nodig hebt!

Download de brochure.

 

Wat levert deze opleiding jou op? 

In deze opleiding leer je tegemoet te komen aan de behoefte van jouw student door effectief Blended Learning te ontwerpen en succesvol te implementeren. Daarnaast ben je na afloop van de opleiding ook een deskundig gesprekspartner voor jouw collega’s, opleidingsdirecteuren, beleidsmedewerkers, onderzoekers en ondersteundende diensten.

 

De opleiding Blended Learning in het onderwijs bestaat uit 3 modules:

 

  

Is de opleiding Blended Learning in het onderwijs iets voor jou?

De opleiding is speciaal ontwikkeld voor docenten in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs. 

Twijfel je of heb je een vraag? Neem geheel vrijblijvend contact op met opleidingsadviseur:

Wendy Bekkers
Tel: 040 - 297 27 60

Ook interessant:

 

Programma van de opleiding Blended Learning in het onderwijs

 

Module 1 | 09:30 - 17:00 uur

Diepgaand analyseren

Wat is de werkelijke kracht van Blended Learning? Waaraan hebben jouw studenten behoefte en hoe kun je hen, door technologie ondersteund, (nog) beter bedienen? Voordat het herontwerpen kan gaan plaatsvinden, is het van belang om eerst even een stapje terug te doen en te analyseren waar je nu staat en waar je naar toe wilt.

De volgende vragen staan centraal:

 • Wat zijn de werkelijke behoeften van jouw studenten?
 • Welke type leeractiviteiten zijn het best passend?
 • Wat is de plek van jouw vak in het curriculum?
 • Welke middelen en ondersteuningsvormen staan je ter beschikking t.b.v. jouw (her)ontwerp en de uitvoering ervan?
 • Hoe kun je formatief toetsen effectiever in zetten?
 • Wat voor feedback geef je en hoe doe je dat?

Je gaat na deze dag aan de slag met de ontwerp-opzet. Deze werk je tussen de eerste en tweede lesdag uit. Je wordt hierin uiteraard ook begeleid door de docent.


Tip: download de brochure voor een compleet overzicht!


Module 2 | 09:30 - 17:00 uur

Effectief ontwerpen en ontwikkelen

Bij Blended Learning zijn online activiteiten complementair; ze versterken elkaar. Dat dit eenvoudiger klinkt dan het is, ervaar je tijdens deze tweede cursusdag die in het teken staat van jouw eigen ontwerp. Je werkt verder aan de ontwerpopdracht waarmee je in de voorbereiding op deze dag gestart bent.

Onderwerpen:

 • Van welke bronnen binnen en buiten jouw instelling maak je gebruik?
 • Welke leeractiviteiten zijn het meest geschikt conform jouw leerdoelen?
 • Hoe borg je complementariteit, wederzijds versterking en doordachte volgordelijkheid tussen online en face-to-face activiteiten?
 • Hoe geef je invulling aan jouw aanwezigheid bij online activiteiten?
 • Hoe borg je aandacht en respect voor medestudenten binnen een veilige omgeving?
 • Hoe borg je consistentie tussen jouw vak en het curriculum waar dit deel van uitmaakt?
 • Hoe toets je (formatief en summatief) voortgang van jouw studenten?

Na deze dag ga je aan de slag met de opdracht ‘Van ontwerp naar implementatie’. Met deze opdracht reflecteer je op dat wat je hebt geleerd tijdens deze dag en bereidt je je voor op de derde afsluitende dag. De opdracht staat in het teken van de optimale uitvoering van het door jouw ontworpen onderwijs.

 

Module 3 | 09:30 - 17:00 uur

Succes implementeren

De werkelijke kracht van de door jou ontworpen en ontwikkelde cursus valt of staat met hoe succesvol je deze implementeert. Welke (f)actoren zijn hierbij betrokken, wie doet wat en wanneer? Wat betekent het geven van jouw (her)ontworpen vak voor jouw eigen rol en die van je studenten? Hoe beoordeel je hen eigenlijk en wat kan er zoal mis gaan? Hoe draag je zorg voor het optimaal informeren van jouw studenten en hoe bereik je dat zij niet alleen van jou, maar jij ook van hen leert? Je werkt verder aan de ontwerpopdracht waarmee je in de voorbereiding op deze dag gestart bent.

Onderwerpen: 

 • Hoe maak je optimaal gebruik van peer teaching ter beoordeling van jouw cursusontwerp?
 • Hoe faciliteer je peerfeedback?
 • Hoe informeer jij jouw studenten vooraf en tussentijds?
 • Hoe besteed je aandacht aan toegenomen verantwoordelijkheid van studenten bij het praktiseren van flipped classroom?
 • Hoe faciliteer je studentevaluatie?

Na afloop:

Na inzending en beoordeling door de docent van jouw eind opdracht ontvang je een checklist met de highlights, best practices en lessons learned tijdens deze opleiding. Daarnaast ontvang je een certificaat van deelname.

Hoofddocent

Luuk Terbeek

Luuk is onderwijskundige en werkte bijna een decennium als consultant in de Nederlandse e-Learning industrie en is het brein achter vele e-learning modules, serious games en implementaties van learning management systems. Momenteel werkt Luuk als Blended Learning expert, onderzoeker en onderwijsadviseur bij LEARN! Academy van de Vrije Universiteit Amsterdam. Theorie vertaalt hij direct naar de praktijk waarin hij teams coacht bij het ontwerpen en ontwikkelen van Blended Learning programma’s.

Daarnaast heeft hij een eigen training- en adviesbureau: De Kennistuin. Blended Learning heeft steeds vaker een prominente rol in visiedocumenten en beleidsplannen. Samen met SURF heeft Luuk daarom de Special Interest Group Blended Learning opgericht.

‘Het geeft mij veel energie en voldoening om als co-voorzitter van deze landelijke expertgroep instellingsoverstijgende kennisdeling te faciliteren’, aldus Luuk.

Lees zijn blog: De zeven eigenschappen van succesvolle Blended Learning programma’s.

Algemene informatie over de opleiding Blended Learning in het onderwijs

 

Data en locatie

29 oktober, 12 november en 3 december 2018 

Meeting Plaza Utrecht
Godebaldkwartier 20 
3511 DX Utrecht

Routebeschrijving

 

Wat levert deze opleiding je op?

In deze opleiding leer je tegemoet te komen aan de behoefte van jouw student door effectief Blended Learning te ontwerpen en succesvol te implementeren. Daarnaast ben je na afloop van de opleiding ook een deskundig gesprekspartner voor jouw collega’s, opleidingsdirecteuren, beleidsmedewerkers, onderzoekers en ondersteundende diensten.

Het aantal studie uren bedraagt voor deze opleiding 40 uren. Er wordt gewerkt aan een verbetering van het eigen ontwerp ten behoeve van het onderwijs.

 

Jouw investering

De kosten van deze opleiding bedragen 2999,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de online leeromgeving. 

Het is niet noodzakelijk om al veel kennis van Blended Learning te hebben. Kennis van didactiek en het ontwerpen van trainingen of vakken is wel vereist. Ook voor docenten met veel praktische Blended Learning ervaring biedt deze opleiding veel nieuwe inzichten en ervaringen. Het tempo en niveau van de opleiding is hoog. Wij verwachten van iedere deelnemer een dagdeel zelfstudie (incl. opdrachten) tussen de contactbijeenkomsten.

 

Ook interessant voor jou:

 


Ondersteund door online leeromgeving

Tijdens de opleiding maakt u, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vindt u (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruikt u ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvangt u een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om uw profiel aan te maken.

 

Naar Mijn Online Leeromgeving
Opleiding Blended Learning in het onderwijs online leeromgeving

Belastingvoordeel

N.B. Betaalt u dit programma (gedeeltelijk) zelf? Maak gebruik van het belastingvoordeel en vraag tot bijna 50% van de studiekosten terug van de Belastingdienst! Meer informatie en tips

Incompany training

Heeft u, samen met uw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op uw organisatie, uw situatie en uw wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met u mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van u en uw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.

Voordelen

 • De inhoud van deze opleiding wordt afgestemd op jullie organisatie
 • Ga met elkaar in gesprek (ook over lastige situaties)
 • De onderlinge betrokkenheid en motivatie stijgen aantoonbaar
 • Er is individuele benadering en ruimte voor persoonlijke vragen
 • Per opleiding wordt gezocht naar de best passende docent(en)
 • Het hele team is in één keer op hetzelfde kennisniveau
 • Planning van de cursus wanneer het jullie uitkomt
 • Mogelijk: individuele coaching on the job om doelen te complementeren

Vragen of meer informatie?

Lees meer over onze incompany trainingen of neem vrijblijvend contact op met:

Guusje verhoeven Incompany Advies
Guusje Verhoeven
Adviseur Incompany trainingen
Email: g.verhoeven@Euroforum.nl
Telefoon: 040 297 49 77 / 06 516 18 303

Via onderstaande knop kunt u zich veilig, eenvoudig en snel inschrijven voor deze opleiding. Verzeker u van deelname door op de onderstaande button te klikken.

 

Leg uw deelname vast!
Opleiding Blended Learning in het onderwijs inschrijven

Download de Brochure

Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Opleiding Blended Learning in het onderwijs start op 29 oktober, 12 november en 3 december 2018 in Meeting Plaza Utrecht!

Heeft u vragen? Neem voor meer informatie contact op met:

Onze privacy-policy

Inlogcode:

Algemene Informatie

Type: Opleiding
Prijs: €2999,- excl. btw
Datum: 29 oktober, 12 november en 3 december 2018
Locatie: Meeting Plaza Utrecht

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief

Aanmelden

Opleidingsadvies

Wilt u meer inhoudelijke informatie? 
Neem contact op met:

Wendy Bekkers  

Opleidingsadviseur
Wendy Bekkers

  

040 - 297 27 60

In samenwerking met: