Speel in op de veranderingen op het gebied van toetsen
Er vindt een ware verandering plaats binnen het Voortgezet Onderwijs op het gebied van toetsen en beoordelen. We gaan meer denken vanuit leeruitkomsten en willen onze leerlingen voorbereiden op hun toekomst door ze te ‘leren leren’. Welke toetsvormen zijn er en welke kun jij als onderwijsprofessional inzetten binnen jouw school om mee te bewegen met deze veranderingen?
Met de sinds 1 augustus 2021 verplicht gestelde examencommissie is er werk aan de winkel voor examencommissieleden, docenten en directie. Hoe borg je binnen jouw school de kwaliteit van toetsen en vergroot je het rendement van jouw onderwijs? Hoe gaan we om met de uitdagingen die we voor ons hebben? Jouw rol hierin als examencommissielid is cruciaal!
De eerste sprekers zijn bekend!

René Kneyber
Leraar, uitgever, trainer, ontwikkelaar, adviseur en toezichthouder

Hannah Bijlsma
Inspecteur PO/VO bij de Onderwijsinspectie, leerkracht en onderzoeker (PhD)

Marco Wins
Prestatiecoach bij NPO DREAMSCHOOL, FC Groningen en Ron Blaauw

Juliëtte Dinghs
Onderwijsontwikkelaar en –adviseur bij Vernieuwenderwijs
Laat je inspireren door de volgende thema's:

Kom jij met 3 of meer personen? Ontvang korting!

Mariska Korewijk
Persoonlijk congresadvies
Kom je met 3 personen of meer dan krijg je 10% groepskorting. Neem hiervoor contact met mij op:
Mail: mariska.korewijk@sbo.nl
Telefoonnummer: 040 – 2 972 751.
Op zoek naar meer verdieping?
Tijdens de verkorte opleiding Formatief Handelen in het VO, MBO & HO leer je eigenaarschap over te dragen naar studenten en een feedbackcultuur te creëren in jouw les. Ga tijdens de lessen aan de slag met opdrachten en pas de theorie direct toe in jouw lespraktijk.
In 5 dagen leer je:
- Hoe je formatief handelen een plek kan geven in jouw lespraktijk
- Ruimte creëert in je curriculum
- Werken vanuit leeruitkomsten en leerdoelen
- Een feedbackproces ontwerpen
- Praktijkvoorbeelden toepassen

Partners van Toetsen & Beoordelen in het VO

9:45
Opening door dagvoorzitter Annemieke Bosshardt
9:50

Keynote | Implementeren van toetsvernieuwing: waar staat Carmel, wat gaat goed en wat kan nog beter?
In schooljaar 2019-2020 adviseerde de werkgroep ‘Borging kwaliteit examens’ de Stichting Carmelcollege hoe de kwaliteit van de (school)examens en toetsing kon worden geborgd en verder ontwikkeld. Er wordt o.a. ingezet op het vergroten van de toetsbekwaamheid, het ontwikkelen van een visie op toetsen en toetsbeleid en het instellen van examencommissies. De werkgroep ondersteunt de 13 instellingen van Carmel inmiddels bij de implementatie. In deze keynote gaat Wiebo in op de aanleiding en inhoud van het besluit, de onderliggende overwegingen en het implementatieproces: waar staat Carmel, wat gaat goed en wat vraagt nog aandacht?
Wiebo Spoelstra, Lid Centrale Directie Etty Hillesum Lyceum en voorzitter werkgroep borging kwaliteit examens Stichting Carmelcollege
10:20

Keynote | Feedback: minder werk, meer resultaat
Feedback is een belangrijk onderdeel van het onderwijsproces, of het nu gaat om lessen of toetsing. Het is echter ook een grote bron van frustratie. Leraren ervaren dat ze er veel tijd in stoppen, maar dat het te weinig oplevert. In deze keynote bespreekt René Kneyber hoe je anders naar feedback kunt kijken, waardoor je met minder werk, meer resultaat kunt bereiken.
René Kneyber, leraar, uitgever, trainer, ontwikkelaar, adviseur en toezichthouder
11:00
Koffiepauze
11:30
Workshop | Motivatie voor leerdoelen en toetsen
Dr. David L. R. Maij, Neuropsycholoog, eigenaar Neuro Habits en auteur
Thema: Formatief evalueren
Wanneer je werkt vanuit leerdoelen garandeert dat nog niet dat leerlingen gemotiveerd met leerdoelen aan de slag gaan. En om toetsen staan leerlingen al helemaal niet te springen. Daarom staan we bij deze workshop stil bij de vraag hoe je leerlingen kunt motiveren voor leerdoelen en toetsen. Bij het beantwoorden van die vraag gaan we in op de goal setting theory en de zelfdeterminatietheorie. Aan het einde van de workshop weet je beter waar jij staat en kun je een vervolgstap ondernemen om je leerdoelen en of toetsen motiverender te maken.
Workshop | Effectief toezicht op toetsing en examinering in het VO: de rol van de onderwijsinspectie
Hannah Bijlsma, inspecteur PO/VO bij de onderwijsinspectie, leerkracht en onderzoeker (PhD) & Thea Keunen, Analist VO en lid Werkgroep Examens bij de Inspectie van het Onderwijs
Thema: Examencommissie
Wat gaat er goed in ons onderwijs, wat kan er beter en wat moet er beter? Dit zijn de drie belangrijkste vragen waar de Onderwijsinspectie zich mee bezig houdt, waarbij sinds 1 augustus 2021 ook de nieuwe wet op examinering in het VO hoort. Hoe kan de inspectie haar toezicht op toetsing en examinering zo inrichten dat het een positief effect heeft op de onderwijskwaliteit? In deze workshop staan we stil bij deze vraag en kijken we naar kansen en risico’s van het onderwijstoezicht op toetsing en examinering in Nederland.
Expertsessie | Actief leren start in de klas
Annemieke Groeneveld, Eigenaar, trainer, ontwikkelaar, auteur en adviseur bij Studielift
Thema: Anders toetsen
We zien graag een actieve leerhouding in de klas, maar hoe ziet dat er eigenlijk uit? In deze expertsessie maak je kennis met het maken van actieve aantekeningen tijdens de les en het begrip ‘huiswerk toetsklaar zetten’. Leer je leerlingen hoe zij vanaf de start van een hoofdstuk hun huiswerk kunnen verwerken op een manier dat zij het voor een toets alleen nog maar hoeven te herhalen. Een toets terug plannen is dan verleden tijd. Je bouwt vanaf het begin constructief aan een totaalplaatje van een heel hoofdstuk.
Expertsessie | Slim ontwikkelen van digitale toetsen
Allard Bijlsma, eigenaar Opdendrieberg, toetsadviseur digitaal toetsen en auteur
Thema: Anders toetsen
Of je toetsen nu op papier afneemt, via een toetsplatform of via een elektronische leeromgeving, in alle gevallen ontwikkel je deze toetsen digitaal. In deze expertsessie geeft Allard tips en trucs voor het zo slim mogelijk ontwikkelen van een zo breed mogelijk in te zetten digitale toets. Hierbij toont hij voorbeelden vanuit meerdere toetsplatformen die gebruikt worden in het voortgezet onderwijs. Hij besteed hierbij aandacht aan het omzetten van tekstverwerkersdocumenten naar een vragenbank, het gebruik van (Excel-) sjablonen en gaat kort in op de mogelijkheden via import en export, toetsen in en uit systemen te halen. Hij laat zien hoe je eigen digitale foto’s geschikt maakt voor online gebruik.
Leertrack | Een toetsbekwame of toetsdeskundige examencommissie?
Tom Erkens, Senior Trainer Adviseur
Thema: Examencommissie
Alle VO-scholen moeten vanaf 1 augustus 2021 een examencommissie hebben. Voor een aantal scholen is de examencommissie een nieuw fenomeen. Veel scholen worstelen nog met de invulling van de taken en de werkwijze van de commissie. In de leertrack wordt ingegaan op de wettelijke taken: de taak om de kwaliteit van de schoolexaminering te borgen en de kwaliteitseisen waaraan de examencommissie moet voldoen.
12:30

Keynote | Een juridische blik op de examencommissie: hoe vermijd je veelvoorkomende valkuilen?
Sinds 1 augustus 2021 moeten scholen in het voortgezet onderwijs een examencommissie ingesteld hebben. In deze keynote gaat Philip in op de juridische aspecten van de examencommissie. Aan de orde komen onder meer: de wettelijke taken en bevoegdheden van de examencommissie en de verhouding van de examencommissie met het bevoegd gezag. Gebaseerd op zijn ervaring met examencommissies in het hoger onderwijs, zal hij ingaan op valkuilen voor examencommissies en hoe die te vermijden.
Philip Coté, juridisch adviseur en Functionaris gegevensbescherming
13:15
Lunchpauze
14.00
Workshop | Constructive alignment - aan de slag met een van de meest belangrijke principes in onderwijs en toetsing
Willemien Uil, onderwijskundige / toetsdeskundige bij Teelen
Thema: Anders toetsen
“Is dit ook voor de toets?”. Waarschijnlijk herken je deze vraag wel. Sommigen wijten dit aan slechte motivatie van leerlingen. Anderen zeggen dat docenten leerlingen onvoldoende inspireren. Maar ligt de oorzaak niet uiteindelijk bij de toetsing? Die toetst vaak niet of de leerling alle doelen behaalt. Als die dat wel doet, is het probleem er niet meer: wie voor de toets leert, werkt naar de doelen.
Om dat te bereiken is didactische consistentie in het onderwijs noodzakelijk, ook wel constructive alignment (Biggs & Tang, 2011) genoemd. Aan het einde van deze workshop kun je het belang van dit principe beschrijven en heb je het concreet toegepast in je eigen werkpraktijk.
Workshop | Gedifferentieerd evalueren: zo kan het!
Jan Royackers, docent Frans, gewezen wetenschappelijk medewerker en directeur Schoolmakers
Thema: Anders toetsen
Een goede evaluatiepraktijk doet leerlingen leren, velt een oordeel over hun prestaties in functie van bepaalde doelen én zorgt ervoor dat ze beter en doordachter keuzes maken. Aan de hand van een duidelijk kader rond wat kwaliteitsvolle differentiatie is en hoe je dit toepast tijdens het evalueren, geeft Jan concrete voorbeelden en ga je in dialoog met de groep. De voorbeelden zijn uit de praktijk gegrepen van het VO in Vlaanderen en zijn zowel toepasselijk binnen een taalkundige, wetenschappelijke en menswetenschappelijke context.Een goede evaluatiepraktijk doet leerlingen leren, velt een oordeel over hun prestaties in functie van bepaalde doelen én zorgt ervoor dat ze beter en doordachter keuzes maken. Aan de hand van een duidelijk kader rond wat kwaliteitsvolle differentiatie is en hoe je dit toepast tijdens het evalueren, geeft Jan concrete voorbeelden en ga je in dialoog met de groep. De voorbeelden zijn uit de praktijk gegrepen van het VO in Vlaanderen en zijn zowel toepasselijk binnen een taalkundige, wetenschappelijke en menswetenschappelijke context.
Expertsessie | Formatief evalueren in je les
Juliëtte Dinghs, Onderwijsontwikkelaar en –adviseur bij Vernieuwenderwijs
Thema: Formatief evalueren
Formatief evalueren: veel mensen in onderwijsland hebben het erover. Maar wat verstaan we hier eigenlijk onder? Waarom zou je er mee aan de slag willen gaan? Tijdens deze Expertsessie van Juliëtte gaan we hier op in en kijken we vervolgens naar de praktische toepassing van formatief evalueren in je les. Hoe pas je deze opgedane kennis toe? Wat is de rol van feedback in dit proces en hoe kun je deze feedback vormgeven. Een mooie mix tussen theorie en praktijk!
Expertsessie | Examencommissies in het MBO & HO: wat kunnen we leren?
Bas Reijken, Adviseur, Hobéon & Roel van Krieken, Senior adviseur en Hoofd advies en training, Hobéon
Thema: Examencommissie
Sinds een lange tijd zijn er examencommissies in het Hoger Onderwijs (en later ook MBO) die als onafhankelijk orgaan de kwaliteit van de toetsen en examens borgt. Op welke wijze werken deze examencommissies en welke ontwikkelingen hebben de commissies doorgemaakt? Welke lessen kan het Voortgezet Onderwijs leren van deze examencommissies? In deze Expertsessie zetten we de belangrijkste ontwikkelingen op een rij en geven we concrete leerpunten voor het vormgeven en functioneren van examencommissies in het Voortgezet Onderwijs. Wat werkt wel en wat werkt niet?
Leertrack | Is ons PTA in orde?
Tom Erkens, Senior Trainer Adviseur
Thema: Examencommissie
Het eindexamenbesluit is per 1 augustus 2021 gewijzigd. Zo zijn de eisen die gelden voor het PTA en het examenreglement aangescherpt. Tijdens de leertrack wordt ingegaan op deze nieuwe eisen. Je krijgt een tool aangereikt waarmee je jouw eigen PTA kan checken. Ook leer je de resultaten van de check om te zetten in verbeterafspraken.
15:30

Keynote | Optimale prestaties leiden tot het best haalbare resultaat!
Het draait in topsport om resultaat. Wedstrijden winnend kunnen afsluiten betekent weer een succesvol toetsmoment. Maar alleen maar resultaatgericht bezig zijn als trainer/ coach/ docent kan betekenen dat je het meest belangrijke vergeet te bewerken; de prestaties. Optimale prestaties leiden vaak tot het best haalbare resultaat. In deze inspirerende keynote bespreekt Marco Wins hoe hij dit proces met trainers in topsport maar ook Michelinster-chefs in gang zet. Wat kunnen wij daar in het onderwijs van leren voor docenten en leerlingen?
Marco Wins, prestatiecoach bij NPO DREAMSCHOOL, FC Groningen en Ron Blaauw
16:00
Borrel
Wie ga jij ontmoeten?
Iedereen die werkzaam is in het VO en zich bezighoudt met toetsen en beoordelen:
- Examencommissieleden, -coördinatoren & -secretarissen
- Docenten
- Sectievoorzitter & onderwijskundigen
- Teamleiders, managers & directieleden
- Praktijkbeoordeleraars & -opleiders
Data en locatie
Jouw investering
De investering voor dit congres bedraagt €499,- (excl. Btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en waardevol digitaal naslagwerk.

Mariska Korewijk
Persoonlijk congresadvies
Kom je met 3 personen of meer dan krijg je 10% groepskorting. Neem hiervoor contact met mij op:
Mail: mariska.korewijk@sbo.nl
Telefoonnummer: 040 – 2 972 751.
Kun je helaas toch niet komen door Corona of omdat je moet invallen voor een collega? Dan mag een collega komen met jouw ticket!
Opleiding op maat
Zou jij samen met jouw collega's één van onze opleidingen willen volgen, maar dan gericht op de eigen organisatie, situatie en wensen? Dan is Incompany zeker interessant! Samen stellen we een programma op en bepalen we datum/data, dagindeling(en) en locatie.
Waarom Incompany
- De inhoud van deze opleiding wordt afgestemd op jullie organisatie en leerbehoeften
- Ga met elkaar in gesprek (ook over lastige situaties)
- De onderlinge betrokkenheid en motivatie stijgen aantoonbaar
- Er is individuele benadering en ruimte voor persoonlijke vragen
- Per opleiding wordt gezocht naar de best passende docent(en)
- Het hele team is in één keer op hetzelfde kennisniveau
- Planning van de cursus wanneer het jullie uitkomt
- Mogelijk: individuele coaching on the job om doelen te complementeren
Vragen of meer informatie?
Lees meer over onze Incompany trainingen of neem vrijblijvend contact op met:

Guusje Verhoeven
Adviseur Incompany trainingen
E-mail:
guusje.verhoeven@sbo.nl
Tel:
+31 40 29 74 980

Bence Berki
Adviseur Incompany trainingen
E-mail:
bence.berki@sbo.nl
Tel:
+31 40 29 74 980

Een (gratis)webinar om de examencommissie op koers te krijgen
- Meer over jouw taken en verantwoordelijkheden als examencommissielid.
- Hoe je als examencommissie beter kunt functioneren.
- Heb je meer zicht krijgt op toetskwaliteit.
- Heb je meer zicht op manieren van borging van de kwaliteit van de toetsing binnen jouw onderwijsinstelling
Voer hier het wachtwoord in
Houd mij op de hoogte
Inschrijven is (nog) niet mogelijk. Via onderstaand formulier houden we je graag op de hoogte.

Persoonlijk advies nodig?
Wil je meer inhoudelijke informatie?
Neem vrijblijvend contact op met mij.