Cursus (digitale) Gegevensuitwisseling in de zorg

  • Een gegevensuitwisselingsplan opzetten; dat leer je tijdens dit leertraject!
  • Leer de mogelijkheden binnen het actuele juridische kader voor jouw organisatie
  • Wacht niet langer, neem het voortouw!
  • Na het leertraject kan jij direct én verantwoord beslissingen nemen
  • Dit leertraject helpt je versnelt digitaal gegevens uit te wisselen

Versnel het digitaal uitwisselen van gegevens

  • 3-daagse cursus
  • 1 - 22 juni 2023
  • BCN Utrecht CS
  • ,- (excl. btw)
  • Contact

Maak een concreet gegevensuitwisselingsplan voor jouw organisatie!

De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz)  gaat over de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plek. Precies wat een zorgverlener nodig heeft om een accuraat behandelplan op te stellen en vermijdbare fouten te voorkomen. Elektronische gegevensuitwisseling heeft ook als doel de administratieve lasten van zorgverleners te verminderen en te zorgen die meer tijd aan hun patiënten kunnen besteden. 

Maar wat betekent dat dan voor jouw zorgorganisatie of afdeling? En hoe wissel je persoonsgegevens op de juiste manier uit? Waar moet je op letten bij apps en technologieën nu zorg op afstand blijvend onderdeel van de zorg zal zijn?

Ga nu concreet aan de slag met de Wgeiz en zorg dat je de gegevensuitwisseling kunt waarborgen voor jouw organisatie.

Deze cursus is praktijkgericht en specifiek ontwikkeld voor de zorgsector.

Download de brochure

In deze opleiding hoor je alles over:

  • Het versnellen van gegevensuitwisseling in de zorg
  • Actuele en toekomstige (wettelijke) kaders
  • Omgaan met technologische Bekijk het volledige programma ontwikkelingen

Jouw eigen praktijkcase is de basis!

In deze opleiding leer je:

  • Een concreet gegevensuitwisselingsplan opzetten
  • Aangeven wat de mogelijkheden zijn binnen het actuele juridische kader
  • Goed en toepasbaar beleid maken aangaande gegevensuitwisseling
  • Bepalen hoe om te gaan met nieuwe technologie zoals apps om de digitalisering te kunnen versnellen

Bekijk het programma

Na het volgen van deze opleiding kan je:

  • In samenwerking/-spraak met (keten-)partners een gegevensuitwisselingsplan opzetten
  • Bepalen wat de mogelijkheden en randvoorwaarden zijn binnen het actuele juridische kader
  • Een goed en toepasbaar beleid maken aangaande gegevensuitwisseling
  • Omgaan met nieuwe technologie zoals apps om de digitalisering te kunnen versnellen
  • Pro-actief aan de slag met het digitaal uitwisselen van persoonsgegevens
  • Binnen de juridische kaders en de ontwikkelingen digitale gegevensuitwisseling toepassen
  • Een doeltreffend beleid vormen en in de uitvoering verantwoord beslissingen maken.

Resultaat

Een raamwerk met een praktische vertaling van het van toepassing zijnde juridisch kader en daarmee met de te nemen stappen bij het veilig en verantwoord inrichten van huidige en toekomstige gegevensuitwisseling. Na de opleiding heb je een gegevensuitwisselingsplan voor jouw organisatie/ afdeling of heb je het bestaande plan toekomstbestendig ingericht.

Deelnemer over de opleiding

"De opleiding geeft een goed en praktisch bruikbaar overzicht van de belangrijkste wetgeving bij gegevensuitwisseling in de zorg".

Programma van het leertraject (digitale) Gegevensuitwisseling in de zorg

 

Module 1

Gegevensuitwisselingsplan

Leerdoel: Na deze module ben je bekend met het gegevensuitwisselingsplan en de wijze waarop dit jou kan helpen gegevens veilig uit te wisselen.

  • Wat is een gegevensuitwisselingsplan?
  • Wat is de meerwaarde van een gegevensuitwisselingsplan?
  • Hoe kan jij het gegevensuitwisselingsplan inzetten in jouw organisatie?
  • Hoe is het gegevensuitwisselingsplan opgebouwd?
  • Welke stakeholders kunnen worden betrokken bij een gegevensuitwisselingsplan??

Tip: Download de brochure voor een compleet overzicht!


Module 2

Het Kader

Leerdoel: Na deze module ben je bekend met het relevante juridisch kader bij het uitwisselen van gegevens en kun je de diverse wetten en regels praktisch toepassen.

  • Welk juridisch kader is van toepassing op het uitwisselen van gegevens in de zorg?
  • Wat kan en mag met gegevens binnen dit kader?
  • Hoe maak je een praktische vertaling van dit juridisch kader?
  • Wat kan en mag met het toepassen van nieuwe technologie?
  • Welke afspraken maak je met leveranciers en samenwerkingspartners?
  • Hoe wissel je elektronische medische gegevens uit?

Module 3

Compliance

Leerdoel: Na deze module heb je kennis van de mogelijkheden en verplichtingen bij het uitwisselen van (bijzondere) persoonsgegevens met verschillende partijen.

  • Hoe bepaal je welke vereisten gelden in een specifieke situatie van gegevensuitwisseling?
  • Hoe maak je afwegingen bij de vormgeving aan die vereisten?
  • Hoe kom je met betrokken partijen op een lijn qua interpretatie van en vormgeving aan die vereisten?
  • Hoe bepaal je over en weer de verantwoordelijkheden onder de AVG en/of nationale wetgeving en hoe geef je die vorm?
  • Wat is de juridische relevantie van een samenwerkingsverband?
  • Hoe bepaal je en toon je aan dat de vormgeving van de gegevensuitwisseling voldoet aan de vereisten?

Module 4 

Leerdoel: Na deze module beschik je over praktische voorbeelden om gegevensuitwisseling veilig te laten plaatsvinden.

De praktijk

  • Welke mogelijkheden zijn er om gegevens uit te wisselen met derden?
  • Van welke voorbeelden kunnen we leren (goed en minder goed)?
  • Welke technologieën / systemen kunnen worden ingezet om gegevens veilig uit te wisselen?
  • Welke juridische afspraken zijn belangrijk voor een veilige gegevensuitwisseling?
  • Wat zijn de actualiteiten op het gebied van gegevensuitwisseling in de zorg?

Module 5

Leerdoel: Na deze sessie heb je jouw kennis verdiept, staat jouw gegevensuitwisselingsplan in de steigers en heb je een antwoord gekregen op al je openstaande vragen.

Presentatie gegevensuitwisselingsplan

  • Presenteer je het (concept)gegevensuitwisselingsplan;
  • Ontvang je feedback van de docenten en je mede-cursisten;
  • Wissel je ervaringen uit;
  • Stel je vragen uit de praktijk en verdiep de opgedane kennis.

Docenten:

img-Marlieke Bakker

Marlieke Bakker
Senior Legal Consultant Digital Health Compliance, Deloitte Legal

Marlieke is specialist op het gebied van privacy, gegevensbescherming en compliance vraagstukken binnen de gezondheidszorgsector. Marlieke heeft de afgelopen jaren bij verschillende organisaties de rol van Privacy Officer vervuld en
heeft diverse Privacy by Design advieswerkzaamheden gedaan.

img-Loes Markenstein

Loes Markenstein
Senior inspecteur Afdeling systeemtoezicht, Autoriteit Persoonsgegevens.

Loes is specialist op het gebied van gezondheidsrecht en gegevensbeschermingsrecht. Vanuit de afdeling Systeemtoezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens werkt zij op het aandachtsgebied zorg mee aan het
opstellen van guidance voor de juiste toepassing van wet- en regelgeving op de gegevensuitwisseling.

img-Sari Koelewijn

Sari Koelewijn
Senior Business Analyst, Deloitte Accountancy & Advies

Sari is specialist op het gebied van juridische vraagstukken omtrent digitalisering, waaronder privacy en informatiebeveiliging. Sari heeft verscheidene MKB-bedrijven, stichtingen en medische organiaties bijgestaan in haar adviserende werkzaamheden. 

Dit leertraject is speciaal bestemd voor:

  • Kwaliteit en beleidsfunctionaris
  • Functionaris Gegevensbescherming
  • Hoofd afdeling
  • Informatiebeveiliger
  • Kwaliteitsmanager
  • Lijnmanager
  • IT manager
  • Medewerker communicatie
  • Privacy Officer
  • Informatiebeveiliger

Werkzaam binnen de Zorgsector zoals:

  • Universitair medische centra
  • Ziekenhuizen
  • GGZ
  • Gehandicaptenzorg
  • Verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT)
  • Laboratoria en ambulancdiensten
  • Overige Zorg en Welzijn

Algemene Informatie

Deze 3-daagse Cursus/Training zal plaatsvinden bij BCN Utrecht CS te Utrecht.
Voor facilitaire vragen en de routebeschrijving zie onderstaande gegevens.

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC
Utrecht
tel: 030 - 256 73 91

Dag Datum Tijd Locatie
Dag 1 1 juni 2023 09:30 - 16:30 BCN Utrecht CS
Dag 2 8 juni 2023 09:30 - 16:30 BCN Utrecht CS
Dag 3 22 juni 2023 09:30 - 12:00 online (of n.t.b.)

Jouw investering

De investering voor deze 3-daagse Cursus/Training bedraagt € 1899,00 (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de digitale leeromgeving.

STAP-Budget

Je kunt het STAP-budget voor deze opleiding aanvragen. Jij krijgt dan een aantrekkelijke subsidie van maximaal € 1.000,- van de overheid.

Neem contact op met onze adviseur voor de mogelijkheden:
Sandra Donkers-Habraken
040 2972 770
sandra.donkers@sbo.nl

Meer weten over het Stap-budget
 online leeromgeving
hybride Learning

Hybride opzet voor een sterker leerresultaat

Je kunt rekenen op een sterke combinatie van online onderdelen en leren op de leslocatie die samen één geheel vormen en ook op zichzelf een meerwaarde bieden. De voordelen voor jou:

  • Groter leerrendement door een intensiever leertraject
  • Nog meer afgestemd op jouw praktijk
  • Besparing tijd en meer flexibiliteit

Lees meer over de hybride opzet

Ondersteund door online leeromgeving

Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.

Naar Mijn Online Leeromgeving
 online leeromgeving

Opleiding op maat

Zou jij samen met jouw collega's één van onze opleidingen willen volgen, maar dan gericht op de eigen organisatie, situatie en wensen? Dan is Incompany zeker interessant! Samen stellen we een programma op en bepalen we datum/data, dagindeling(en) en locatie.

Waarom Incompany

  • De inhoud van deze opleiding wordt afgestemd op jullie organisatie en leerbehoeften
  • Ga met elkaar in gesprek (ook over lastige situaties)
  • De onderlinge betrokkenheid en motivatie stijgen aantoonbaar
  • Er is individuele benadering en ruimte voor persoonlijke vragen
  • Per opleiding wordt gezocht naar de best passende docent(en)
  • Het hele team is in één keer op hetzelfde kennisniveau
  • Planning van de cursus wanneer het jullie uitkomt
  • Mogelijk: individuele coaching on the job om doelen te complementeren

Vragen of meer informatie?

Lees meer over onze Incompany trainingen of neem vrijblijvend contact op met:

Guusje Verhoeven

Adviseur Incompany trainingen
E-mail: guusje.verhoeven@sbo.nl
Tel: +31 40 29 74 980

Download brochure

Onze privacy-policy

Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.

 

Leg je deelname vast!
Veilig betalen

Persoonlijk opleidingsadvies nodig?

Hoi, Ik ben Sandra en ben een specialist op dit vakgebied. Je kunt mij bereiken via onderstaande gegevens of via de chat.

040 2972 770 sandra.donkers@sbo.nl

Productaanbod