Securitymanagement voor de gemeente Rotterdam

Opleiding:    Securitymanagement
Bedrijf:         Gemeente Rotterdam

"Iedereen binnen het vak veiligheid zou zo’n opleiding moeten doorlopen."

Het doel van de deelname aan de opleiding

De gemeente Rotterdam benaderde SBO met de vraag om een opleiding Securitymanagement samen te stellen voor een groep teamleiders van de afdeling beveiliging. Het doel van de organisatie was om het kennisniveau op het gebied van veiligheid te vergroten, zodat de deelnemers diverse soorten dreiging en gevaar beter herkennen én adequaat kunnen reageren. De deelnemers hebben voorafgaand aan de opleiding ook hun eigen leerdoelen opgesteld, waaronder:

  • Kennis van relevante wet- en regelgeving vertalen naar de eigen organisatie.
  • Kennis en inzicht in relevante ontwikkelingen op het gebied van gegevensbescherming en informatiebeveiliging opdoen.
  • De taken, rollen, verantwoordelijkheden, bevoegdheden en controles van informatiebeveiliging leren kennen.
  • Leren adviseren over beveiliging en securitymanagement.
  • De eigen persoonlijkheid en werk- en beïnvloedingsstijl richten om de doelen van de organisatie te bereiken.
  • Kennis van de grondbeginselen van projectmatig verandermanagement opdoen volgens de gekozen methodiek.
  • Contactpersonen en andere stakeholders overtuigen van veranderingen binnen risk en security.
  • Een beveiligingsplan opstellen.

De opbouw van de opleiding

Het programma van de opleiding Securitymanagement is samengesteld in samenwerking met gemeente Rotterdam en de docenten, zodat iedereen hun leerdoel bereikt. De onderwerpen worden geïllustreerd met praktijksituaties van de opdrachtgever, waardoor de theorie direct toepasbaar is in de werksituatie. Het programma bestaat uit de volgende modules:

  •  Riskmanagement, de deelnemers hebben geleerd om dreiging te analyseren en te beoordelen, om aan de hand hiervan een beveiligingsplan op te stellen. Zij leerden ook om te adviseren over dit plan en om het plan te verdedigen ten opzichte van stakeholders.
  • Smart Security & Technology, tijdens deze dag zijn vormen van toegangsverlening en –beheer, zoals camera’s, behandeld om te leren over gegevensbescherming en informatiebeveiliging.
  • Terrorism & Organized Crime, gedurende deze opleidingsdag hebben de deelnemers geleerd hoe ze afwijkend gedrag herkennen en hoe ze vervolgens adequaat reageren om dreiging te verminderen of te voorkomen.
  • Criminaliteits- en veiligheidsbeleid, de deelnemers leerden hoe zij criminaliteit onder jongeren verminderen door een beveiligingsplan te ontwikkelen op basis van de veiligheidsprioriteiten. Zij leerden dit plan vervolgens te onderbouwen en verdedigen.
  • Evenementenveiligheid in de praktijk, de deelnemers hebben geleerd wat de rol van beveiliging is tijdens een evenement en hoe zij een risicoprofiel kunnen opstellen. Hierna leerden zij hoe dit risicoprofiel omgezet kan worden naar een concreet plan van aanpak.

Het Incompany-traject van de opleiding Securitymanagement is gemaakt in samenspraak met de opdrachtgever. De opleiding sluit hierdoor naadloos aan bij de opleidingsbehoefte binnen de gemeente Rotterdam.

Het resultaat van de opleiding

De opleiding Securitymanagement voorziet de deelnemers van informatie die zij direct toepassen in de praktijk. Zij raden niet voor niets iedereen die werkzaam is binnen het vakgebied veiligheid aan om deze opleiding te volgen. De deelnemers zeggen dat zij per module genoeg informatie hebben gekregen, dus de opleiding is écht een meerwaarde voor de moderne beveiliger. De verwachtingen omtrent beveiliging zijn namelijk sterk veranderd de afgelopen jaren, beveiligers moeten bijvoorbeeld:

  • Omgaan met nieuwe soorten dreiging dankzij de introductie van technologie.
  • Beveiligingsplannen opstellen en deze verdedigen tegenover stakeholders.
  • Adviseren over veranderingen binnen de beveiliging.

Dankzij onze opleiding zijn deelnemers in staat om zich staande te houden in de veranderende wereld van beveiliging.

Onderscheidende factoren van de opleiding

  • De opleiding wordt continue geactualiseerd om in te spelen op trends voor de securitymanager, het gaat bijvoorbeeld over de coronapandemie, terroristische dreiging of cybercriminaliteit. De vertaalslag naar het effect op de rol van de securitymanager wordt ook gemaakt.
  • De opleiding combineert fysieke en digitale beveiligingsaspecten, zowel toegangsbeveiliging als cybersecurity komt aan bod.
  • De opleiding is gericht op managers, hierdoor is het niveau hoger dan een reguliere beveiligingsopleiding.

Wil jij deze opleiding ook volgen?

Ben jij ook geïnteresseerd in de opleiding Securitymanagement voor jouw organisatie? Vraag dan direct meer informatie aan of neem contact op met Guusje Verhoeven door te bellen naar +31 40 29 74 980 of stuur een e-mail naar guusje.verhoeven@sbo.nl. Wij helpen je graag om de kennis omtrent Securitymanagement binnen jouw organisatie of gemeente te verbeteren.