Werk jij ook mee aan een ontwikkelingsgericht, onderbouwd en innovatief toets- en examenlandschap?
12 december 2023
Hoe doen we met toetsen en examens recht aan de ontwikkeling van de student, de dynamiek van de beroepspraktijk én de herkenbare waarde van het diploma?
Het MBO is volop in beweging. Scholen willen hun onderwijs flexibiliseren en personaliseren en daarnaast inspelen op de veranderende vraag van arbeidsmarkt en studenten. Onderwijsteams onderzoeken welke ruimte bestaande kaders bieden om het diplomabesluit anders te verantwoorden en zoeken naar hoe toetsen onderdeel kunnen zijn van het leerproces, met een goede balans tussen wat en hoeveel er gemeten wordt.
De sector werkt met het Referentiewaardenmodel aan een eigen systematiek van kwaliteitszorg- en borging. En ook recente ontwikkelingen in de samenleving, zoals de snelle ontwikkeling van generatieve AI, vragen om aandacht.
Die dynamiek brengt uitdagingen met zich mee. Hoe kan de examinering aansluiten bij een flexibeler MBO? Hoe kan de keuzevrijheid van studenten worden vergroot? Hoe blijven we kwaliteit borgen? En hoe nemen we eigenaarschap over onderwijskwaliteit?
Tijdens het congres Toetsen & Examineren in het MBO zoeken we de verbinding tussen onderwijs en examinering, doen en denken, kennis en vakmanschap, borgen en zorgen, wettelijke regels en professionele ruimte, authenticiteit en betrouwbaarheid. Dat doen we samen! Werk jij ook mee aan een ontwikkelingsgericht, verantwoord en innovatief toets- en examenlandschap?
Deelnemer editie 2022"Duidelijke rode draad. Verschillende invalshoeken van waaruit toetsing/examinering kan worden benaderd. Stof tot nadenken!"
Speciaal ontwikkeld voor:
Iedereen die werkzaam is in het MBO en zich bezighoudt met toetsen en examineren zoals:
- Examencoördinatoren
- Examenconstructeurs
- Auditoren
- Praktijkbeoordelaars, assessoren & examinatoren
- Docenten, praktijkopleiders & instructeurs
- Onderwijskundigen
- Beleidsmedewerkers
- Teamleiders, managers & directieleden

Nicole Vonk
Persoonlijk congresadvies
Kom samen met jouw collega's!
Kom je met 3 personen of meer dan krijg je 10% groepskorting. Neem hiervoor contact met mij op:
Mail: nicole.vonk@sbo.nl
Telefoonnummer: 040 – 2 972 740.
Programma congres Toetsen en Examineren in het MBO
Het programma van het congres Toetsen en Examineren in het MBO bestaat niet uit 1, maar uit 2 dagen!
Kies hoe jij wil leren:
- Leertracks >> In twee aansluitende sessies verdiepend aan de slag
- Live podcasts >> Luister mee en stel jouw vragen
- Inspiratiesessies >> Leer van goede voorbeelden uit de praktijk
- Workshop >> Actief aan de slag met het thema van jouw keuze
Sprekers:

Berend van der Kolk
Auteur "De Meetmaatschappij"
Dr. Berend van der Kolk doet al meer dan tien jaar onderzoek naar de impact van meten en becijferen op mensen. Hierover publiceerde hij in internationale wetenschappelijke tijdschriften, maar ook bij o.a. Follow The Money en The Guardian. Hij gaf les aan universiteiten in Madrid en Londen en is momenteel verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2021 verscheen zijn boek "De Meetmaatschappij", waarin hij uiteenzet waarom we zoveel meten en wat dat met ons en onze maatschappij doet.

Erdinç Saçan
Senior Docent en Onderzoeker, Practor ROC Tilburg & lid van Kenniscentrum AI van Fontys
Erdinç Saçan is docent en onderzoeker bij Fontys Hogeschool ICT en daarnaast Practor bij ROC Tilburg. Hij is expert in educational technology, inclusieve artificiële intelligente en generatieve AI. Saçan schrijft boeken, blogs en artikelen over actuele technologische ontwikkelingen en het onderwijs.

Barend Last
Specialist Blended Learning, schrijver & onderwijsadviseur

Valentina Devid
Onderwijsadviseur en oprichter Toetsrevolutie
Valentina Devid is van oorsprong docent geschiedenis en levensbeschouwing. Ze heeft verschillende taken en rollen gehad binnen het VO en HBO. Zo is zij teamleider havo, brugklascoördinator en onderwijskundig leider geweest. Daarnaast heeft Valentina in het HBO als toetsdeskundige gewerkt bij de lerarenopleidingen van de HU. Samen met René Kneyber en Dominique Sluijsmans heeft zij Toetsrevolutie opgericht om organisaties systematisch en onderbouwd te kunnen assisteren met het professionaliseren rondom formatief handelen. Met René Kneyber en Flemming van de Graaf maakt ze met veel (nerden)plezier de LLEARN-podcast.

Frans Goenee
Inspiratiemanager Gastvrijheid Efteling
Frans is sinds 1989 in dienst bij het sprookjesachtige Efteling in Kaatsheuvel. In 2009 is hij aan de slag gegaan als conceptmanager horeca. Daar geeft hij creatieve invulling aan nieuwe en bestaande horeca-concepten. Hij maakt al lange tijd deel uit van unieke horecaconcepten die een belangrijk onderdeel vormen van de Efteling. In het jaar 2014 is hij op eigen initiatief naast conceptmanager ook inspiratiemanager geworden. Zijn kracht zit hem in de mens en hun laten zien wat echte passie is. Op een authentieke wijze het verhaal vertellen over cultuur, DNA en het bewandelen van kromme wegen. Op 62-jarige leeftijd barst hij nog van de ambitie en met zijn Brabantse gastvrijheid en echtheid wil hij graag medewerkers begeleiden om superfans te creëren.

Karina Visscher
Bestuurder Kwaliteitsnetwerk mbo

Rinske Stelwagen
Begeleiding en organisatie proeftuinen

Marleen van de Wiel
Adviseur Examinering Mbo Advies
Marleen is adviseur in het MBO, expert op het gebied van examinering en kwaliteitsborging en voormalig projectleider bij het Servicepunt Examinering van de MBO Raad. Vanwege de diversiteit van haar werkzaamheden (strategisch-operationeel, borgen-zorgen) kan zij de verbinding maken tussen de diverse sectoren en lagen in het MBO. Marleen vindt het belangrijk om te zoeken naar de balans tussen ‘moeten’ (wet) en ‘mogen’ (professionele ruimte).

Pedro de Bruyckere
Onderwijswetenschapper & auteur
Pedro is onderwijswetenschapper, pedagoog en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en hoofd van het Vlaamse Leerpunt. Hij promoveerde op authenticiteit in onderwijs. Als onderwijs mythbuster bekend van Jongens zijn Slimmer dan Meisjes en Juffen zijn Toffer dan Meesters. Hij is ook een actieve blogger op XyofEinstein.be en TheEconomyOfMeaning.com

Paula Kaag
Organisatieadviseur, procesbegeleider- systeemdenker & teamcoach
Paula is gespecialiseerd in het begeleiden van professionals, teams en organisaties. Iedere professional, team en organisatie heeft zijn eigen verhaal en dat is wat Paula boeit. Paula is enthousiast, doortastend, methodisch, praktisch met een positieve kijk op leer- en verandertrajecten. Momenteel doet ze een grootschalig cultuuronderzoek binnen het Mbo, werkt ze als (organisatie)begeleider bij NHLStenden en heeft ze haar eigen bedrijf Kaag & Partners.

Derek Otte
Dichter, Spoken Word-Artiest & docent Hogeschool Rotterdam
Derek is dichter en spoken word-artiest. Eén van de grondleggers van de huidige spoken word-gemeenschap in Nederland. Ex-stotteraar. Stadsdichter van Rotterdam in 2017 en 2018. Docent spoken word aan de Hogeschool Rotterdam. In zijn eigen woorden:
“Mijn naam is Derek Otte. Mijn liefde voor pen en papier is ooit geboren uit stotteren. Wat ik gesproken niet kwijt kon, lukte geschreven wel. Taal is alles; alles is taal. Zelfstandig én in samenwerking met partijen die bij me passen, bereiken mijn woorden nog steeds de meest uiteenlopende mensen. Daar ben ik trots op. Ik schrijf niet alleen om m’n eigen gedachten en gevoelens te uiten, maar ook in een poging de wereld om ons heen te vangen in taal. Ik hoop dat m’n werk weet te raken. Onderweg deel ik mijn liefde voor taal graag met jongeren via workshops, lezingen en scholenbezoeken. Ik vertel ze mijn verhaal. Zolang mijn zinnen leven, heeft mijn leven zin.”

Sander van Acht
Onderwijskundige en eigenaar Flooow

Dieter Möckelmann
Expert impact technologie op leren

Jan-Wolter Smit
Head of Education LessonUp
Jan-Wolter is een veelgevraagd spreker en gesprekspartner als het gaat om te begrijpen wat het onderwijs nu écht is. Zijn kleurrijke ervaringen als leraar, educatief auteur, projectleider en curriculumontwikkelaar komen allemaal samen in dat ene doel: het streven naar de ideale onderwijsbeleving van leerlingen en leraren. In alle disciplines zoekt hij een optimale balans tussen inhoud, opbrengst, motivatie en innovatie.

Serge de Beer
Videospecialist en ontwikkelaar voor leren & presteren
Serge de Beer heeft meer dan 25 jaar ervaring met het ontwikkelen van digitale leerervaringen en het verzorgen van trainingen op het gebied van educatieve video en digitaal leren. Zijn achtergrond in de wereld van de audiovisuele media combineert hij met een passie voor leren en presteren. Serge is gespecialiseerd in het ontwikkelen van technische instructievideo’s. Daarnaast ontwikkelt hij, met behulp van AI, tools voor learning analytics en het digitaal ondersteunen van leren en presteren. Serge werkt als zelfstandig specialist voor scholen, bedrijven en de overheid.

Dirk Megens
Onderwijsontwikkelaar Meneer Megens
Dirk Megens is docent (verpleegkundig) rekenen en economie. Sinds 2010 staat hij voor de klas op het MBO. In 2013 is hij begonnen, op verzoek van studenten, met het opnemen van zijn rekenuitleg. Hierdoor is hij online beter bekend geworden als ‘MeneerMegens’ In 2016 is hij de website www.meneermegens.nl begonnen wat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke crossmediale rekenplatform van Nederland met maandelijks 100.000 paginabezoekers. In 2018 won hij de wedstrijd ‘Beste Rekenidee MBO’ en in 2019 is hij uitgeroepen tot ‘Leraar van het Jaar’ van het MBO.

Ilse Hofman
Expert Examinering, Hofman Onderwijsadvies en -innovatie
Ilse Hofman is een ervaren professional in het onderwijs met meer dan 15 jaar expertise in het mbo. Haar carrière omvat diverse functies, van docent en teammanager tot programmamanager en beleidsadviseur. Als Master toetsdeskundige heeft Ilse diepgaande kennis opgebouwd op het gebied van toetsing en examinering. Ze staat bekend om haar praktische aanpak, enthousiasme en vermogen om complexe onderwerpen toegankelijk te maken. Ilse is de oprichter van Hofman Onderwijsadvies en -Innovatie, waar ze haar passie voor het verbeteren van onderwijspraktijken en innovatie in de onderwijssector voortzet.

Wessel Peeters
Onderwijskundige & oprichter, Vernieuwenderwijs

Marlous Hodes
Productmanager TOA Bureau ICE
Marlous is Neerlandica, taalwetenschapper en onderwijskundige, en heeft een fascinatie voor toetsen. Niet toetsen om te vergelijken, maar juist om de individuele groei in kaart te brengen. Met TOA zetten wij ons in om de basisvaardigheden aan te pakken in het mbo. Marlous is graag in gesprek met verschillende functies in het onderwijs om die basisvaardigheden vanuit alle hoeken aan te pakken.

Janneke Helsloot
Manager productmanagement Bureau ICE
Janneke Helsloot heeft een achtergrond in de algemene taal- en cultuurwetenschappen. Ze is vrijwel haar hele werkende leven bezig met toetsing en digitalisering. Dit deed ze voorheen als consultant voor diverse opdrachtgevers in het bedrijfsleven. De laatste 10 jaar doet ze dit vol energie bij Bureau ICE en gebruikt ze haar kennis en ervaring om binnen het onderwijs met elkaar het goede gesprek te voeren over de rol van toetsing en examinering binnen het onderwijs. Toetsen zijn niet om af te rekenen maar geven zicht op ontwikkeling.

Ruud Duvekot
Lector Centre for Lifelong Learning Services CL3S
Dr. Ruud Duvekot (1960) is initiator en ontwikkelaar van de EVC-systematiek in Nederland. Hij onderzoekt en creëert 'leermogelijkheden' voor iedere lerende. Hij werkt als (1) Lector ‘Valideren en Werkplekleren’. NCOI, (2) Onderzoeker, Centre for Lifelong Learning Services (CL3S), advies en onderzoek naar de duurzame ontwikkeling van 'het lerende individu’, (3) hogeschoolhoofddocent, Hogeschool Utrecht, valideren en gepersonaliseerd leren in de lerarenopleidingen, (4) UNESCO Research Fellow, UNESCO Institute for Lifelong Learning, Hamburg, research on Recognition, Validation & Accreditation of Prior Learning. Zie voor publicaties: https://cl3s.nl

Hans Swart
Programmamanager NED MBO Digitaal
Hans Swart, wonend in Groningen. Al 20 jaar werkzaam in het MBO (Alfa-college). Eerst als Manager Financiën en administratie, vanaf 2014 als programmamanager. In de tussentijd nog manager geweest van het Shared Service Center Peoplesoft (een samenwerkingsverband van 4 MBO scholen). Vanaf 2020 ben ik aangesloten bij landelijke programma’s als Doorpakken op Digitalisering en nu bij Npuls (hub Wendbaar georganiseerd onderwijs) als programmamanager van het project OKE.

Mariëtte Nauta-Admiraal
Master Toetsdeskundige Toets-Alert
Mariëtte Nauta-Admiraal is verpleegkundige, docent, beleidsmedewerker examinering, Master Toetsdeskundige en eigenaar van Toets-Alert. Met behulp van het door haarzelf ontwikkelde spel ‘De Toetsing Getoetst, editie mbo’ probeert zij zoveel mogelijk collega’s op het mbo bewust te maken van het belang en de kracht van kwaliteit van toetsing.

Ton Eimers
Directeur / senioronderzoeker, KBA Nijmegen
Ton Eimers is socioloog en ruim dertig jaar werkzaam als onderzoeker op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt. Rode draad in het onderzoekswerk vormt de aandacht voor kwetsbare groepen in het onderwijs en in de overgang van onderwijs naar arbeidsmarkt. Ton heeft als projectleider meegewerkt aan monitoring en evaluaties van wetgeving en beleid, waaronder passend onderwijs, voortijdig schoolverlaten en verschillende vernieuwingen in het mbo. Hij is tevens algemeen directeur van KBA Nijmegen.

Esther Klaster
Adviseur samenwerken & netwerken, Common Eye
Dagvoorzitter:

Annemieke Bosshardt
Beleidsadviseur onderwijs en trainer bij Zeg het helder
Data en locatie
Data: 12 & 13 december 2023
Locatie:
Jaarbeurs Utrecht - Mediaplaza
Jaarbeursplein 6
3503 RM, Utrecht
Tijd:
Ontvangst: 09.00 uur
Start: 09.30 uur
Afsluiting: 17.00 uur
Op 28 november ontvang je via de mail een formulier waarin je kunt aangeven bij welke sessies jij aan wilt sluiten.
Ontvang het boek 'Chatten met Napoleon - werken met generatieve AI in het Onderwijs'
In Chatten met Napoleon lees je hoe je met hulp van generatieve AI een virtueel gesprek kunt voeren met historische figuren, van Cleopatra tot Einstein. En dat niet alleen, want de mogelijkheden van nieuwe technieken voor AI, zoals ChatGPT en andere tools, zijn ongekend. Tegelijkertijd kleven er ook serieuze risico’s en beperkingen aan deze technologieën. Hoe kun je daar als docent in de praktijk op een leuke, slimme én verantwoorde manier gebruik van maken? Dit boek geeft antwoord op die vraag.
De eerste 125 aanmeldingen ontvangen het boek 'Chatten met Napoleon - werken met generatieve AI in het onderwijs'

Jouw investering
12 december 2023 |
13 december 2023 |
12 & 13 december 2023 |
---|---|---|
€ 699,00 excl. btw | € 699,00 excl. btw | € 1.199,00 excl. btw |
De investering voor deelname aan dit congres is inclusief koffie en thee, lunch en borrel.

Nicole Vonk
Persoonlijk congresadvies
Kom samen met jouw collega's!
Kom je met 3 personen of meer dan krijg je 10% groepskorting. Neem hiervoor contact met mij op:
Mail: nicole.vonk@sbo.nl
Telefoonnummer: 040 – 2 972 740.
(Kennis-)partners
















Tijdens Toetsen & Examineren in het MBO op 12 & 13 december 2023 zoeken we de verbinding tussen onderwijs en examinering, doen en denken, kennis en vakmanschap, borgen en zorgen, wettelijke regels en professionele ruimte, authenticiteit en betrouwbaarheid. Dat doen we samen!
Werk jij ook mee aan een ontwikkelingsgericht, verantwoord en innovatief toets- en examenlandschap?
Wil jij als partner ruim 200 onderwijsprofessionals ontmoeten?

Karlijn Roset
Neem contact met mij op, zodat ik kan kijken wat ik voor jouw organisatie kan betekenen!
Mail: karlijn.roset@sbo.nl
Telefoonnummer: 06 - 81 10 66 11.
Programma 12 december
Keynote | Waarom we zoveel becijferen en wat dat met ons doet
Kijkcijfers, bestsellerlijsten, kwaliteitsindicatoren, schoolcijfers, stappen en Cito-scores: wat meten we eigenlijk niet? We vergelijken onze prestaties met die van anderen en stellen ranglijsten op van de beste opleidingen, hoogst scorende leerlingen en sportiefste vrienden. Maar waarom doen we dat? En is dat wel zo’n goed idee? Dr. Berend van der Kolk laat zien wat meten en becijferen met ons doet, individueel en als maatschappij. We leggen de meetlat alsmaar hoger, de druk om te presteren neemt toe, en ondertussen verliezen we de werkelijke doelen uit het oog. Hoe gaan we verstandig met cijfers en metingen om?
Berend van der Kolk, Auteur "De Meetmaatschappij"

Keynote | Referentiewaarden uitgewerkt in proeftuinen in het mbo
Namens de sector en op verzoek van het ministerie van OCW heeft het Kwaliteitsnetwerk een sector-eigen kijk op toekomstgerichte kwaliteit ontwikkeld, gericht op het borgen en ontwikkelen van de onderwijskwaliteit door zich te richten op eigenaarschap, rekenschap, vertrouwen en de horizontale en verticale dialoog, de zogeheten referentiewaarden. Dit model beoogt de sector een gezamenlijke taal en referentiekader te geven dat zowel ontwikkelingsgericht als beoordelend ingezet kan worden. Dit model en bijbehorend instrumentarium wordt momenteel getest in proeftuinen, waar ongeveer de helft van de mbo’s aan deelnemen. In deze keynote worden ervaringen met en inzichten uit de proeftuinen uitgelicht.
Karina Visscher, Bestuurder Kwaliteitsnetwerk mbo
Rinske Stelwagen, Begeleiding en organisatie proeftuinen

DUO Keynote | Generatieve AI zoals ChatGPT in relatie tot toetsing
Ontdek hoe kunstmatige intelligentie het leerlandschap transformeert en nieuwe leermogelijkheden creëert.
Erdiç Saçan, Senior Docent en Onderzoeker, Practor ROC Tilburg & lid van Kenniscentrum AI van Fontys
Barend Last, Specialist Blended Learning, schrijver & onderwijsadviseur

Creatieve afsluiting in spoken word | Taal is alles; alles is taal.
Derek Otte, Dichter, Spoken Word-Artiest & docent Hogeschool Rotterdam

1. Leertrack | De balans tussen zorgen en borgen bij exameninnovaties in het mbo
Deel 1: Wat moet en wat mag?
Deel 2: Taken van de examencommissie en Anders Verantwoorden, programmatisch toetsen & valideren bewijsmateriaal LLO
In de leertrack ‘De balans tussen zorgen en borgen bij exameninnovaties in het mbo’ gaan we ons verdiepen in de wettelijke taken van de examencommissie in relatie tot een aantal actuele innovaties in de onderwijs- en toetspraktijk. Welke innovaties zijn actueel, welke kaders gelden daarvoor en welke ruimte is er? Als leren en examineren meer verweven wordt, wie is dan waarvan? En hoe voer je als examencommissie je borgende taken dan uit?
Ilse Hofman, Expert Examinering, Hofman Onderwijsadvies en -innovatie

2. Leertrack | Hoe houd je in het ontwerpen van je toetsen rekening met AI?
Maak kennis met je nieuwe collega! Ontdek de fascinerende wereld van kunstmatige intelligentie in het onderwijs met onze inspirerende en praktische AI-workshop! Zelfs zonder eerdere ervaring met AI zullen je aan het einde van deze mini AI-leertrack in staat zijn om AI-tools op een effectieve en verantwoorde manier te gebruiken, zowel om de samenwerking te versterken als om het onderwijs zelf te innoveren. Ook kijken we naar wat dit betekent voor toetsen. Hoe zorg je dat je AI inzet om leren te versterken?
Sander van Acht, Onderwijskundige en eigenaar Flooow
Dieter Möckelmann, Expert impact technologie op leren

3. Workshop | Waarom kun je tandpasta niet eten?! AI als hulpmiddel om lesdoelen te bereiken
“Wie weet wat…?”.
Het lijkt zo simpel: een goede vraag stellen tijdens de les. Maar stellen wij als docent eigenlijk wel relevante vragen? In deze sessie gaan we dieper in op hoe je tijdens een les een goede vraag kunt stellen, die zijn doel ook bereikt. En waarbij studenten ook daadwerkelijk een waardevol leermoment ervaren. Nadenken en leren over de verschillende manieren van vragen stellen en hoe jij dat gemakkelijk kunt toepassen.
Een toets mag geen afstraf-moment zijn, maar de beloning van een mooi proces dat al in hoofdstuk 0 begint.
En soms…kan AI daar ook een beetje bij helpen.
Jan-Wolter Smit , Head of Education LessonUp

4. Inspiratiesessie | Basisvaardigheden in ontwikkeling & persoonlijke leerroutes: welkom bij de evaluatieroute van TOA!
Meedoen in onze samenleving kan niet zonder een goede beheersing van de basisvaardigheden. Vaardig zijn in taal, rekenen en burgerschap vergroot de zelfstandigheid en bereid je beter voor op de veranderende toekomst. Het versterken van de kwaliteit van toetsen en examinering is een belangrijke voorwaarde. TOA draagt daaraan bij met een evaluatieroute voor Taal en Rekenen. Toetsen om van te leren dus. In deze sessie wordt de evaluatieroute toegelicht aan de hand van de nieuwe rekenexamens in TOA!
Marlous Hodes, Productmanager TOA Bureau ICE

5. Workshop | Wat maakt samenwerken soms zo ingewikkeld – en wat kunnen we doen om de kans op succes te vergroten
Esther Klaster, Adviseur samenwerken & netwerken Common Eye

6. Workshop | De docent als AI-trainer
Docenten zijn goed in het trainen van AI. Zij zijn bijvoorbeeld gewend om duidelijke instructies te geven en heldere leerdoelen op bepalen. Heel handige vaardigheden om betere resultaten te krijgen met AI. In deze workshop bekijken we hoe je leerresultaten kan voorspellen, leerstrategieën kunt prompten en hoe je jouw eigen model traint.
Serge de Beer, Videospecialist en ontwikkelaar voor leren & presteren

7. Workshop | De Toetsing Getoetst op het mbo
Bij Anders Verantwoorden Diplomabesluit worden tijdens de onderwijsperiode bewijzen verzameld om een uitspraak te doen of de student voldoet aan (een deel van) de kwalificatie-eisen.
Maar zijn deze bewijzen altijd valide en betrouwbaar genoeg?
Wie bepaalt eigenlijk welke bewijzen gebruikt kunnen worden en zijn docenten deskundig genoeg om bewijzen te ontwikkelen of op waarde te schatten?
Ga hierover met collega’s in gesprek en breng met behulp van het spel ‘De Toetsing Getoetst Editie mbo’ de huidige kwaliteit van toetsing in beeld, bepaal jullie doelstelling en verbeter waar het kan!
Kwaliteit van toetsing hoort tenslotte bij goed onderwijs!
Mariëtte Nauta-Admiraal, Master Toetsdeskundige Toets-Alert

8. Live podcasts
- Erdiç Saçan - AI is nu vooral AH: ad hoc. Welke stappen zijn nodig?
- Annemieke Bosshardt - AI bij Saxion: sAxI als AI-studiecoach voor studente
- Jan-Wolter Smit - Lesdoelen bereiken? Laat AI je helpen!



Programma 13 december
Keynote | Formatief handelen en programmatisch toetsen, hoe zit het nou precies?
Programmatisch toetsen en formatief handelen, het zijn populaire concepten in veel gebieden van het onderwijs. In de dagelijkse praktijk vinden we alleen veel misvattingen rondom beide zaken. Deze misvattingen zitten succesvolle implementatie vaak in de weg. Ook zijn er veel vragen over waar deze concepten overlappen en waar ze verschillen. Tijdens deze interactieve lezing zullen we ons verdiepen in de theorie en praktijk van formatief handelen en programmatisch toetsen zodat het duidelijk wordt wat de mogelijke meerwaarde ervan is voor het onderwijs en waartoe het kan worden ingezet.
Valentina Devid, Onderwijsadviseur en oprichter Toetsrevolutie

Keynote | Het belang van formatief evalueren in studentmotivatie
Volgens de Nederlandse docenten is motivatie momenteel een van de belangrijkste uitdagingen bij hun studenten. Hoe kunnen we hen nog bereiken én boeien? Pedro De Bruyckere staat bij stil bij de mogelijke antwoorden op deze vraag. Hierbij legt hij de link met onder andere het belang van (formatief) evalueren.
Pedro de Bruyckere, Onderwijswetenschapper & auteur

Afsluitende Keynote | Betover je studenten: over talentontwikkeling & eigenaarschap
Wat kun jij als onderwijsprofessional leren van het creatieve gedachtengoed van Anton Pieck en zijn filosofie? In de Efteling wist hij om elke bocht een verrassing te veroorzaken. Frans Goenee, Inspiratiemanager Gastvrijheid, geeft je een uniek kijkje in de cultuur van de Efteling. Hij deelt zijn succesformule waarbij hij missie en visie centraal stelt om de stippen aan de horizon te bereiken. Door te focussen op de talentontwikkeling, eigenaarschap en passie van werknemers, weten zij elke dag weer een glimlach op het gezicht van de gast te krijgen. Betoveren, noemen ze dat.
Met deze werkwijze is de Efteling verkozen tot winnaar van het Klantvriendelijkste bedrijf van Nederland. Frans deelt in deze sessie vol passie en praktijkvoorbeelden hoe je de essentie van deze “kromme wegen theorie” in jouw onderwijs kunt toepassen. Hoe faciliteer je processen naar het verhaal? Hoe draag je als bij aan het verhaal van jouw leerlingen?
Frans Goenee, Inspiratiemanager Gastvrijheid Efteling

1. Leertrack | Examencommissies mbo
Deel 1: Samen werken aan examenkwaliteit
Wat is de taak als examencommissie in het mbo en wat is de bijdrage van de examencommissie aan de examenkwaliteit? Wat is de taak van een onderwijsteam? Aan de hand van een verschillende voorbeelden uit de praktijk wordt het begrip examenkwaliteit samen verkend. Wanneer is de examenkwaliteit voldoende? Wanneer onvoldoende? En zijn de gemaakte keuzes op het gebied van examinering voldoende onderbouwd? Welk houvast bieden de kwaliteitseisen examinering? In deze werksessie wordt informatie gegeven en ga je zelf aan de slag.
Doelgroep: iedereen met belangstelling voor examencommissies in het mbo
Deel 2: Risico's signaleren en bespreken
In de tweede, verdiepende werksessie gaan we samen verkennen op welke manier je als examencommissie risico’s bij examinering kan onderzoeken en signaleren. Wat zijn risico’s bij examenkwaliteit eigenlijk? En is het hebben van risico’s erg of hoort het bij examinering in het mbo? Met behulp van examenstandaard BA2 en de kwaliteitskaart examinering duiden en onderbouwen we risico’s, zodat we als examencommissie met een onderwijsteam constructief in gesprek kunnen over examenkwaliteit..
Doelgroep: leden van examencommissies in het mbo
Marleen van de Wiel, Adviseur Examinering Mbo Advies

2. Leertrack | Programmatisch toetsen
Hoe kun je een toetsprogramma ontwerpen, waarbij je tot betekenisvolle beoordeling en beslissingen kunt komen? Veel mbo-opleidingen houden zich bezig met die vraag. Een begrip wat hierbij steeds meer naar voren komt, is programmatisch toetsen. Tijdens deze learntrack ga je leren waarom het concept programmatisch toetsen van meerwaarde kan zijn, wat programmatisch toetsen (niet) is en hoe je verschillende uitgangspunten ervan kunt implementeren in je curriculum, ongeacht of je nu met het concept aan de slag wilt of niet.
Tijdens het eerst deel van de learntrack staat het 'waarom' en 'wat' centraal: je leert alles over het begrip programmatisch toetsen, zowel vanuit wetenschappelijk onderzoek als praktijkvoorbeelden.
Tijdens het tweede deel van de learntrack gaat we vooral aan de slag met het 'hoe': je gaat in groepen aan de slag met het reflecteren op je eigen curriculum en het vertalen van de verschillende uitgangspunten naar jouw praktijk.
Aan het einde van de learntrack heb je je kennis over toetsing verrijkt, nieuwe contacten opgedaan, materiaal om mee terug te nemen naar je opleiding en inspiratie en ideeën om met dit alles aan de slag te gaan.
Wessel Peeters, Onderwijskundige en oprichter, Vernieuwenderwijs

3. Inspiratiesessie | Studenten met elkaar vergelijken? Niet doen!
Bureau ICE heeft al 35 jaar ervaring op het gebied van toetsen en examens in het onderwijs, voor de overheid en het bedrijfsleven. Toetsen kunnen inzicht geven in ieders ontwikkeling. Daarbij moet de student centraal staan.
Niets is zo demotiverend voor een student als horen dat je ‘ondergemiddeld’ presteert. Het huidige systeem van studenten met elkaar vergelijken doet geen recht aan de ontwikkeling van studenten. Want wat zegt de positie van een studenten t.o.v. het landelijke gemiddelde over de individuele ontwikkeling van een student? Niets!
In deze sessie laten we zien welke keuzes we maken als het gaat om toetsing, hoe belangrijk het verhaal achter het cijfer is, en hoe toetsen een hulpmiddel kunnen zijn om inzicht te krijgen in ontwikkeling zonder te vergelijken.
Janneke Helsloot, Manager productmanagement Bureau ICE

4. Workshop | Vandaag is het 2040 Toekomstverkenning voor middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs en wetenschap
De wereld om ons heen verandert snel. De komende jaren gaan we de gevolgen merken van klimaatverandering, vergrijzing en migratie, geopolitieke en technologische ontwikkelingen. Wat betekenen die veranderingen voor het onderwijs? Hoe kan het mbo inspelen op de maatschappelijke veranderingen en wat verwachten we van het mbo in de toekomst?
In de Toekomstverkenning 2024 is verkend wat de grote vraagstukken voor het mbo zijn en welke antwoorden mogelijk zijn op die vragen. Hoe het mbo eruit komt te zien is ook afhankelijk van de keuzes die we maken. De toekomstverkenning schets drie verschillende perspectieven, met andere uitwerkingen voor certificering en diplomering, voor leven lang ontwikkelen, voor de aansluiting met vmbo en met hbo.
Tijdens de sessie worden de belangrijkste uitkomsten gepresenteerd en is er ruimte voor vragen en discussie.
Ton Eimers, Directeur / senioronderzoeker, KBA Nijmegen

6. Workshop | Een samenwerkingscultuur in jouw team: aan de slag met systeemdenken
Hoe is de cultuur in jouw team? Werkt het onderwijsteam goed samen met de examencommissie? Soms lopen zaken niet vanzelf, maar krijg je er de vinger niet achter waar dit aan ligt. Wat je ook doet of adviseert, het lijkt vast te zitten. In deze workshop neemt Paula je mee in het kijken door een systeembril: door naar het hele systeem te kijken in plaats van naar een geïsoleerd deel kun je grip krijgen op een vastgelopen situatie. Wat speelt er zich af onder water? Hoe kom je tot de beste oplossing? En wat voor soort cultuur willen jullie in het team ontwikkelen?
Paula Kaag, organisatieadviseur, procesbegeleider- systeemdenker & teamcoach

7. Workshop | Aan de slag met het nieuwe rekenexamen in het MBO
Meneer Megens staat sinds 2010 voor de klas in het MBO. Nu er per 1-8-2022 nieuwe rekeneisen in het MBO van toepassing zijn geeft dit bij instellingen, docenten en studenten spanningen. De aandacht voor rekenen stond niet bij een ieder bovenaan de prioriteitenlijst, terwijl er wel veel waarde wordt gehecht aan goed rekenonderwijs.
In deze presentatie deelt Meneer Megens hoe hij met zijn studenten toewerkt naar het nieuwe rekenexamen. Met ook een kijkje naar nieuwe examen, welke dingen zijn er anders ten opzichte van het ‘oude’ 2F/3F verhaal.
Gewoon een gezellig en praktisch verhaal over het belang van goed rekenonderwijs.
Dirk Megens, Onderwijsontwikkelaar Meneer Megens

8. Workshop | Dialogisch Valideren zet mij als lerende echt centraal!
Dialogisch Valideren is het leerwegonafhankelijk beoordelen van ‘wat ik al heb geleerd, mijn’ leerervaringen, en het adviseren over verder leren, om een gewenst leereffect te realiseren. Hoe deze dialoog werkt tussen mij als (levenlang) lerende met anderen zoals de assessor of docent, trainer, of de werkgever, teamleider of HR-medewerker, leg ik uit in deze workshop. Daarna gaan we oefenen met het leren verwoorden van ‘je eigen stem’ in deze dialoog, zodat ook jij je eigen inbreng kunt hebben over (verder) leren ten behoeve van kwalificering, opscholing, loopbaanvorming of gewoon omdat je iets leren leuk vindt.
Ruud Duvekot, Lector Centre for Lifelong Learning Services CL3S

9. Workshop | Wat verandert er als gevolg van het digitaliseren van het examenproces?
Vanuit het Netwerk Examinering en Digitalisering (NED) weren we met scholen en leveranciers en partners aan de digitalisering van het examenproces voor de MBO sector middels de realisatie van koppelvlakken o.b.v. de standaard OOAPI. Dit lijkt een hele technische klus te zijn, maar niets is minder waar. Weliswaar komt er veel techniek bij kijken, maar de impact van deze digitalisering komt veel meer te liggen bij veranderingen in je beleid (examenhandboek), organisatie (examencommissie) en processen (van data-entry naar controle). Over deze veranderingen gaat deze workshop.
Hans Swart, Programmamanager NED MBO Digitaal
