1 februari 2024
Hét jaarlijkse toetscongres voor het Voortgezet Onderwijs is terug! Op 1 februari komen de toetsprofessionals weer bijeen op het Congres Toetsen & Beoordelen in het VO 2024 voor alle nieuwe ontwikkelingen binnen het toetslandschap in het Voortgezet Onderwijs. Het Voortgezet Onderwijs is volop bezig met het implementeren van nieuwe toetsvormen, waarbij leerdoelen, leeruitkomsten en formatief evalueren centraal staan.
In één dag leer jij:
- Hoe jij de juiste balans vindt tussen didactische processen en summatief beoordelen.
- Hoe jij een toetsvisie ontwikkelt die door de hele school gedragen wordt.
- Hoe je kwaliteit van toetsing en examinering borgt en een doordacht toetsprogramma ontwerpt.
- En nog veel meer!

Profiteer van de early bird korting!
Early Bird (tot 2 oktober) | Regular ticket |
€ 499,- (excl. btw) | € 599,- (excl. btw) |
Kom jij met 3 of meer personen? Ontvang dan korting!

Mariska Korewijk
Persoonlijk congresadvies
Kom je met 3 personen of meer dan krijg je 10% groepskorting. Neem hiervoor contact met mij op:
Mail: mariska.korewijk@sbo.nl
Telefoonnummer: 040 – 2 972 751.
Toetsen & Beoordelen in het VO 2024
Programma Toetsen & Beoordelen in het VO 2023
09:15 – 09:25
Opening door de dagvoorzitter

Annemieke Bosshardt
Beleidsadviseur onderwijs & adviseur bij Zeg het helder
09:25 – 10:15
KEYNOTE
HOE ORGANISEER JE COMPLEXE VERANDERINGEN IN HET ONDERWIJS?
Veranderingen rond toetsen en beoordelen zijn niet makkelijk te organiseren in onderwijs. Naast inhoudelijke uitdagingen brengen ze belangrijke verandervraagstukken mee. Hoe kunnen we nieuwe manieren van toetsen succesvol implementeren in onze school? Wat vraagt dit van (teams) van onderwijsprofessionals? Het is belangrijk dat veranderinitiatieven vertrekken vanuit een gedeelde visie op onderwijskwaliteit, dat er een passende structuur en cultuur is in de school en dat er in teams goed wordt samen gewerkt en geleerd. Kristin staat stil bij deze verschillende randvoorwaarden die ze bespreekt aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden.

Kristin Vanlommel
Professor of Education Hogeschool Utrecht & Lector ‘Organiseren van Verandering in Onderwijs’
10:15 – 11:00
KEYNOTE
EEN DOORDACHT CURRICULUMONTWERP ALS FUNDAMENT VOOR FORMATIEF HANDELEN
Het ontwerpen van een curriculum waarin doelen, toetsing en leeractiviteiten goed met elkaar in overeenstemming zijn is een complex en iteratief proces. Doel van deze bijdrage is docenten, curriculumontwikkelaars en schoolleiders handvatten te bieden hoe je dit ontwerpproces kunt vormgeven en hoe deze investering gaat helpen processen van formatief handelen en summatief beoordelen op een doordachte wijze te organiseren.

Dominique Sluijsmans
Bestuurslid en trainer Toetsrevolutie & Lector Intergrale Curriculumontwikkeling Hogeschool Rotterdam
11:00 – 11:30
Koffiepauze
11:00 – 11:30
Stand (tijdens de koffiepauze)
LEER MEER OVER CHATGPT
Wat moeten leerlingen en docenten met de chatbot? Die vraag beantwoorden onderwijskundig adviseurs Laura Koenders en Willemijn Schot van de Universiteit Utrecht. Ze probeerden ChatGPT uit, samen met docenten uit de praktijk.
Wil jij meer weten over de ChatGPT? Kom dan tijdens de lunchpauze langs de stand waar Laura Koenders graag jouw vragen beantwoordt.
11:30 – 13:00
Workshops, expertsessie & leertrack
Maak een keuze uit de volgende workshops, expertsessie of leertrack.

Workshop | Lesgeven vanuit leerdoelen: Hoe doe je dat?
Leerdoelen geven richting aan het leren, zelfregulatie en zelfanalyse en maken feedback effectiever. Klinkt nuttig! Maar, hoe formuleer een goed leerdoel en eventuele succescriteria? En hoe geef je deze betekenis voor de leerlingen? Daar gaan we deze workshop mee aan de slag. Zo krijg je onderwijskundige inzichten, praktische (les)tips en werktijd om leerdoelen te formuleren, deze te delen met leerlingen en werkvormen om op basis daarvan formatief te handelen.
Wessel Peeters, Mede-oprichter Vernieuwenderwijs, leraar en onderwijskundige

Workshop | Hoe ontwikkel je een toetsvisie en verander je de toetscultuur in jouw school
De toetspraktijk in scholen wordt regelmatig ervaren als belemmerend voor het ontwikkelen van een leer- en feedbackcultuur. Het oplossen van de ervaren knelpunten blijkt in de praktijk niet eenvoudig. In deze workshop verkennen we samen welke factoren daarin een rol spelen en onderzoeken we hoe deze factoren meegenomen kunnen worden in het ontwikkelen van een (strategische) visie op toetsen en beoordelen voor de eigen schoolorganisatie. Er komen verschillende ontwerpvisies binnen het toetsdomein en observaties uit de toetspraktijk aan bod en we zullen in dialoog de vraagstukken/overtuigingen die een rol spelen bij toetsing verkennen.
Elizabeth Langeveld, Promovendus NSOB en Zelfstandig toetsexpert bij Lab11

Workshop | Examencommissie: hoe krijg je collega’s mee?
Je examencommissie draait. Je kent je taken en rollen. Je hebt heldere afspraken gemaakt. En nu? Hoe zorg je er als examencommissie voor dat de afspraken nagekomen worden? Hoe neem je de docenten mee? Hoe zorg je dat iedereen zich inzet om tot eerlijke examinering te komen?
Als examencommissie kun je verschillende interventies doen. Dat zorgt echter regelmatig voor weerstand. In deze workshop belichten we wat je zoal kunt meemaken, hoe je daar het beste mee kunt omgaan en dat een heldere visie hebben echt helpt
Sergej Visser, Senior trainer/adviseur Bureau ICE



Expertsessie | Het waarborgen van de kwaliteit van toetsing en examinering: de rol van de onderwijsinspectie
De kern van het bestuursgerichte toezicht is dat het bestuur zorgt voor besturing op de onderwijskwaliteit op scholen, zorgt voor een goede organisatie en kwaliteitscultuur. Dat maakt dat leerlingen goed onderwijs kunnen ontvangen. Maar wat betekent dit voor de kwaliteitszorg rondom toetsing en examinering? Welke rol hebben scholen daarin en wat doet de onderwijsinspectie? In deze workshop staan we stil bij deze vragen, kijken we naar kansen en risico’s van het onderwijstoezicht op toetsing en examinering en geven we ruimte om te bespreken wat er op scholen leeft.
Karin Monnink, Senior inspecteur Voortgezet Onderwijs bij de inspectie van het Onderwijs & Bilal Majdoubi, Inspecteur PO/VO & Claudia Janssen, Inspecteur VO

Leertrack | Hoe ontwerp je een doordacht en evenwichtig toetsprogramma? (PTO/PTA) & Aan de slag met jouw toetsprogramma! (neem dit mee)
De leertrack bestaat uit twee sessies:
- Sessie 1: Het ontwerpen van een doordacht en evenwichtig toetsprogramma (PTO/PTA)
- Sessie 2: Aan de slag met jouw toetsprogramma!
Rick Godschalk, Consultant Trainer Assessment bij Cito
13:00 – 13:45
Lunchpauze
13:45 – 14:30
Parallel plenair
Maak een keuze tussen twee plenaire sessies tijdens de parallel plenair.

1. Hoe kun je het leerproces van élke leerling opvolgen en houd je het haalbaar voor jezelf?
Lessen geven waarin élke leerling de kans krijgt bij te leren, is en blijft de kerntaak van een leraar. Maar hoe weet je nu wie geleerd heeft en wie niet? En hebben je leerlingen de leerstof wel begrepen of zijn er gaandeweg misvattingen ontstaan? Het is belangrijk om het leerproces van al je leerlingen goed op te volgen, zodat je snel kan bijsturen indien nodig. In deze keynote beschrijft Kristel hoe je dit op een haalbare manier kan doen.
Kristel Vanhoyweghen, Onderwijsonderzoeker ExpertiseCentrum voor Effectief Leren bij Thomas More Hogeschool

2. Examencommissie: claim je professionele rol en ruimte!
Elke middelbare school heeft een examencommissie, die als opdracht heeft de kwaliteit van schoolexaminering te borgen. Dat klinkt belangrijk en dat is het ook! Maar hoe doe je dat en hoe doe je dat goed? In deze keynote gaat het over wat je moet en wat je mag, zodat je je professionele rol en ruimte ten volle kunt nemen en claimen!
Annemieke Bosshardt, Beleidsadviseur onderwijs en trainer bij Zeg het helder
14:30 – 15:45
Workshops, expertsessie & leertrack
Maak een keuze uit de volgende workshops, expertsessie of leertrack.

Workshop | Methode-onafhankelijke volgtoetsen: toetsen zonder cijfer
Wat zijn de mogelijkheden en de onmogelijkheden van methode-onafhankelijke volgtoetsen? Volgtoetsen zijn erg geschikt voor formatief handelen. De uitslag is geen cijfer, maar een vaardigheidsscore. Het biedt een aanknopingspunt voor de leerlingen en de docenten om haalbare doelen te stellen voor het vervolg. Zo worden volgtoetsen ‘groeitoetsen’. Tijdens deze sessie nemen we je mee wat de mogelijkheden zijn van volgtoetsen en hoe je deze in kan zetten.
Marjolein Ten Haken, Productmanager VO bij Diataal

Workshop | Formatief handelen bij moderne vreemde talen
Wat houdt formatief handelen precies in en hoe kan een formatief proces eruit zien bij de MVT? Hoe kan jij ervoor zorgen dat leerlingen blijven leren, ook als ze niet continu beloond worden met cijfers? Tijdens deze workshop gaan we in op deze vragen en bespreken we aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden hoe je door formatief te handelen je leerlingen effectief en doelgericht kunt laten werken aan de ontwikkeling van hun kennis en vaardigheden in de MVT.
Masja Mesie, Eigenaar Memo Onderwijs en Trainer & onderwijsadviseur bij Toetsrevolutie, De Talengroep en Netwerk Onderwijsadviseurs

Workshop | Jaarlijks verslag van de examencommissie: hoe herken en verbeter je de kwaliteit van toetsing?
De examencommissie vo heeft het schrijven van een jaarlijks verslag als één van haar wettelijke taken. De VO-raad heeft hier een checklist voor ontwikkeld die als handreiking dient voor het opstellen van dit verslag. In deze workshop gaan we aan de hand van deze checklist én de aspecten van kwaliteit zoals genoemd in ‘de Toetsing Getoetst’ en het bijbehorende Toetsweb, dieper in op de inhoud van het jaarlijks verslag. Vragen die centraal staan zijn onder andere: waaraan herken je kwaliteit van toetsing en hoe verbeter je de kwaliteit?
Joost Godschalk, Trainer/consultant Cito

Expertsessie | Spring High: meten is het nieuwe toetsen
Spring High is een school waar kinderen vanaf 4 jaar welkom zijn en kunnen blijven tot zij hun MAVO, HAVO of VWO diploma hebben gehaald. De school heeft heterogene groepen t/m het examenjaar en doorstroom is altijd mogelijk. De school heeft een passend examenprogramma bij de ontwikkeling van de leerling op dat moment.
Aan de hand van de praktijk op school, neemt Camyre je mee in het toets- en beoordeelloos ontwikkelen. Hoe volgen zij hun leerlingen? Hoe weten zij waar zij staan? Hoe volgen zij zichzelf? Hoe krijgen zij inzicht in hun ontwikkeling? En hoe nemen zij ouders mee in de ontwikkeling van hun leerlingen?
Camyre de Adelhart Toorop, Directeur Spring High

Leertrack | Hoe ontwerp je een doordacht en evenwichtig toetsprogramma? (PTO/PTA) & Aan de slag met jouw toetsprogramma! (neem dit mee)
De leertrack bestaat uit twee sessies:
- Sessie 1: Het ontwerpen van een doordacht en evenwichtig toetsprogramma (PTO/PTA)
- Sessie 2: Aan de slag met jouw toetsprogramma!
Rick Godschalk, Consultant Trainer Assessment bij Cito
15:45 – 16:15
KEYNOTE
HOE DE MANIER VAN TOETSEN KAN BIJDRAGEN AAN KANSENGELIJKHEID!
Het verhogen van het geloof in eigen kunnen en daarmee het vergroten van kansen kan het resultaat zijn waarop toetsen gericht zijn. Hoe? De transitie van minder summatieve- naar meer formatieve toetsen binnen het onderwijs, hebben ertoe geleid dat het perspectief van leerlingen op toetsen is veranderd.
In deze keynote neemt Ismail Aghzanay jullie mee in hoe toetsen kunnen bijdragen aan het verhogen van de self-efficacy (geloof in eigen kunnen), het vergroten van kansen en hoe dit leidt tot meer motivatie.

Ismail Aghzanay
Leraar van het Jaar 2021 en Storyteller Meesters met Dromen
16:15
Winactie met borrel en warme snack
Sprekers Toetsen & Beoordelen in het VO 2023

Dominique Sluijsmans
Bestuurslid en trainer Toetsrevolutie & Lector Intergrale Curriculumontwikkeling Hogeschool Rotterdam
Dr. Dominique Sluijsmans is lector Integrale Curriculumontwikkeling bij de Hogeschool Rotterdam en bestuurslid en trainer bij Toetsrevolutie. Daarnaast voert ze als zelfstandig onderwijskundige een aantal projecten uit in het po, vo en hoger onderwijs.

Kristel Vanhoyweghen
Head of education & training
Kristel is head of education & training bij het ExpertiseCentrum voor Effectief Leren (ExCEL) bij Thomas More Hogeschool in Vlaanderen. Ze ontwikkelt en verzorgt tal van vormingstrajecten en lezingen in Nederland en Vlaanderen rond effectief leren en lesgeven, formatieve evaluatie en leren studeren. Kristel is medeauteur van het boek Wijze Lessen. Ze stond zelf meer dan 20 jaar voor de klas als leraar wiskunde in het Voortgezet Onderwijs en als docent vakdidactiek aan de lerarenopleiding.

Dr. Kristin Vanlommel
Lector Organiseren van Verandering in Onderwijs bij Hogeschool Utrecht
Kristin Vanlommel is lector ‘Organiseren van Verandering in Onderwijs’ aan de Hogeschool Utrecht en gastprofessor onderwijsbeleid aan de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoek focust op het begrijpen en verbeteren van onderwijsinnovaties. Met de praktijk onderzoekt ze wat veranderprocessen zo complex maakt, wat onderwijsprofessionals nodig hebben om hier mee om te gaan en hoe deze succesvoller implementeren. Ook leerlingen en studenten krijgen een belangrijke plek in het veranderproces (bv. landelijk onderzoeksproject Students4Change).

Ismail Aghzanay
Leraar van het Jaar 2021 en Storyteller Meesters met Dromen
Ismail is docent Engels, trainer, coach, gastspreker en auteur. In 2021 werd hij leraar van het jaar en in 2019 heeft hij mogen spreken tijdens TEDxRotterdam. Vanuit zijn eigen ervaring spreekt Ismail over thema’s als kansengelijkheid, het imago van leraren en het pedagogisch klimaat. Verder is Ismail ook bezig met het schrijven van een boek voor docenten onder naam van het onderwijscollectief 'Meesters Met Dromen’.

Wessel Peeters
Leraar, onderwijskundige en mede-oprichter Vernieuwenderwijs
Wessel is mede-oprichter van Vernieuwenderwijs en onderwijskundige bij Buurtcollege Agora Maas en Peel. Daarvoor was hij enkele jaren onderwijskundige in het HBO en negen jaar docent Maatschappijleer en Geschiedenis op het Vmbo en Havo. Hij praat graag over en is graag bezig met: didactiek, curriculumontwerp, toetsing, leren leren en veranderkunde. Wessel is een actieve ontwikkelaar, onderzoeker en spreker.

Marjolein Ten Haken
Productmanager VO bij Diataal
Marjolein is binnen Diataal verantwoordelijk voor alle methode-onafhankelijke volgtoetsen, het leerlingvolgsysteem en het uitbrengen van nieuwe producten voor het voortgezet onderwijs. Naast onderwijservaring heeft zij een aantal jaren gewerkt in de ICT. Deze ervaring neemt zij mee bij het ontwikkelen van de digitale toetsen van Diataal.

Karin Monnnink
Senior inspecteur Voortgezet Onderwijs bij de Inspectie van het Onderwijs
Karin werkt als inspecteur VO bij de onderwijsinspectie. Daar leid ze een groot onderzoek naar de schoolexamens in het VO, waarbij ze onderzoeken of scholen de examens ‘zorgvuldig’ uitvoeren. Daarbij nemen ze het inspectiekader en de wet als uitgangpunt.

Bilal Majdoubi
Inspecteur PO/VO
Bilal werkt momenteel als inspecteur Primair Onderwijs bij de Onderwijsinspectie. Bilal is Socioloog en heeft in het verleden gewerkt als docent maatschappijleer en maatschappijwetenschappen in het voortgezet- en voortgezet speciaal onderwijs, en als docent-onderzoeker in het HBO.

Masja Mesie
Eigenaar Memo Onderwijs en Trainer & onderwijsadviseur bij Toetsrevolutie, De Talengroep en Netwerk Onderwijsadviseurs
Masja is sinds 2012 werkzaam als trainer, adviseur en coach in het VO en MBO. Zij verzorgt voor Toetsrevolutie trainingen op het gebied van formatief handelen. Daarnaast traint zij MVT docenten op het gebied van taaldidactiek, examentraining en doorlopende leerlijnen. Masja heeft 17 jaar gewerkt als docente Frans in de onder- en bovenbouw van verschillende VO-scholen. Zij is co-auteur van de educatieve uitgaven ‘Unmute’, ‘DigiTaal’ en ‘Taal in beeld’.

Elizabeth Langeveld
Promovendus NSOB / Zelfstandig toetsexpert bij Lab11
Elizabeth werkt als zelfstandig toetsexpert en onderzoeker. Ze doet promotieonderzoek bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur naar de toetscultuur in het Voortgezet Onderwijs. Ook werkt ze als zelfstandig toetsexpert samen met scholen en besturen om een visie op onderwijs, toetsen en beoordelen te ontwikkelen en vanuit die visie te werken en te handelen.

Joost Godschalk
Trainer/consultant Cito
Joost heeft de Master Toetsdeskundige gedaan, was werkzaam als docent en examensecretaris. Bij Cito houd hij zich voornamelijk bezig met het trainen van examencommissies en de audit Schoolexaminering.

Claudia Janssen
Inspecteur VO
Claudia werkt als inspecteur bij Inspectie van het Onderwijs binnen de sector voortgezet onderwijs (en samenwerkingsverbanden). Daarnaast is zij voorzitter van de werkgroep examens VO. Daarvoor was zij schoolleider binnen een groot schoolbestuur met taken op stichtingsniveau (bevorderen van professionele leergemeenschappen), deed onderzoek naar differentiatie binnen het VO, nam deel aan verschillende initiatieven bij de VO-Raad (maatwerk VO) en was docent.

Sergej Visser
Senior trainer/adviseur Bureau ICE
Sergej is trainer/adviseur bij Bureau ICE, waar hij dagelijks docenten helpt met formatief evalueren, maar ook om betere toetsen te maken. Verder helpt hij scholen om goed (toets)beleid te bouwen en traint hij examencommissies.

Camyre de Adelhart Toorop
Directeur Spring High
Camyre heeft 14 jaar gewerkt in het traditionele voortgezet onderwijs. Samen met een team heeft zij daarna een nieuwe school opgericht: een school die het anders doet dan de voorgaande 150 jaar. Momenteel is zij directeur van deze school: Spring High.

Annemieke Bosshardt
Beleidsadviseur onderwijs en trainer bij Zeg het helder
Annemieke was vele jaren werkzaam als docent Nederlands en als examencommissievoorzitter. Nu is ze senior beleidsadviseur bij Saxion Hogeschool en eigenaar van onderwijsadviesbureau Zeg het helder. Ze traint examencommissies en auditoren en adviseert besturen in leren en examineren, zorgen en borgen.

Rick Godschalk
Consultant Trainer Assessment bij Cito
Rick is docent, trainer en adviseur en is sinds 2015 in verschillende functies betrokken bij Cito. Hij geeft de training Toetsdeskundigheid en Assessor in het vo en mbo. Ook verzorgt hij audits op scholen in het VO met als doel de kwaliteit van toetsing te borgen.
Data en locatie
Jouw investering
De investering voor dit congres bedraagt € 499,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en waardevol digitaal naslagwerk.
Early Bird (tot 2 oktober) | Regular ticket |
€ 499,- (excl. btw) | € 599,- (excl. btw) |

Mariska Korewijk
Persoonlijk congresadvies
Kom je met 3 personen of meer dan krijg je 10% groepskorting bovenop de vroegboekkorting. Neem hiervoor contact met mij op:
Mail: mariska.korewijk@sbo.nl
Telefoonnummer: 040 – 2 972 751.
Voer hier het wachtwoord in
Kennispartners van Toetsen & Beoordelen in het VO 2023:







Partner worden van Toetsen en Beoordelen VO?
Maak deel uit van dit unieke event met je organisatie!
Wil je zelf ook aanwezig zijn? Dan kun je contact opnemen om vrijblijvend de mogelijkheden door te spreken. Er zijn diverse en opvallende profileringsmogelijkheden om je organisatie marketing, - communicatie,- en PR technisch te presenteren voorafgaande, en tijdens het Toetsen en Beoordelen VO event. Je kunt hierbij denken aan logovermeldingen, advertenties, stand afname en andere eye-openers.

Petit Hovens, congres- en opleidingsmanager
Contact
Om te sparren over de mogelijkheden, of voor meer informatie kun je contact opnemen met:
Deelnemers die je al voor zijn gegaan:























