Opleiding Learning Design @ Work

Ontwikkel jij een sterke visie op Werken & Leren

We gaan NIET een opleiding 'omkatten'! Je gaat op zoek naar innovatieve oplossingen voor real life organisatie-leervragen!

Wat betekent ‘omkatten’

 • (m.b.t. handelswaar) door verandering van verpakking, etiket enz. laten, doorgaan voor iets anders
 • een nieuw uiterlijk geven.

Bron: Van Dale digitaal woordenboek

Ook interessant voor jou: 
Opleiding Onderwijskundig e-Learning Ontwerper
Cursus Integrale benadering van werkplekleren

Deze opleiding of cursus heeft reeds plaatsgevonden.

Wil je meer informatie over een eventuele nieuwe editie?
Laat dan je gegevens achter en wij je dan graag.
Deze opleiding of cursus incompany volgen? Bekijk hier meer informatie over onze incompany cursussen.

Wil je, naast dit event, ook op de hoogte blijven van onze praktische werktips, events en opleidingen op je vakgebied?

Onze privacy-policy

Waarom Learning Design @ Work

We willen het leren op de werkplek zó ontwerpen dat het onze collega's op de werkvloer direct helpt om beter te worden in hun vak. Zo ontwikkelt elke professional zich én wordt de gehele organisatie beter. Om dat te bereiken is het nodig om onze didactische aanpak, onze rol in de organisatie en ons learning ecosysteem anders vorm te geven.

Tip: Download de brochure (pdf) voor een compleet overzicht!

 

Herken je de volgende vragen?

 • Hoe kan ik bijdragen aan het resultaat van mijn organisatie?
 • Natuurlijk ken ik 70:20:10 maar hoe pas ik dit toe?
 • Kunnen we onze collega's iets leren zonder dat dit veel tijd kost?
 • Kennis is steeds minder lang houdbaar, hoe los ik dit op?
 • Hoe kan ik mensen helpen met leren tijdens het werk?
 • We hebben veel e-Learning tools, kan ik een prettige en naadloze ervaring bieden aan onze gebruikers?
 • Ondanks ons e-Learning aanbod leren mensen niet veel, hoe kan ik het leren stimuleren?
 • Waar begin ik als ik performance support wil inzetten?
 • Hoe moet onze L&D-afdeling zich ontwikkelen? Welke rol hebben we?
 • Kan ik de kennis in de organisatie ontsluiten en laten groeien?

Dan is de opleiding Learning Design @ Work bij uitstek wat voor jou!

 

Doel en opzet van Learning Design @ Work

In de opleiding Learning Design @ Work ontwerp je een oplossing voor een leervraag uit jouw praktijk. Je ontwikkelt deze oplossing in fases aan de hand van deelopdrachten in de les tussen de bijeenkomsten door. Je ontwerp wordt beter door de feedback van de hoofddocent en peer-feedback van andere deelnemers. En uiteraard koppel je oplossingen gedurende de opleiding terug naar je eigen organisatie. Na de opleiding heb je een ontwerp om concreet uit te werken in je eigen organisatie. Het hele proces wordt ondersteund door een leeromgeving met opdrachten, presentaties, artikelen, (gratis)tools, een online seminar en een kijkje in de keuken van een organisatie. 

Bekijk het programma

Programma van de opleiding Learning Design @ Work

Iedere dag start om 09.30 uur (ontvangst 09.15 uur) en eindigt om 16.30 uur.

Dag 1

 

Design blended immersive learning @ work

Herdefiniëren, werken & leren. Diverse interventies voegen we samen tot een krachtige blend. Wat kunnen we allemaal inzetten voor een krachtig rendement?

Onderwerpen:

 • Leren & werken opnieuw gedefinieerd
 • Denken vanuit diverse leerbehoeften op de werkplek.
 • Het maken van 'een leren & werken band'
 • De praktijk in met immersive learning
 • Learning Design Challenge

Tussen de lesbijeenkomsten

Werken aan je eigen case

Voor we elkaar zien op de eerste dag, kies je een opdracht vanuit je organisatie. Je overlegt hiervoor met je manager of collega’s. Als je met een collega deelneemt aan dit leertraject kun je samen aan je organisatievraagstuk werken. Tijdens de contactdag ga je met je case aan de slag, je werkt er ‘thuis’ verder aan en krijgt persoonlijke feedback voor aanscherping van je ontwerp.

Verwerkingsadvies

Je krijgt persoonlijk feedback op de gekozen oplossingen in je case. Het is een advies om je ontwerp aan te scherpen en beter te maken. We adviseren je om je ontwerp ook op dit moment al te delen met je collega’s en je manager. Zo neem je ze mee in het ontwikkeltraject, kunnen ze meedenken en creëer je draagvlak.

Interactief Online Seminar

Het online seminar zorgt voor een interactief online contactmoment tussen de bijeenkomsten door. Je volgt ze thuis (of onderweg). Marcel de Leeuwe verzorgt de sessies. De inhoud van het seminar wordt afgestemd op de vragen die spelen in de groep. Thema wordt in onderling overleg bepaald en kan gaan over bijvoorbeeld: agile ontwikkelen, open badges, mobiel leren en performance support. Deelnemen aan het online seminar kan vanaf je eigen locatie.


 Het complete programma in één handig overzicht? Download de brochure (pdf)!


Dag 2

 

Design approaches @ work

Bij een nieuwe benadering van het leren en werken hoort ook een nieuwe definitie van de rollen binnen de L&D en een andere relatie met stakeholders. Maar ook vraagt het een andere ontwerpaanpak. 

Onderwerpen:

 • Nieuwe rollen en dynamiek in je organisatie
 • Organisatiebehoefte vertalen naar een leeroplossing
 • Agile learning; performance support en meer
 • Agile design; Design Thinking, Scrum en Learning Hackatons
 • Learning Design Challenge

Tussen de lesbijeenkomsten

Werken aan je eigen case

Voor we elkaar zien op de eerste dag, kies je een opdracht vanuit je organisatie. Je overlegt hiervoor met je manager of collega’s. Als je met een collega deelneemt aan dit leertraject kun je samen aan je organisatievraagstuk werken. Tijdens de contactdag ga je met je case aan de slag, je werkt er ‘thuis’ verder aan en krijgt persoonlijke feedback voor aanscherping van je ontwerp.

Verwerkingsadvies

Je krijgt persoonlijk feedback op de gekozen oplossingen in je case. Het is een advies om je ontwerp aan te scherpen en beter te maken. We adviseren je om je ontwerp ook op dit moment al te delen met je collega’s en je manager. Zo neem je ze mee in het ontwikkeltraject, kunnen ze meedenken en creer je draagvlak.


Dag 3

 

Design learning eco-system @ work

Om leren en werken samen te laten komen is het essentieel om te zorgen voor een optimale gebruikservaring. Hierbij zorgen we voor een functionele integratie van systemen waarbij gepersonaliseerd leren mogelijk is.

Onderwerpen

 • Overzicht verschillende learning- en organisatietools
 • xAPI voor learning analytics en gepersonaliseerd leren
 • Learning experience portals
 • Immersive learning met 360 video, VR, AR en MR
 • Design Challenge

Tussen de lesbijeenkomsten

Werken aan je eigen case

Voor we elkaar zien op de eerste dag, kies je een opdracht vanuit je organisatie. Je overlegt hiervoor met je manager of collega’s. Als je met een collega deelneemt aan dit leertraject kun je samen aan je organisatievraagstuk werken. Tijdens de contactdag ga je met je case aan de slag, je werkt er ‘thuis’ verder aan en krijgt persoonlijke feedback voor aanscherping van je ontwerp.

Verwerkingsadvies

Je krijgt persoonlijk feedback op de gekozen oplossingen in je case. Het is een advies om je ontwerp aan te scherpen en beter te maken. De laatste fase! We werken toe naar een concept om te presenteren in je eigen organisatie.


Een kijkje in de keuken | Bedrijfsbezoek |

Donderdag 12 december 2019 | ochtend of middag

Als je leerinterventies op de werkplek ziet, kun je het pas echt goed beoordelen. Hoe ziet de werkplek er fysiek uit? Hoe wordt er samengewerkt? Wat is het werk-/ en rustritme? Is er direct contact met de klant? Met welke systemen wordt er gewerkt? De leerinterventie kan aan de tekentafel een top-product zijn, maar de context van de werkplek zelf bepaalt of het een succes gaat worden.

Hoofddocent

 


Marcel de Leeuwe
 is onderwijskundige en onafhankelijk e-learning-adviseur.
Hij kijkt met een gepassioneerde, maar ook kritische blik naar technologie en leren. Bij organisaties als KLM, Shell, ICM, de Belastingdienst, ABN AMRO, Noordhoff Uitgevers, SeniorWeb en vele scholen, ziekenhuizen, GGZ en thuiszorg heeft Marcel e-Learning-concepten en content ontwikkeld en e-Learning ontwikkelteams begeleid. Marcel is ScrumMaster en bedenkt en organiseert innovatieve activiteiten. Hij deelt zijn kennis graag en op vele verschillende manieren: als redacteur van www.e-learning.nl, als hoofddocent bij de Avans+ Postbachelor opleiding e-Learning, als hoofddocent van de SBO opleiding onderwijskundig e-Learning ontwerper, als spreker bij het Next learning Event, als auteur van boekenover e-Learning én natuurlijk bij deze opleiding!


 

Gastdocenten

 

 

Alexander van der Linde is consultant L&D Innovation / Product Owner MyLearning bij KLM Royal Dutch Airlines.
Hij ontwikkelt leerinterventies die 'challenging' en 'engaging' zijn voor de gebruiker én de organisatie. Met een hoog rendament als doel. Specialiteiten van Alexander zijn: e-Learning, learning concept design, digital learning tools, content development, learning management technology, learning strategy, desktop publishing en webdesign.

 


Jeroen Krouwels
is werkzaam als business development & innovation bij Noordhoff Health (tot april 2019).
Hij is onderwijsdeskundige en was betrokken bij het eerste landelijke project teleleren (pre-internet tijdperk). Sinds die tijd is e-Learning zijn passie. hij ontwikkelde met zijn bedrijf PAT learning Solutions een leerplatform, dat later onderdeel is geworden van Noordhoff Health. Jeroen blogt op www.jeroenkrouwels.wordpress.com, was ooit radiomaker (met een hele goede stem!) en is creatieve denker.

 

Algemene informatie van de opleiding Learning Design @ Work

 

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor L&D professionals met verantwoordleijkheid voor leren en ontwikkelen op tactisch en strategisch niveau. Je bent werkzaam in het onderwijs, de overheid, de zorg of het bedrijfsleven.

Jouw doel is niét om een bestaande opleiding te 'omkatten'. Je bent op zoek naar ene innovatieve oplossing voor een concrete leervraag, om jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen.

 • Je hebt ruime ervaring met leren en ontwikkelen binnen organisaties
 • Je wilt op een intensieve en actieve manier leren
 • Je wilt een verschil maken in je organisatie
 • Je bent bereid op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken

 

Jouw investering

De investering voor dit leertraject bedraagt €3.999,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches, intensieve lesdagen, een online seminar, persoonlijke feedback op eigen case, bedrijfsbezoek en toegang tot een digitale leeromgeving.

 

Ondersteund door online leeromgeving

Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van een online leeromgeving. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video’s, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. De leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om je profiel aan te maken.

 

Persoonlijk opleidingsadvies

Heb je inhoudelijke vragen over deze opleiding of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust, geheel vrijblijvend, contact op met:

Wendy Bekkers
Opleidingsadviseur
E: w.bekkers@sbo.nl | T: 040 - 2 972 760


Ondersteund door online leeromgeving

Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.

 

Naar Mijn Online Leeromgeving
Opleiding Learning Design @ Work online leeromgeving

Incompany training

Heb jij, samen met jouw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op jullie organisatie, jouw situatie en wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met je mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van jou en jouw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.

Voordelen

 • De inhoud van deze opleiding wordt afgestemd op jullie organisatie
 • Ga met elkaar in gesprek (ook over lastige situaties)
 • De onderlinge betrokkenheid en motivatie stijgen aantoonbaar
 • Er is individuele benadering en ruimte voor persoonlijke vragen
 • Per opleiding wordt gezocht naar de best passende docent(en)
 • Het hele team is in één keer op hetzelfde kennisniveau
 • Planning van de cursus wanneer het jullie uitkomt
 • Mogelijk: individuele coaching on the job om doelen te complementeren

Wil je meer informatie?

Of wil je een incompany voorstel? Neem dan contact op met Guusje Verhoeven of Nancy Kager:


Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.

 

Leg je deelname vast!
Opleiding Learning Design @ Work inschrijven

Download de Brochure

Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Opleiding Learning Design @ Work start op 19 september, 3 oktober, 17 oktober, 14 november, 12 december 2019 in BCN Utrecht!

Heb je een vraag? Neem voor meer informatie contact op met:

Wil je, naast dit event, ook op de hoogte blijven van onze praktische werktips, events en opleidingen op je vakgebied?

Onze privacy-policy

Inlogcode:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief

Aanmelden

Opleidingsadvies

Wil je meer inhoudelijke informatie? 
Neem contact op met:

Wendy Bekkers  

Opleidingsadviseur
Wendy Bekkers

  

040 - 297 27 60