Niet praten over, maar mét de leerling of student!
9 april 2024
Hoe gaan we gezamenlijk de mentale en fysieke gezondheid van onze studenten en leerlingen verbeteren?
In een maatschappelijke context waarin actief wordt gestreefd naar diversiteit en inclusie in het onderwijs, is het van belang dat alle leerlingen en studenten zich verbonden voelen met de opleiding en ondersteuning durven te vragen. Dit vraagt om aanpassingen van onderwijsprofessionals en de inrichting van het onderwijs.
Tijdens dit congres komen we samen met alle onderwijsprofessionals vanuit universiteiten, hogescholen, het mbo en het vo om:
- Kennis te delen
- De verschillende onderwijsdomeinen te verbinden
- Niet over, maar met studenten en leerlingen te praten
- Samen te werken naar inclusief onderwijs voor iedereen!

Groeien met:
Keynote-sprekers die je helpen vanuit een nieuw perspectief naar jouw onderwijs te kijken.
Luisteren naar:
Tijdens de lezingen worden onderzoeken of plannen gepresenteerd, waarin praktische handvatten voor jouw eigen praktijk geboden worden.
Praten met:
Tijdens deze workshop ga je interactief aan de slag over een specifiek thema met een expert én een student en/of leerling.
Delen van:
In kleine groepjes ga je uiteen en ga je in gesprek met de tafelleider om kennis en ervaringen uit te wisselen.
Jouw investering
Prijs | |
---|---|
Congres ticket | € 649,- |
Ontvang 10% extra korting
Kom je met 3 personen of meer? Dan krijg je 10% korting op alle tickets! Neem hiervoor contact op met Nicole Vonk | 040 - 2 972 740.
Momenteel zijn wij druk bezig met het programma. Hieronder vind je het programma van 2023, zodat jij een indruk krijgt wat je kan verwachten!
Programma Congres Jongerenwelzijn in het Onderwijs 2023
09:15 – 09:25
OPENING DOOR DE DAGVOORZITTER
Karim Amghar, TV & Radio presentator NTR, Docent MBO en HBO en auteur

09:25 – 10:15
GROEIEN MET..
DE MENTALE GEZONDHEID VAN ONZE JONGEREN: HOE STAAT HET ERVOOR?
Hoe gaat het met onze jongeren in Nederland? Een vraag die momenteel veel gesteld wordt. Jongeren vinden het vaak ingewikkeld om over hun mentale gezondheid te praten. Najla zet zich in om het gesprek over mentale gezondheidsproblemen toch op gang te krijgen. Tijdens deze keynote neemt Najla je mee in de huidige staat van de mentale gezondheid van de jongeren en welke factoren hierop van invloed zijn. Ook zet ze jou aan tot het openstellen van jou zelf en is er een ervaringsdeskundige aan het woord die haar verhaal deelt over het worstelen met haar mentale gezondheidsproblemen.
Najla Edriouch, GZ-Psycholoog bij Psycholoog Najla
Vivian Wezenberg, ervaringsdeskundige


10:15 – 11:00
GROEIEN MET..
DE TIENER EN HET BREIN: OVER LEREN, WELBEVINDEN EN ONTPLOOIING
Veel docenten klagen over het ‘lastige gedrag’ en de matige prestaties en studiemotivatie van leerling en student. Jongeren zijn kwetsbaar en ervaren een grote psychische druk van de studie. Jelle stelt dat dit te maken heeft met het feit dat de tiener ‘werk in uitvoering’ is, en nog onvoldoende kennis en ervaringen heeft kunnen opdoen om onze complexe wereld te kunnen begrijpen. Actieve feedback van leraar en opvoeder alsmede ‘steun, sturing en inspiratie’ zijn daarvoor nodig. In deze keynote gaat Jelle in op ‘het sociale brein van de tiener’ dat zich nog ontwikkelt tot ruim na het 20e jaar en – letterlijk – hongert naar prikkels. Hij licht toe waarom de cognitieve en persoonlijke ontplooiing van jongeren alleen mogelijk is als ze geprikkeld worden: cognitief EN sociaal EN emotioneel EN fysiek en geeft handvatten voor de praktijk. Daarbij gaat hij in op vaardigheden zoals zelfinzicht en zelfregulatie, planning en het overzien van consequenties, het omgaan met de opinies van anderen en het leren denken en redeneren.
Jelle Jolles, Hoogleraar Neuropsychologie bij de Vrij Universiteit Amsterdam en Klinisch Neuropsycholoog bij Adviespraktijk NeuroPsych

11:00 – 11:30
Koffiepauze
11:30 – 12:00
LUISTEREN NAAR..
Tijdens de lezingen worden onderzoeken of plannen gepresenteerd, waarin praktische handvatten voor jouw eigen praktijk geboden worden.
Hoe beïnvloeden stress gerelateerde factoren het mentaal welzijn van studenten?
Er is veel onderzoek gedaan naar het aantal jongeren, jongvolwassenen en studenten dat een hoge mate van stress ervaart en/of een mentale gezondheidsproblemen kent. Echter is er behoefte om te begrijpen welke processen hieraan ten grondslag liggen en welke onderliggende factoren doorslaggevend zijn. In deze sessie worden resultaten gepresenteerd uit een door Sybren recent gepubliceerde studie: “How stress-related factors affect mental wellbeing of university students”. Verder gaan we in op lopende onderzoeken en geven we een praktische toepassing met voorbeelden van de HZ University Of Applied Sciences rondom studentenwelzijn.
Sybren Slimmen, Docent-onderzoeker bij HZ University of Applied Sciences
Yil Severijns, Assistant professor bij de Open Universiteit en PhD-Candidate bij de Universiteit Maastricht
Voor MBO, HO, WO
Het opstellen van een integraal welzijnsplan: hoe doe je dat?
Welzijn in het onderwijs is een hot topic. Iedereen wilt er iets mee, maar hoe pak je dat aan? In deze lezing nemen Joram van Velzen van de Landelijke Studentenvakbond en Lara Slaats van het Interstedelijk Studenten Overleg je mee in hoe zij hebben bijgedragen aan het opstellen van een integraal welzijnsplan. Zij geven je praktische tips over hoe jij een integraal welzijnsplan kan opstellen voor jouw school of organisatie.
Joram van Velzen, Voorzitter Landelijke Studentenvakbond
Lara Slaats, Bestuurslid Interstedelijk Studenten Overleg
Voor MBO, HO, WO
De overstap vmbo-mbo-hbo vergemakkelijken: Gelderland als voorbeeld.
In Gelderland hebben de HAN University of Applied Sciences en verscheidene mbo-instellingen en vmbo-scholen de handen in elkaar geslagen om de overstap vmbo-mbo en mbo-hbo voor studenten makkelijker te maken. Docenten en studieloopbaanbegeleiders hebben gezamenlijk doorstroomactiviteiten ontwikkeld en geïmplementeerd variërend van een mbo-keuzedeel voorbereiding hbo, een stagemarkt, een voorlichtingsactiviteit en een LOB-training voor docenten. KBA, Oberon en de HAN hebben de teams begeleid en het onderzoek uitgevoerd. Deze sessie geeft inspiratie voor ieder die met dit thema aan de slag wilt.
Dr. Marloes de Lange, Onderzoeker bij Academie Educatie bij HSense of Belonging: voel je je verbonden?AN University of Applied Sciences
Marjolein Bomhof, Onderzoeker en Projectleider bij Oberon
Voor MBO, HO, WO
Sense of Belonging: voel je je verbonden?
Onder student sense of belonging verstaan we de mate waarin een student zich in de leeromgeving door docenten en medestudenten geaccepteerd, gewaardeerd, gesteund en erbij betrokken voelt. Je hebt als student dan het gevoel onderdeel uit te maken van je klas en opleiding, op de juiste plek te zitten en je thuis te voelen. Een lage student sense of belonging heeft grote impact op studentenwelzijn, studievoortgang en studiesucces. Hoe verbonden voelen studenten zich? En wat kunnen wij als instelling doen om student sense of belonging te vergroten?
Claudia Gomes, Psycholoog, trainer, onderzoeker en docent
Voor MBO, HO, WO
De roep van de groep: groepsdynamiek, welbevinden en leren
Steeds vaker is de dynamiek in de klas ongewenst of complex. Leraren merken dat leerlingen bijvoorbeeld somber zijn, moeite hebben met concentreren, weinig intrinsieke motivatie hebben of moeite hebben met het gezag van de leraar te accepteren.:
Goed lesgeven is dan niet gemakkelijk en het welbevinden van leerlingen staat onder druk.
Deze workshop gaat over het in kaart brengen van die complexe dynamiek in een klas, hoe je deze inzichtelijk maakt en hoe jij op de juiste manier jouw aandacht kan verdelen. Want hoe vergroot op deze manier het welbevinden van jouw leerlingen of studenten?
Bruno Oldeboom, Trainer, spreker en ontwikkelaar bij Buro Wijzicht en Docent Hogeschool Windesheim
Voor MBO, HO, WO
12:00 – 12:30
GROEIEN MET..
HOE GOED KIJK EN LUISTER JIJ ÉCHT?
In 2021 dacht 24 procent van de leerlingen er serieus over na om een einde aan hun leven te maken. In een klas van 25 leerlingen, zijn dat er dus 6. Suïcide, eenzaamheid en seksueel misbruik zijn taboeonderwerpen waar niet graag openlijk over wordt gepraat vanuit pijn en schaamte. Hierdoor houden jongeren hun problemen voor ons geheim. Hoe zorg jij ervoor dat jongeren er wél over durven te praten? Jij kunt het verschil maken. Al was er namelijk maar één iemand geweest die mij écht had gezien, dan was mijn leven heel anders verlopen.
Sam van den Haak, Auteur ‘Niet geboren op mijn verjaardag’, oud-docent en spreker over persoonlijk leiderschap, seksueel misbruik, pesten, eenzaamheid, suïcide en adoptie

12:30 – 13:30
Lunchpauze
13:30 – 14:30
DELEN VAN..
In kleine groepjes ga je uiteen en ga je in gesprek met de tafelleider om kennis en ervaringen uit te wisselen. Deze sessies bestaan uit 2 rondes van 30 min.
FIKks: pak geldzaken aan voordat het geldzorgen zijn!
De eerste stap bij geldzorgen is erover praten. Maar dát is lastig: geldzorgen zorgen namelijk voor schaamte. Zeker bij jongeren, waar sociale druk een grote rol speelt. fiKks is een app die mensen met geldzorgen anoniem in contact brengt met een online buddy. Aan de hand van een digitaal huishoudboekje komt er weer overzicht in de financiën. In deze sessie leggen Frederieke en Annelies je uit hoe fiKks een praktische oplossing biedt voor jongeren om over geldzaken te praten.
Frederieke Kokol, Directeur Stichting Nederland Geldzorgenvrij
Annelies van Huizen, Community Manager, Stichting Nederland Geldzorgenvrij
Voor VO, MBO, HO
Toptraject: een doorgaand leertraject van vmbo naar mbo en hbo in relatie tot welzijn
Het Toptraject is een doorgaand leertraject (vmbo-mbo-hbo) voor ambitieuze en praktisch ingestelde vmbo’ers die via het mbo een hbo-diploma willen halen. Vrijwel alle scholen in het voortgezet onderwijs in Twente, ROC van Twente en Hogeschool Saxion werken samen om ervoor te zorgen dat zij op de juiste plek zitten en optimaal gebruik maken van hun talenten. In deze sessie nemen Laura en Michiel je mee in de unieke ketensamenwerking die zowel op school en managementniveau, als op bestuurlijk niveau samenwerkt, waarbij de leerling/student altijd het vertrekpunt is en waarbij studentwelzijn een belangrijk uitgangspunt is.
Laura Höfte, Projectleider Toptraject
Michiel Duesman, Projectleider vo Toptraject
Voor VO, MBO, HO
De Afstudeerzaak: re-boarding van langstudeerders
Bij de Afstudeerzaak worden afgedwaalde en bijna vergeten studenten weer terug gebracht naar de opleiding. Ze worden begeleid op de gewenste beweging waar persoonlijke aandacht centraal staat. Er wordt tijd, aandacht, structuur en ondersteuning geboden en hierbij staat het herstellen van de samenwerking met de opleiding centraal. Tijdens deze tafelsessie nemen Manon en Elbert je mee in de werkwijze van de Afstudeerzaak en hoe jij dit binnen jouw school kan implementeren.
Manon van der Wel, Manager bedrijfsvoering bij Hogeschool Rotterdam
Elbert Visser, Begeleidingskundige bij Hogeschool Rotterdam
Voor MBO, HO
GELIJKSPEL: voor een positieve seksuele omgeving en beleving onder studenten!
Hoe kunnen we het seksueel welzijn van studenten verbeteren? Tijdens deze sessie hebben we het over de huidige trends in de seksuele cultuur onder studenten, over workshops en trainingen die op dit gebied worden gegeven aan studenten en hoe het beleid van de organisatie hierop inspeelt. Gezamenlijk ga je in gesprek over hoe we de seksuele cultuur onder studenten kunnen verbeteren!
Lotte Toet, Giulia Hietink & Marloes Lucas Luyckx, Mede-oprichters GELIJKSPEL en Masterstudenten
Voor MBO, HO
Welzijnslab: brede aanpak om welzijn van studenten te verbeteren
Er gebeuren bij verschillende instituten al hele mooie dingen op het gebied van studentenwelzijn, maar dat is niet altijd bij iedereen bekend. We kunnen nog veel meer gebruik maken van elkaars kennis en expertise. Met het online platform willen we die kennisdeling extra aanjagen. Tijdens deze sessie nemen Riny en Debbie je mee in hoe het Fontys Welzijnslab werkt en hoe jij dit zou kunnen toepassen binnen jouw school.
Riny Bovy-Ortmans, Gedragsexpert, Docent leefstijl en gedragsverandering en Ontwikkelaar bij Fontys Hogeschool
Debbie Jarec, Consultant Studiesucces bij Fontys Hogeschool
Voor MBO, HO
MIND US: mentale gezondheid ingebed in het onderwijs
MIND Us zet de komende jaren fors in op het leefgebied onderwijs:
onze ambitie is dat scholen en opleidingsinstituten integraal inzetten op mentale gezondheid en welbevinden voor leerlingen en studenten. Door, in samenwerking met het landelijk programma Gezonde School, te werken met een schoolbrede aanpak, is er binnen de school brede aandacht voor welbevinden; tijdens de lessen, in de fysieke en sociale omgeving, door het signaleren van gezondheids- of leefstijlproblemen en door afspraken vast te leggen in het schoolbeleid. Tijdens deze sessie willen we met elkaar in gesprek gaan hoe we bovenstaande samen gaan realiseren.
MIND US
Voor VO, MBO, HO
113 Zelfmoordpreventie: suïcidepreventie in het onderwijs, wat kan jij als docent en school doen?
Het aantal jongvolwassenen die overlijden aan suïcidaliteit neemt toe. Daarom hebben diverse partijen in Nederland hun handen in een geslagen om te zorgen voor deze doelgroep. Van onderwijs tot bedrijfsleven, van huisarts tot jeugdzorg, van drogist tot buurthuis en van schuldhulpverlening tot ziekenhuis. Wat kan jij als docent of bestuurder van een onderwijsinstelling doen? In deze tafelsessie ga je gezamenlijk kennis en ervaring delen, zodat jij met deze kennis het suïcidepreventie beleid in jouw onderwijsinstelling naar een hoger niveau kan tillen.
Elke Elzinga, Onderzoeker bij 113 Zelfmoordpreventie
Voor VO, MBO, HO
LAKS: prestatiedruk onder jongeren
Steeds meer jongeren ervaren prestatiedruk. Niet alleen ontstaat de druk door school, maar ook andere factoren als je omgeving en de maatschappij spelen een grote rol hierin. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat deze druk verminderd kan worden of dat we de prestatiedruk niet groter maken? Welke stappen kun jij op dit moment zetten?
Janouke van Meerveld, Voorzitter LAKS en scholier 5 VWO
Lotte Prins, Algemeen bestuurslid; portefeuillehouder leerlingwelzijn en scholier 6 VWO
Voor VO, MBO, HO
H3Lab Onderwijs: levenslessen op school
Jongeren komen veel dingen in hun leven tegen waar ze vaak in hun eentje mee worstelen. Marijn en Anneloes geloven dat het belangrijk is dat hier aandacht voor is op scholen. Daarom hebben zij 'Lessen voor het Leven' ontwikkeld. Van omgaan met stress tot seksueel grensoverschrijdend gedrag en van plannen en organiseren van je schoolwerk tot loverboys en -girls. Tijdens deze sessie vertellen zij je meer over wat H3Lab Onderwijs precies doet voor leerlingen en docenten en ga je in gesprek met de andere deelnemers over wat er volgens jullie nog nodig is op school.
Marijn Bontje, Mede-eigenaar H3Lab Onderwijs
Anneloes Bouman, Mede-eigenaar H3Lab Onderwijs
Voor VO, MBO, HO
Gelijk=Gelijk?: diversiteit bespreekbaar maken in het klaslokaal
Een grote diversiteit aan inwoners maakt Nederland tot een kleurrijk land, maar kan ook tot spanningen leiden. Vooroordelen en hardnekkige taboes zijn vaak de oorzaak van deze spanningen, die stigmatisering en discriminatie als gevolg kunnen hebben, ook in het klaslokaal. Binnen het lesprogramma Gelijk=Gelijk? van Diversion gaan peer educators met diverse achtergronden met leerlingen in gesprek. Ze laten zien dat je ondanks verschillende achtergronden en opvattingen ook gedeelde waarden hebt en geven een gezicht aan diversiteit. In deze sessie gaan Eline en Sara op basis van ervaringen vanuit Gelijk=Gelijk? met jou in gesprek over diversiteit bespreekbaar maken in het klaslokaal.
Eline Steenbruggen, Projectmedewerker bij Diversion
Sara Gruteke, Adviseur bij Diversio
Voor VO en MBO
14:30 – 15:00
Koffiepauze
15:00 – 16:00
PRATEN MET.. STUDENTEN EN LEERLINGEN AANWEZIG
Tijdens deze workshop ga je interactief aan de slag over een specifiek thema met een expert én een student en/of leerling.
Eenzaamheid op school: wat is het en hoe kaart je dit thema aan?
Er is een grote toename aan eenzaamheid onder jongeren. Jongeren tussen de 15 en 25 jaar ervaren het meest emotionele eenzaamheid van alle leeftijdsgroepen. In een gemiddelde schoolklas zitten drie jongeren met eenzaamheidsgevoelens. Tijdens deze workshop nemen Judith en een ervaringsvrijwilliger je mee in wat eenzaamheid onder jongeren precies is en geven tips over hoe je eenzaamheid binnen de school kan aankaarten. We pakken eenzaamheid effectief aan!
Judith Versteden, Kwaliteitscoach bij Join Us
Voor VO, MBO, HO
Bijdragen aan studentenwelzijn in de klas en school: waarom en hoe?
Het is belangrijk om vanuit het onderwijs oog te hebben voor psychische problematiek, het versterken van veerkracht van studenten en te werken aan preventie voor mentale of fysieke problemen. Tijdens deze workshop ga je het gesprek voeren, aan de hand van verschillende stellingen, over de rol van het onderwijs in relatie tot studentenwelzijn. Ook deelt Joyce tips en tricks over hoe je vanuit het onderwijs laagdrempelig kan bijdragen aan studentenwelzijn.
Joyce van der Wegen, Beleidsadviseur bij ECIO
Voor MBO, HO
Corona en motivatie: ontwikkel jouw actieplan!
Er liggen 3 schooljaren met coronamaatregelen achter ons. Hoe hebben de leerlingen en studenten van nu die schooljaren ervaren? Hoe heeft dat hun motivatie voor school/studie beïnvloed? Welke impact heeft dat gehad op hoe gemotiveerd de leerlingen en studenten van nu in de klas zitten? In deze workshop neemt Margreet Pols je mee in wat hierover uit onderzoek bekend is. Ook zijn er scholieren en studenten aanwezig die iets gaan vertellen over hun eigen ervaringen. Met elkaar gaan we in gesprek en bedenk je een actieplan voor je eigen school of klas.
Margreet Pols, Docent, trainer en coach bij Ceto Trainingen
Voor VO, MBO, HO
Wat zegt non-verbale communicatie?
Hoe leer je wat niet gezegd wordt, herkennen? Non-verbale communicatie vertelt vaak een ander verhaal dan het verbale. Hoe herken je de signalen? Waar moet je op letten? Hoe kom je in gesprek en haal je dat andere verhaal naar boven? Welke gesprekstechnieken gebruik je waardoor je een ander kunt helpen zich te laten helpen?
Esther Werneke, Trainer, acteur en regisseur bij EW-Projects
Voor VO, MBO, HO
Financiële problemen bij jongeren: hoe ga je hier als school mee om?
In de afgelopen 5 jaar is het aantal jongeren met financiële problemen met 70% toegenomen. In deze workshop neemt Anne je mee in de feiten en cijfers over jongeren en schulden en geeft ze een aantal praktische tips over het signaleren en bespreekbaar maken van deze problematiek. Gezamenlijk ga je in gesprek over de rol van de school in het voorkomen en oplossen van deze problematiek en bekijk je een aantal voorbeelden van scholen die preventieve en curatieve hulp hebben ingebed in de zorgstructuur.
Anne Goené, Trainer en Adviseur bij Sociaal Opleidingsinstituut
Voor VO, MBO, HO
16:00 – 16:30
THEATERVOORSTELLING
LEERLINGEN LATEN VOELEN DAT ZE PRECIES GOED ZIJN ZOALS ZE ZIJN!
KiKiD komt op scholen in heel Nederland om m.b.v. een theatervoorstelling, training of videoles in gesprek te gaan met leerlingen over sociaal emotionele thema’s. De rode draad is altijd weerbaarheid en een positief zelfbeeld. Recent is er een voorstelling over mentale gezondheid ontwikkeld met daarbij aandacht voor o.a. sombere gevoelens, eenzaamheid en prestatiedruk. In de voorstelling laat KiKiD zien hoe ze werken, wat ze tegenkomen en hoe leerlingen daarop reageren. Een open en eerlijk gesprek voeren staat tijdens deze voorstelling centraal.
Janine de Ridder, Oprichter en Creatief Directeur bij Stichting KiKiD

16:30 – 17:00
Borrel en frietje
Momenteel zijn wij druk bezig met het programma. Hieronder vind je de sprekers van 2023, zodat jij een indruk krijgt wat je kan verwachten!
Dagvoorzitter 2023

Karim Amghar
Dagvoorzitter, onderwijsprofessional, docent en TV Presentator / Programmamaker bij NTR
Sprekers tijdens het congres 2023

Najla Edriouch
GZ-Psycholoog bij Psycholoog Najla
Najla is werkzaam als GZ-psycholoog, met jongeren, binnen de specialistische GGZ. Hiernaast deelt zij op haar sociale media en de reguliere media wetenschappelijk bewezen tips en informatie vanuit de psychologie. Najla zet zich via verschillende initiatieven in om het taboe rondom mentale gezondheidsproblemen te doorbreken en de stap richting hulpverlening te verlagen.

Sam van den Haak
Auteur ‘Niet geboren op mijn verjaardag’, oud-docent en spreker over persoonlijk leiderschap, seksueel misbruik, pesten, eenzaamheid, suïcide en adoptie
Sam heeft jarenlange ervaring als docent en leerlingbegeleider. Ze zet zich in voor het doorbreken van taboeonderwerpen zoals eenzaamheid, pesten, seksueel misbruik en suïcide, zodat leerlingen hier ook open over durven te praten. Dit doet ze doormiddel van haar autobiografische boek "Niet geboren op mijn verjaardag". Met haar inspirerende verhaal laat ze zien hoe je zelf de regie over je eigen leven kunt terugpakken.

Jelle Jolles
Hoogleraar Neuropsychologie bij Vrije Universiteit Amsterdam en Klinisch Neuropsycholoog bij Adviespraktijk NeuroPsych
Prof. Jelle Jolles is hoogleraar Neuropsychologie e.m. aan de Vrije Universiteit Amsterdam en werkt vanuit de Adviespraktijk NeuroPsy. Hij is specialist in leren, geheugen en de ontwikkeling van het brein, met vele jaren ervaring op in de onderwijsinnovatie. Hij is publicist en actief pleitbezorger van de dialoog met de onderwijspraktijk, en schreef de bestsellers het Tienerbrein (2016) en Leer je kind kennen. Over ontplooiing, leren, denken en het brein (2020).

Debbie Jarec
Consultant Studiesucces bij Fontys Hogeschool
Debbie werkt als consultant Studiesucces bij Fontys Hogeschool waar zij zich bezig houdt met thema’s als studentenwelzijn, studentcoaching en inclusie. Daarnaast is zij projectleider van het Fontys Welzijnslab.

Sybren Slimmen
Docent-onderzoeker bij HZ University of Applied Sciences
Sybren is Docent-onderzoeker bij onderzoeksgroep Healthy Region aan HZ University of Applied Sciences en externe promovendus aan de Universiteit van Maastricht. Hij werkt aan onderzoeksprojecten gericht op preventieve gezondheid onder diverse doelgroepen in internationale context. Zijn promotieonderzoek heeft een centrale focus op mentaal welzijn van jongvolwassenen en richt zich op omgevingsinvloeden vanuit verschillende niveaus.

Joram van Velzen
Voorzitter Landelijke Studentenvakbond
Joram is student Social Work aan de Hogeschool Utrecht en dit jaar voorzitter van de Landelijke studentenvakbond. Hij heeft zich meerdere jaren ingezet via de medezeggenschap binnen de HU en ook twee bestuursjaren bij zijn studievereniging achter de rug. Daarnaast was hij lid van de Taskforce Studentenwelzijn van de HU en activist bij de Let’s Talk About Yes campagne van Amnesty International.

Dr. Marloes de Lange
Onderzoeker bij Academie Educatie bij HAN University of Applied Sciences
Marloes is onderzoeker bij het lectoraat Responsief Beroepsonderwijs aan de HAN en werkt als Kennismakelaar bij de Kennisrotonde (NRO). Marloes werkt graag aan onderzoek waarin de student in het beroepsonderwijs en diens begeleiding centraal staan, zoals rondom aansluitingsvraagstukken en studieloopbanen, studentenwelzijn en studiesucces.

Marjolein Bomhof
Onderzoeker en Projectleider bij Oberon
Marjolein werkt als onderzoeker/projectleider bij onderzoeksbureau Oberon. Zij richt zich daarbij op thema’s zoals de overstap vmbo-mbo-hbo en de aansluiting onderwijs en zorg. Haar onderzoeken zijn zowel landelijk als regionaal in opdracht van onder andere ministeries, gemeenten, mbo-instellingen en samenwerkingsverbanden.

Judith Versteden
Kwaliteitscoach bij Join Us
Judith Versteden is sinds 2017 betrokken bij stichting Join Us en actief in de functie van kwaliteitscoach. Judith heeft een achtergrond in de psychomotorische therapie. Mentale gezondheid en eenzaamheid zijn onderwerpen waar Judith zich graag in verdiept. Wie is die ander, wat beweegt de ander, wat beweegt mijzelf en durf ik naar binnen te kijken bij mezelf om te ontdekken?

Margreet Pols
Docent, trainer en coach bij Ceto Trainingen
Margreet Pols is sinds 2009 coach, trainer en docent van opleidings- en onderwijsprofessionals op diverse niveaus in de organisatie. Ze heeft een achtergrond als leraar in het onderwijs (PO, VO en HO), heeft na haar lerarenopleiding ook een trainers- en een coachopleiding gevolgd en studeert op dit moment psychologie in deeltijd. Haar specialisaties liggen op het gebied van communicatie & coaching, weerstand & motivatie, activerende didactiek en digitale didactiek.

Laura Höfte
Projectleider Toptraject
Laura is sinds 3 jaar werkzaam als projectleider Toptraject MBO. Sinds 1993 als onderwijskundige en seniordocent werkzaam in het onderwijs. Daarnaast werkt ze al 13 jaar gedetacheerd bij FC Twente als projectleider en coördinator volwassenprojecten. Sinds september 2022 is ze eigenaar van Manani: projectleider, adviseur en ontwikkelaar in sociaal domein, onderwijs en gezondheidszorg.

Manon van der Wel
Manager bedrijfsvoering bij Hogeschool Rotterdam
Manon is manager bedrijfsvoering bij de Hogeschool Rotterdam en heeft Samen met Hoofddocent Astrid Smit Hogendam de afstudeerzaak opgezet in 2018. Zij brachten re-integrerende collega’s samen en vormden met hen een team van begeleiders die opleidingen ondersteunen in het bijstaan van langstudeerders.

Elbert Visser
Begeleidingskundige bij Hogeschool Rotterdam
Elbert is de begeleidingskundige coördinator van de Afstudeerzaak en bewaakt de samenwerking met de opleidingen en de professionalisering van de begeleiders.

Frederieke Kokol
Directeur Stichting Nederland Geldzorgenvrij
Frederieke is directeur van Stichting Nederland Geldzorgenvrij. Ze richt zich op maatwerk, een persoonlijke touch, op de doelgroep die tussen Wal-en-Schip vallen. Hiervoor was ze werkzaam als kwartiermaker.

Annelies van Huizen
Community Manager, Stichting Nederland Geldzorgenvrij
Annelies is Community Manager bij Stichting Nederland Geldzorgenvrij. “Vroeger” bij haar ouders thuis, hadden ze het niet breed, vakanties en uitstapjes zaten er niet in. Dat heeft haar financieel gevormd. Daarom is ze enorm blij dat ze voor de Stichting haar steentje mag bijdragen aan een Geldzorgenvrij Nederland!

Riny Bovy-Ortmans
Gedragsexpert, Docent leefstijl en gedragsverandering en Ontwikkelaar bij Fontys Hogeschool
Riny is docent in de bachelor Sportkunde. Met als extra taken is ze coördinator van het Sportkunde studiecentrum, studiecoach, maatwerkbegeleider en onderwijsontwikkelaar. Daarnaast is zij lid van het Fontys Welzijnslab.

Lotte Toet
Mede-oprichter GELIJKSPEL en Masterstudent
Lotte, Giulia en Marloes zijn medeoprichters van GELIJKSPEL en zijn alle drie student. Samen bespreken zij taboe onderwerpen en samen met studenten herschrijven zij de omgangsnormen omtrent seks.

Giulia Hietink
Mede-oprichter GELIJKSPEL en Masterstudent
Lotte, Giulia en Marloes zijn medeoprichters van GELIJKSPEL en zijn alle drie student. Samen bespreken zij taboe onderwerpen en samen met studenten herschrijven zij de omgangsnormen omtrent seks.

Marloes Lucas Luyckx
Mede-oprichter GELIJKSPEL en Masterstudent
Lotte, Giulia en Marloes zijn medeoprichters van GELIJKSPEL en zijn alle drie student. Samen bespreken zij taboe onderwerpen en samen met studenten herschrijven zij de omgangsnormen omtrent seks.

Lara Slaats
Bestuurslid Interstedelijk Studenten Overleg

Joyce van der Wegen
Beleidsmedewerker bij ECIO
Joyce werkt al jaren aan het verbeteren van mentaal welzijn van jongeren vanuit het onderwijs. In 2017 agendeerde zij psychische problematiek onder studenten vanuit haar rol als bestuurslid van de Landelijke Studentenvakbond en later ging zij aan de slag bij het Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) rondom studentenwelzijn. Joyce is de kartrekker van het Landelijk Netwerk Studentwelzijn

Michiel Duesman
Projectleider vo Toptraject
Michiel is sinds 2014 werkzaam voor het Toptraject, daarnaast is hij gymdocent op het vmbo in Oldenzaal. Hij heeft de ontwikkeling van het Toptraject door de jaren doorleefd en weet alle in en outs. Hij is in het bezit van een MBA sportmanagement en hij heeft afgelopen jaar veel scholing rondom coaching en groeimindset gedaan.

Bruno Oldeboom
Trainer, spreker en ontwikkelaar bij Buro Wijzicht en Docent Hogeschool Windesheim
Bruno traint leraren, lerarenopleiders, schoolopleiders en werkplekbegeleiders op het gebied van (opleidings)didactiek.
Ook is hij hoofddocent 'Didactiek en het opleiden van leraren’ op hogeschool Windesheim, Zwolle. Hier is hij onderzoeker en lerarenopleider in master- en bacheloronderwijs. Hij verzorgt onderwijs over groepsdynamiek, professionele identiteit en de onderzoekende leraar.

Claudia Gomes
Psycholoog, trainer, onderzoeker en docent
Claudia is onderzoeker bij het lectoraat Studiesucces en doet onderzoek naar de psychosociale factoren die van invloed zijn op studiesucces in het eerste studiejaar. Over de impact van de factor sense of belonging op studiesucces heeft zij een publicatie geschreven. Daarnaast is zij docent bij Studentenwelzijn en begeleidt studenten die kampen met faalangst, uitstelgedrag en motivatieproblemen.

Janine de Ridder
Oprichter en Creatief Directeur bij Stichting KiKiD
Na haar opleidingen CMV en theater, heeft Janine 15 jaar geleden een theatervoorstelling gemaakt met als doel om met jongeren het gesprek over seksualiteit aan te gaan. Daarna heeft ze KiKiD opgericht met als resultaat nu een organisatie met bijna 40 mensen die jaarlijks tienduizenden leerlingen bereikt met een creatieve én effectieve aanpak waardoor leerlingen voelen dat ze precies goed zijn zoals ze zijn!

Esther Werneke
Trainer, acteur en regisseur bij EW-Projects
Esther is gespecialiseerd in presentatietechnieken, spreken in het openbaar en non-verbale communicatie. Ze heeft een achtergrond in de theaterwereld en staat als actrice en regisseur al dertig jaar op grote en kleine podiums. Als specialist op het gebied van non-verbale communicatie en gesprekstechnieken traint ze individueel en in groepen.

Janouke van Meerveld
Voorzitter LAKS en scholier 5 VWO
Janouke is 18 jaar oud, zit in 5 VWO en is voorzitter bij het LAKS. Prestatiedruk is voor het LAKS een belangrijk onderwerp waar ze zich veel voor inzetten.

Lotte Prins
Algemeen bestuurslid; portefeuillehouder leerlingwelzijn en scholier 6 VWO
Lotte zit in 6 VWO en is 17 jaar oud. Dit jaar is zij algemeen bestuurslid bij het LAKS, met leerlingenwelzijn en toetsen en examens in mijn portefeuille geworden.

Elke Elzinga
Onderzoeker bij 113 Zelfmoordpreventie
Elke houdt zich bezig met een onderzoek naar de onderliggende oorzaken van de stijging van suïcides onder jongvolwassenen en de effectiviteit van een sociale media campagne om jongeren veilig te leren communiceren over suïcide online. Ook doet ze onderzoek naar de impact van suïcide en suïcidepogingen op schoolprofessionals.

Vivian Wezenberg
Ervaringsdeskundige

Marijn Bontje
Mede-eigenaar H3Lab Onderwijs
Marijn is al haar hele loopbaan met leren en ontwikkelen bezig. Eerst in het bedrijfsleven, nu in het onderwijs. Het is haar missie dat er in het onderwijs meer aandacht en tijd komt voor wat er écht belangrijk is; veiligheid om jezelf te zijn, verbinding en het gevoel dat je zelf invloed hebt op wat er gebeurt. Dit geldt voor leerlingen en docenten.

Anneloes Bouman
Mede-eigenaar H3Lab Onderwijs
Anneloes heeft jaren in het praktijkonderwijs en het MBO gewerkt. Volgens haar is het vooral belangrijk dat er meer aandacht komt voor gevoelens en emoties binnen het onderwijs. Ze vindt daarnaast dat de talenten en creativiteit van jongeren gezien mogen worden.

Anne Goené
Trainer en Adviseur bij Sociaal Opleidingsinstituut
Anne heeft jarenlange ervaring in de hulpverlenerspraktijk. In haar vorige functies heeft zij intensief jongeren begeleidt naar een schuldenvrije toekomst. Inmiddels werkt zij al enkele jaren als trainer en adviseur en levert zij met veel passie een bijdrage aan de professionalisering binnen het sociaal domein.

Eline Steenbruggen
Projectmedewerker bij Diversion
Eline heeft ervaring met het faciliteren van dialoogsessies en de uitvoering van verschillende onderwijsprogramma’s. Eén van die onderwijsprogramma’s is Gelijk=Gelijk?, waar zij verschillende trainingen geeft aan peer educators, relevante signalen ophaalt uit het klaslokaal, het contact met onderwijsinstellingen onderhoudt en zich bezighoudt met de doorontwikkeling van het lesprogramma.

Sara Gruteke
Adviseur bij Diversion
Sara houdt zich als adviseur bezig met de ontwikkeling en doorontwikkeling van programma’s voor verschillende doelgroepen. Dat doet zij onder andere op het dossier racisme en discriminatie bestrijding, waar zij zich vooral bezighoudt met programma’s en producten om deze thematiek onder jongeren bespreekbaar te maken. Daarnaast houdt Sara zich bezig met kennisdeling en partnerschappen op deze thematiek.
Data en locatie
Data: 9 april 2024
Locatie: Jaarsbeurs Utrecht Meetup (ingang Beatrixgebouw)
Jaarbeursplein 6
3521 AL
Utrecht
Jouw investering
De investering voor dit congres bedraagt € 649 ,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en waardevol digitaal naslagwerk.
Tijdens de lunch zijn er altijd diverse vegetarische opties beschikbaar.
Heb je een dieetwens of een allergie? Geef dit dan uiterlijk 2 weken voor congresdatum aan ons door via adviseur Nicole Vonk – tel: 040-2 972 740
Ontvang 10% extra korting
Kom je met 3 personen of meer? Dan krijg je 10% korting op alle tickets! Neem hiervoor contact op met Nicole Vonk | 040 - 2 972 740.
Schrijf je in voor het CongresPartner worden van het Congres Jongerenwelzijn in het onderwijs?
Maak deel uit van dit unieke event met je organisatie!
Wil je zelf ook aanwezig zijn? Dan kun je contact opnemen om vrijblijvend de mogelijkheden door te spreken. Er zijn diverse en opvallende profileringsmogelijkheden om je organisatie marketing, - communicatie,- en PR technisch te presenteren voorafgaande, en tijdens het Congres Jongerenwelzijn in het Onderwijs. Je kunt hierbij denken aan logovermeldingen, advertenties, stand afname en andere eye-openers.

Petit Hovens, congres- en opleidingsmanager
Contact
Om te sparren over de mogelijkheden, of voor meer informatie kun je contact opnemen met:
Wall of fame | Oud sprekers

Jelle Jolles
Hoogleraar Neuropsychologie bij Vrije Universiteit Amsterdam

Najla Edriouch
GZ-Psycholoog bij Psycholoog Najla

Frederieke Vriends
Directeur MIND Us

Janouke van Meerveld
Voorzitter LAKS en scholier 5 VWO
Deelnemers vanuit deze organisatie's waren erbij:























