Zorgcoördinator VO & MBO

Geef leerlingzorg optimaal vorm op jouw school

  • 6-daagse opleiding
  • 13 mei - 15 november 2024
  • La Vie Utrecht
  • ,- (excl. btw)
  • Contact

Jouw rol als zorgcoördinator is cruciaal bij de uitvoering van Passend Onderwijs

Tijdens de opleiding zorgcoördinator leer jij effectief invulling geven aan je taken en verantwoordelijkheden waarbij de focus ligt op je rol binnen de schoolorganisatie. Hoe verloopt de communicatie en hoe krijg je jouw collega’s mee in de veranderingen die nodig zijn met de invoering van Passend Onderwijs?

De opleiding Zorgcoordinator in het VO & MBO bestaat uit een 6-daagse opleiding (basis) en een 9-daagse opleiding (basis + intervisie).

Wat kan jij verwachten tijdens deze opleiding?

Wat leer jij in 6 dagen (basis)?

  • Wat jouw visie is op passend- en inclusief onderwijs en hoe je dit implementeert binnen jouw school
  • Handelings-, oplossings- en opbrengstgericht werken binnen de leerlingondersteuning
  • Hoe jij als zorgcoördinator handelt naar het beroepskader en je positioneert binnen de school
  • Het coördineren van ondersteuningsprocessen binnen de school

Wat leer jij in 9 dagen (basis + intervisie)?

  • Alles van de 6-daagse
  • 3 dagen extra voor intervisie en uitvoering van jouw plan van aanpak
  • Wordt onderdeel van een zelfsturende intervisiegroep
Download de brochure voor een handig programmaoverzicht

Hoe vind je jouw weg in het brede takenpakket als zorgcoördinator?

De zorgcoördinator heeft een spilfunctie in de interne zorgstructuur van de school. Er vindt een verschuiving plaats van ‘wat is er mis met het kind’ naar ‘wat heeft het kind nodig’. We denken meer vanuit onderwijsbehoeften en scholen krijgen de plicht om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden. Hoe ga jij als zorgcoördinator om met deze uitdagingen?

In deze opleiding maak je uitgebreid kennis met de diverse onderdelen in het werk van de zorgcoördinator en ga je hands-on aan de slag met jouw eigen plan van aanpak. De opleiding heeft een praktijkgerichte insteek en biedt handvatten en technieken die je kan inzetten in jouw eigen school.

"Ik heb tijdens de opleiding een plan van aanpak gemaakt die we nu al toepassen in de school!"

Unieke opzet

De opleiding heeft een praktijkgerichte insteek en biedt handvatten en technieken die je in kunt zetten in jouw eigen school. Door reflectie op jouw eigen functioneren, het maken van opdrachten en kritisch met elkaar meekijken in de opleiding maak je een stap in je ontwikkeling. Door onderwijsprofessionals uit het VO én MBO samen te brengen ontstaat er een actieve uitwisseling. 

Ruim 400 mensen gingen je voor!

Maximaal 20 plaatsen

Om het interactieve karakter te kunnen waarborgen worden maximaal 20 deelnemers per opleiding toegelaten. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, dus wij verzoeken je om je tijdig aan te melden. De vorige opleidingen waren snel volgeboekt.

Ook interessant voor je

Wil je meer leren over hoogbegaafdheid, gedragsproblematiek en pestgedrag? Bekijk dan onderstaande opleidingen:

Ben je op zoek naar meer uitdaging? Kijk ook eens naar de volgende opleiding:

I.s.m.:

Programma Zorgcoördinator VO & MBO

Iedere dag start om 10.00 uur (ontvangst om 09.30 uur) en eindigt om 16.00 uur.

Module 1

Kaders

We starten de opleiding met de basis; de kaders waarbinnen je je als zorgcoördinator beweegt. Wat wordt er van scholen verlangd vanuit passend onderwijs? Hoe verhoudt het samenwerkingsverband zich hierin? Welke andere wetten of ontwikkelingen hebben invloed op de school en de ondersteuning? Vanuit deze basis leggen we de link naar de visie op ondersteuning in de school. 

Aan bod komt:

  • Kaders vanuit passend en inclusief onderwijs
  • Andere kaders zoals: wet sociale veiligheid & AVG
  • Vertaling van de kaders naar jouw eigen school

Module 2

Ondersteuning

In deze module zoomen we in op wat er precies bedoeld wordt met ondersteuning. Wat is het verschil tussen basisondersteuning en extra ondersteuning? Hoe bepaal je eigenlijk ondersteuningsbehoeften? En wanneer is iets ondersteuning en wanneer is het zorg? We bekijken welke invloed dit alles heeft op de leerling/student en het team. Je ontwikkelt een persoonlijke visie op ondersteuning.

Aan bod komt:

  • De omslag naar werken vanuit ondersteuningsbehoeften
  • Basis en extra ondersteuning
  • Preventieve en curatieve interventies
  • Visie op ondersteuning

Tip: Download de brochure voor een compleet overzicht!


Module 3

Inrichten

In deze module zoomen we in op hoe de ondersteuning bij jou op school is georganiseerd. Welke processen spelen er in de school? Hoe sluit je hierop aan vanuit de ondersteuning? Is de ondersteuning voldoende effectief georganiseerd? We wisselen uit en delen praktische instrumenten met elkaar.

Aan bod komt:

  • Cyclisch werken binnen de school
  • Handelingsgericht werken
  • Ondersteuningsstructuur
  • Shoppen (materialenbank)

Module 4

Profiel

In deze module kijken we naar de taken, verantwoordelijkheden en competenties van de zorgcoördinator. We staan stil bij de waardering van het vak, maar ook bij jouw persoonlijke positie in de school. Welke rol pak jij als het gaat om het begeleiden, coachen en adviseren van anderen? En wat kom je daarin tegen? We gebruiken de beroepscode om in te gaan op dilemma’s waar je als zorgcoördinator mee te maken kunt krijgen.

Aan bod komt:

  • Beroepskader: taken, verantwoordelijkheden en competenties
  • Begeleiden, adviseren en coachen
  • Positie en positionering
  • Beroepscode en dilemma’s

Module 5 (online)

Samenwerking

De primaire taak van de zorgcoördinator is het coördineren van de ondersteuningsprocessen in de school. Dat kan je niet alleen. Je werkt veel samen, zowel binnen als buiten de school. Met welke partijen werk je eigenlijk allemaal samen? En welke rol heb je in die samenwerking? In deze module richten we ons op het samenwerken met anderen, maar ook op het omgaan met verschillen. Verschillen in visie en inzicht, in tempo en belangen. Wanneer heb je invloed en wanneer niet?

Aan bod komt:

  • Samenwerking binnen de school
  • Samenwerking met externe partners
  • Omgaan met verschillen

Module 6

Uitdaging

Welke uitdaging ligt er voor je als zorgcoördinator op jouw school? Tijdens alle modules werk je aan een plan van aanpak voor deze uitdaging. Dat kan een uitdaging zijn voor jouw school, voor jouw rol of voor jou als persoon. Vanuit casuïstiek en intervisie helpen we elkaar vandaag om de laatste slag te slaan. Wat of wie heb je nodig om jouw uitdaging aan te kunnen gaan?

Aan bod komt:

  • Uitdagend plan van aanpak
  • Casuïstiek bespreking

Module 7, 8 & 9

Intervisie

Tijdens lesdagen 7, 8 en 9 borg je wat je geleerd hebt van de afgelopen dagen. Door middel van casuïstiekbespreking en intervisie blijf je bewust handelen en groei je als professional.

Tijdens deze 3 dagen is er extra ruimte om vragen te stellen aan de docenten en kun je eigen thema’s kiezen die je wil behandelen.

Dus heb jij specifieke vraagstukken of opgaves die je graag wil voorleggen aan de docenten en de groep? Meld je dan aan voor de 9-daagse opleiding en ga hier samen over in gesprek!

Jouw docenten

img-Cherifa Hendriks

Cherifa Hendriks
Zorgcoördinator & trainer

Al vanaf 2006 is Cherifa werkzaam als zorgcoördinator. Dit combineerde ze met projecten voor het samenwerkingsverband en BiOND (destijds NVS-NVL). Ze organiseerde de “Dag van de zorgcoördinator” en schreef mee met het “Beroepskader voor de zorgcoördinator”. Als trainer, ontwikkelaar en coach voor BiOND leidt Cherifa sinds 2013 nieuwe zorgcoördinatoren op. Dit alles doet zij naast haar werk als zorgcoördinator in het praktijkonderwijs. 

img-Malinda de Bruin

Malinda de Bruin
Zorgcoördinator & trainer

Met haar pedagogische voelsprieten heeft Malinda jaren voor de lastigste groepen gestaan in het onderwijs. Ondertussen werkte zij ook mee aan de ontwikkeling van lesmethodes. Sinds 2007 is Malinda zorgcoördinator binnen het praktijkonderwijs. Vanuit die rol heeft zij aan de wieg gestaan van het versterken van de ondersteuning in de school. Dit combineert Malinda met coaching, waarbij ze gaat voor resultaatgerichte ontwikkeling.

Deze opleiding is speciaal bestemd voor:

Zorg- en ondersteuningscoördinatoren werkzaam in het VO en MBO die optimaal vorm willen geven aan de leerlingenzorg en het passend onderwijs.

Wil je jouw functie als zorgcoördinator succesvol vormgeven?

Neem dan deel aan de opleiding zorgcoördinator en leer in slechts 6 dagen hoe je jouw rol succesvol vervult binnen je school en in je regio! 

"Ik vond de online interactie met verschillende deelnemers leerzaam. Het samenwerken aan opdrachten en samen dingen uitzoeken gaf nieuwe inzichten in verschillende onderwerpen. Docent kon goed schakelen vanuit de klas naar de online leeromgeving."

"Pakkend, duidelijk en gestructureerd. Goed voorbeeld over leraargedrag. De docent is goed voorbereid en heeft veel kennis, ook vanuit de praktijk."

"Veel afwisseling in werkvormen en goede informatie."

"Prima uitleg, goede informatie en artikelen. Plezierige en veilige werksituatie."

"Docent reageert zeer adequaat op vragen in de groep."

"Veel ruimte voor eigen inbreng van de cursisten."

"Docent heeft veel kennis. Goede balans tussen informeren, interactie en discussie. Goede praktijkvoorbeelden, zeer praktisch."

"Strakke tijdsplanning, overzichtelijke sheets, veel ruimte voor eigen inbreng."

"Prettige manier van presenteren."

"Zeer prettige opleiding. Fijn dat er ruimte is om naar voorbeelden uit de praktijk te luisteren van anderen."

"De problemen waar we als school tegenaan lopen kunnen eindelijk opgelost worden."

"Ik merk dat mijn leerlingen blij zijn met de input die ze nu van mij krijgen."

Algemene informatie

La Vie Utrecht
St Jacobsstraat 61
3511 BP
Utrecht
tel: 030-2340088

 

Dag Datum Tijd Locatie
Dag 1 13 mei 2024 09:30 - 16:00 La Vie Utrecht
Dag 2 7 juni 2024 09:30 - 16:00 La Vie Utrecht
Dag 3 24 juni 2024 09:30 - 16:00 La Vie Utrecht
Dag 4 27 september 2024 09:30 - 16:00 La Vie Utrecht
Dag 5 11 oktober 2024 09:30 - 16:00 Online (of n.t.b.)
Dag 6 15 november 2024 09:30 - 16:00 La Vie Utrecht

Jouw investering

  • De kosten van de 6-daagse opleiding (basis) bedragen € 3.899,- (excl.BTW) per persoon.  
  • De kosten van de 9-daagse opleiding (basis + 3 dagen intervisie) bedragen € 5.199,- (excl. btw) per persoon.

De bedragen zijn inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de online leeromgeving. Tevens ontvang je na afronding van deze opleiding een certificaat van deelname.

*Mocht je tijdens de 6-daagse opleiding basis alsnog deel willen nemen aan de 3 dagen intervisie dan bedragen de kosten € 1.500,- (excl. btw) dus 3.899 + 1.500 = 5.399 totaal*

Mis het niet en schrijf je in

Studiebelastinguren

  • 6-daagse: 36 contacturen en 27 studie-uren 
  • 9-daagse: 54 contracturen en 33 studie-uren

Editie van januari is VOL

La Vie Utrecht
St Jacobsstraat 61
3511 BP
Utrecht
tel: 030-2340088

 

Dag Datum Tijd Locatie
Dag 1 12 januari 2024 09:30 - 16:00 La Vie Utrecht
Dag 2 26 januari 2024 09:30 - 16:00 La Vie Utrecht
Dag 3 9 februari 2024 09:30 - 16:00 La Vie Utrecht
Dag 4 8 maart 2024 09:30 - 16:00 La Vie Utrecht
Dag 5 5 april 2024 09:30 - 16:00 Online (of n.t.b.)
Dag 6 24 mei 2024 09:30 - 16:00 La Vie Utrecht

Ondersteund door online leeromgeving

Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.

Naar Mijn Online Leeromgeving
 online leeromgeving

Ga gericht aan de slag binnen jullie eigen praktijk

Dit traject is ook volledig op maat te volgen. De theorie en praktijkvoorbeelden worden in dat geval volledig afgestemd op de leerdoelen en praktijk van jouw organisatie. Jullie ervaren hierdoor verschillende voordelen:

Inhoud op maat

Het programma sluit exact aan op jullie leerdoelen en praktijk.

Borging van kennis

Kennis blijft beter behouden in de organisatie.

Kostenefficiënt

Efficiënte investering in het kennisniveau van de organisatie.

Binnen jullie schema

Opleiding binnen jullie planning en op jullie locatie.

Bespreek de mogelijkheden

Plan een vrijblijvend adviesgesprek om het programma op maat te bespreken.

Onder andere deze opdrachtgevers gingen je voor:

Download brochure

Onze privacy-policy

Vraag het gratis e-book aan

Maak aub een keuze

Onze privacy-policy

Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.

 

Leg je deelname vast!
Veilig betalen

Persoonlijk opleidingsadvies nodig?

Wil je meer inhoudelijke informatie? 
Neem vrijblijvend contact op met mij.

040 - 297 27 40 nicole.vonk@sbo.nl

Productaanbod

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van vakgebied Onderwijs

Onze privacy-policy