Opleiding Bildung-coördinator in het onderwijs

Word jij Bildung coördinator in het onderwijs?

 • Vergroot de betrokkenheid van leerling/student
 • Hoe pak je onderwijs over burgerschap aan, en wat brengt Bildung ons?
 • Hoe krijg jij leerlingen in een intrinsiek gemotiveerde, actieve houding?
 • Hoe maak jij meer ruimte voor persoonlijke en maatschappelijke vorming bij jou op school?
 • Veranderen begint bij jezelf: ervaar Bildung Onderwijs in deze opleiding!

Deze opleiding of cursus heeft reeds plaatsgevonden.

Wil je meer informatie over een eventuele nieuwe editie?
Laat dan je gegevens achter en wij je dan graag.
Deze opleiding of cursus incompany volgen? Bekijk hier meer informatie over onze incompany cursussen.

Onze privacy-policy

Bildung in het kort 

 • Persoonlijk onderwijs
 • Meer dan alleen kennis
 • Persoonlijke vorming: zelfkennis, empathie, ethiek & expressie
 • Hoe je te verhouden tot de complexe wereld van vandaag?
 • Hoe pak je onderwijs over burgerschap aan, en wat brengt Bildung ons?
 • Hoe krijg jij leerlingen in een intrinsiek gemotiveerde, actieve houding?
 • Hoe maak jij meer ruimte voor persoonlijke en maatschappelijke vorming bij jou op school?

Bekijk het programma

 

"Veranderen begint bij jezelf: ervaar onderwijs Bildung in deze opleiding"

 

Waarom Bildung?

Vanaf 2006 zijn scholen verplicht om aandacht te geven aan burgerschap. Geert ten Dam, hoogleraar onderwijskunde, stelt dat de wet scholen te weinig richting geeft om burgerschap op een goede manier in het onderwijs te integreren. Het onderzoek van Margalit Kleijwegt (‘Twee werelden, twee werkelijkheden’) bevestigt dit en beschrijft hoe docenten worstelen met burgerschapsvorming. 

Burgerschapscompetenties van de Nederlandse leerling blijven achter bij die van leerlingen in vergelijkbare landen (onderzoek ICCS, 2016). Het huidige kabinet roept om een verdere versteviging van burgerschapsonderwijs, maar hoe pak je dat aan?

Beluister hier de podcast van Michiel Tolman, Directeur en onderwijsontwikkelaar van De Bildung Academie.

  

De oplossing ligt in de koppeling tussen burgerschap en je persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling

Burgerschapsonderwijs heeft betrekking op de wijze waarop mensen deelnemen aan en invloed uitoefenen op de samenleving, en zich zelf daartoe ontwikkelen. Bildungonderwijs over het zijn van goed burgerschap bestaat uit het breder opvatten van burgerschap in juridische zin:

 • het ontwikkelen van ervaringskennis en sociale vaardigheden en
 • het inspireren en begeleiden van jongeren die mede door het bildungonderwijs in staat worden gesteld zelf invulling aan hun burgerschap te geven.

 

Ga jij het experiment aan in jouw eigen onderwijspraktijk?

In deze intensieve, vierdaagse opleiding ga je samen met experts van De Bildung Academie vraaggestuurd en groepsgericht op zoek naar het Bildung startpunt bij jouw op school. Aan de hand van thema’s ga je aan de slag met theorie, persoonsvorming, reflectie en ervaring.

De opleiding eindigt met een materialisatie: hierin zet je het geleerde om in een project. Zo ga je van bewustwording, via waardering, naar doen. Zo zorg je voor betrokkenheid met thema’s die binnen jouw school onderbelicht zijn of meer leerling-engagement vragen.

 

Resultaat

 • Ontdek in hoeverre Bildung meer is dan alleen burgerschapsonderwijs
 • Creëer draagvlak voor Bildung bij jou op school
 • Weet hoe je Bildung onderwijs implementeert in jouw school
 • Ken de ideale omstandigheden om te leren leren en te blijven ontwikkelen

 

Is deze opleiding is iets voor jou?

Deze opleiding is ontwikkeld vanuit een bildungsvisie: vanuit verschillende lagen in het onderwijs werken wij gedurende deze opleiding aan zelfkennis, verantwoordelijkheidsbesef, empathisch en kritisch denkvermogen. Deze opleiding is bestemd voor docenten en het middenmanagement in het van het primair onderwijs tot het hoger onderwijs. Jij wordt de expert met betrekking tot Bildung bij jou op school. Met als doel om Bildung te implementeren bij jou op school en wellicht een nieuwe rol als Bildung-coördinator op te pakken. 

Programma van de opleiding Bildung coördinator in het onderwijs

Dag 1: Ruimte

De ideale school

Op deze dag denk je na over de ideale omstandigheden om te leren en te ontwikkelen. We beschouwen de school zelf, de fysieke omgeving en de klas als decor van het leerproces, evenals de vormgeving van de les. De leidende vraag op deze dag is: hoe word je regisseur van je onderwijs?


Dag 2: Mens

Waar schuilt de democraat in ons?

Over welke deugden moet je kunnen beschikken om je een democraat te kunnen noemen, eerlijkheid, vertrouwen, onafhankelijkheid en/of een beetje moed, en hoe ontwikkel je die? Waarom hebben we rechters nodig, welke prijskaart hangt er aan onze vrijheid, en beleven we ons zelf werkelijk als gelijkwaardig aan elkaar? Staan onverschilligheid of angst in de weg, als je een goed burger wil zijn?


Dag 3: Wereld

De techniek als verlossing?

Op deze dag staat de vraag centraal hoe wij ons verhouden tot (slimme) dingen. Wat doen (slimme) technologieën met ons zelf- en wereldbeeld? Is er reden tot optimisme of pessimisme nu data en algoritmen steeds bepalender worden voor mens en maatschappij?


Dag 4: Actie

Wat nu te doen?

Tijdens de laatste dag komen alle kennis en ervaring die je tijdens de voorgaande dagen hebben opgedaan tot een conclusie. Je brengt wat je hebt geleerd samen met de behoeftes die bij jou op school heersen en gaat over tot concrete actie om bildung in jouw onderwijscontext een duurzaam plekje te geven.


 

Jouw docenten

Hans Schnitzler is filosoof, publicist, spreker en voormalig columnist voor de Volkskrant. Hij is schrijver van de boeken: Het digitale proletariaat verschenen en De kleine filosofie van de digitale onthouding. Hans is sinds 2015 als “bouwer” en “leermeester” betrokken bij de Bildung Academie en sinds 1 januari 2017 is hij vaste columnist voor het journalistieke platform Follow the Money.
Marijn Moerman studeerde in 2003 af aan De Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten. Sindsdien geeft ze les en maakt ze voorstellingen. Tijdens haar studie Filosofie aan de UvA heeft ze zich verdiept in retorica. Marijn is een van de initiatiefnemers van De Bildung Academie, waar ze zich vooral heeft bezig gehouden met het ontwerpen van onderwijs, het ontwikkelen van werkvormen, leermeesterschap bij de Kunstmodule en Bildung voor Docenten.
Eugene Sutorius (1946) studeerde rechten in Leiden, was 15 jaar advocaat, 15 jaar rechter, en 15 jaar hoogleraar in de juridische faculteit van de UVA te Amsterdam. Daarnaast doceert Sutorius het vak Retorica o.a. aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de UvA. Sutorius heeft in 2015 tezamen met studenten uit alle faculteiten van VU en UVA het initiatief genomen tot oprichting van de Bildung-academie in Amsterdam (vgl. het interdisciplinair Jaarprogramma 2018-2019). Prof.em.Sutorius is zelf ook een van de leer- en gastmeesters aan de Bildungacademie.

Waarom wint een sprookje altijd van de argumenten? Bekijk hier de college van prof. dr. Eugène Sutorius


De Bildung Academie

De Bildung Academie is voort gekomen uit een door studenten/leerlingen ervaren gemis aan goed onderwijs binnen de traditionele onderwijsstructuren en maakt deel uit van een vernieuwende onderwijs beweging, geworteld in een breed gedeelde behoefte om in het nieuwe onderwijs de persoonlijke ontwikkeling en de maatschappelijke betrokkenheid van de student/leerling voorop te stellen.

 

Beluister hier de podcast van Michiel TolmanDirecteur en onderwijsontwikkelaar van De Bildung Academie.

Algemene informatie over de opleiding Bildung-coördinator in het onderwijs

 

Jouw investering

De investering voor deze dagen bedraagt € 1.999,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de online leeromgeving.

 

Studiebelastingsuren

Het aantal studiebelastinsguren voor deze opleiding bedraagt ongeveer 40 uren inclusief contacturen.

 

Ondersteund door online leeromgeving

Tijdens de cursus maakt u, naast de bijeenkomsten, gebruik van een online leeromgeving. Hier vindt u (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video’s, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. De leeromgeving gebruikt u ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de cursus ontvangt u een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om uw profiel aan te maken.

 

Persoonlijk opleidingsadvies 

Wendy Bekkers
Opleidingsadviseur 
Tel. 040 - 2 972 760

 


Incompany training

Heb jij, samen met jouw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op jullie organisatie, jouw situatie en wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met je mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van jou en jouw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.

Voordelen

 • De inhoud van deze opleiding wordt afgestemd op jullie organisatie
 • Ga met elkaar in gesprek (ook over lastige situaties)
 • De onderlinge betrokkenheid en motivatie stijgen aantoonbaar
 • Er is individuele benadering en ruimte voor persoonlijke vragen
 • Per opleiding wordt gezocht naar de best passende docent(en)
 • Het hele team is in één keer op hetzelfde kennisniveau
 • Planning van de cursus wanneer het jullie uitkomt
 • Mogelijk: individuele coaching on the job om doelen te complementeren

Vragen of meer informatie?

Lees meer over onze incompany trainingen of neem vrijblijvend contact op met:

Guusje verhoeven Incompany Advies
Guusje Verhoeven
Adviseur Incompany trainingen
Email: g.verhoeven@Euroforum.nl
Telefoon: 040 297 49 77 / 06 516 18 303

Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.

 

Leg je deelname vast!
Opleiding Bildung-coördinator in het onderwijs inschrijven
Inlogcode:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief

Aanmelden

Opleidingsadvies

Wil je meer inhoudelijke informatie? 
Neem contact op met:

Wendy Bekkers  

Opleidingsadviseur
Wendy Bekkers

  

040 - 297 27 60

Relevant aanbod

11 Sep

Opleiding Rekencoördinator PO II

Hét vervolg op de opleiding Rekencoördinator PO voor rekencoördinatoren die op zoek zijn naar meer verdieping. Lees meer
Type: Opleiding | | Lokatie:Meeting Plaza Utrecht
12 Sep

Opleiding Rekendiagnostiek

Deze opleiding is gericht op het kunnen vormgeven van goede rekendiagnostiek volgens de bedoeling van het protocol ERWD. Lees meer
Type: Opleiding | | Lokatie:Meeting Plaza Utrecht
28 Nov

Opleiding Rekencoördinator VO/MBO

Maak nu een professionaliseringsslag in uw rekenonderwijs. Aan de hand van de huiswerkopdrachten brengt u de schoolsituatie in kaart (analyse). Dit geheel mondt uit in een meerjarenplan. Lees meer
Type: 5-daagse opleiding | | Lokatie:Meeting Plaza Utrecht
13 Feb

Opleiding Protocol Ernstige Reken-Wiskundeproblemen en Dyscalculie

Tijdens deze opleiding leren we diagnosticerend onderwijzen; lesgeven op spoor 2 en daarmee rekenproblemen voorkomen in de klas. Daar waar ondanks alles toch problemen zijn ontstaan leren we ze herkennen en aanpakken. Dit doen we met behulp van de drie modellen uit het protocol ERWD. Lees meer
Type: Opleiding | | Lokatie:Meeting Plaza Utrecht

Alle events