Verkorte opleiding Pedagogiek en Didactiek voor Onderwijsondersteuners

Word dé onderwijsondersteuner op jouw school

 • Bewustwording van jouw eigen gedrag en rol in groepen
 • Leer om te gaan met leer- en gedragsproblemen
 • Versterk je pedagogische en didactische relatie met leerlingen
 • Doen en ervaring staan centraal
 • Ontvang na afloop een certificaat van de opleiding
 • Leer op praktische wijze hoe je leerlingen effectief ondersteunt en draag bij aan betere onderwijsresultaten!

Waarom de opleiding Pedagogiek en Didactiek voor Onderwijsondersteuners?

Vanwege de invoering van het passend onderwijs hebben scholen te maken met een toenemende diversiteit aan leerlingen en grotere klassen. Het lerarentekort zet het onderwijs extra onder druk, waardoor steeds meer verantwoordelijkheid komt te liggen bij klassenassistenten, onderwijsassistenten en leraarondersteuners, en zelfs onbevoegde onderwijsondersteuners krijgen soms educatieve verantwoordelijkheden vanuit een noodplan. Tijdens deze vierdaagse opleiding leer jij op praktische wijze hoe je op een effectieve manier leerlingen begeleid, zodat de basisondersteuning in jouw school wordt versterkt.

Specifieke training en ondersteuning van onderwijsondersteuners om gerichte interventies uit te voeren bij leerlingen met leerproblemen laat de onderwijsresultaten sterk vooruit gaan.

Bekijk het programma

 

Wat leer je tijdens deze opleiding?

De rode draad in deze opleiding is het versterken van jouw pedagogische en didactische vaardigheden. Vanuit de gedachte: geen prestatie zonder relatie, kijken we eerst naar jouw rol in het opbouwen van een positief klasklimaat. Vervolgens leer je welke didactische keuzes je maakt in de ondersteuning van leerlingen en hoe je dat organiseert, zodat je goed aansluit bij de individuele onderwijsbehoeften. Dit vergroot het competentiegevoel van leerlingen en daarmee het gedrag. Pedagogiek en didactiek zijn nauw verbonden en wisselen elkaar dan ook af in deze opleiding.

De derde lesdag gaat verder in op leer- en gedragsproblemen. Niet vanuit een onderzoekende en diagnosticerende blik, maar juist praktisch: welke beschermende en compenserende factoren kun je inzetten om zo goed mogelijk bij de leerling aan te sluiten? Tot slot is het belangrijk dat je ruimte krijgt om het geleerde in praktijk te brengen en dat je hier effectief over kunt communiceren, hiermee ga je de laatste lesdag aan de slag.

Tijdens de opleiding worden theorieën, praktijkgerichte werkvormen, ervaringsgerichte oefenmomenten en concrete voorbeelden afgewisseld. Hierdoor word je bewust bekwamer, zodat je het beste uit jezelf en je leerlingen kan halen!

 

Na de verkorte opleiding Pedagogiek & Didactiek voor Onderwijsondersteuners: 

 • Weet je hoe je een positief groepsklimaat stimuleert.
 • Ga je beter om met uitdagend gedrag van leerlingen en ben je bewust van je eigen gedrag.
 • Weet jij vanuit welke verschillende rollen je kinderen kunt ondersteunen op het gebied van gedrag en leren.
 • Ben je in staat om effectieve lessen te geven waarbij je rekening houdt met de onderwijsbehoeften van kinderen in verschillende leeftijdsfasen.
 • Heb je kennis genomen van verschillende gedrags- en leerproblemen en weet je beter hoe je deze kinderen kunt begeleiden.
 • Geef je met zelfvertrouwen op een juiste manier constructieve feedback aan kinderen én collega’s.

Download de brochure (pdf) 

 

Speciaal ontwikkeld voor:

Klassenassistenten, onderwijsassistenten & leraarondersteuners in het PO & VO die vanwege het passend onderwijs en het lerarentekort te maken krijgen met nieuwe verantwoordelijkheden

 

Certificaat

Na afronding van deze opleiding krijg je een certificaat mee naar huis. Hierop staat dat je de verkorte opleiding Pedagogiek & Didactiek voor Onderwijsondersteuners met succes hebt voltooid.

 

Programma van de opleiding Pedagogiek & Didactiek voor Onderwijsondersteuner

Dag 1

De rol van de Onderwijsondersteuner

In theorie is het verschil tussen klassenassistenten, onderwijsassistenten en leraarondersteuners duidelijk te definiëren: het verschil in opleidingsniveau bepaalt de mate van zelfstandigheid in het uitvoeren van ondersteuningsactiviteiten bij onderwijsinhoudelijke taken. In de praktijk blijken werkzaamheden en verantwoordelijkheden vaak door elkaar te lopen én steeds verder uit te breiden. Vanwege de invoering van het passend onderwijs hebben scholen te maken met een toenemende diversiteit aan leerlingen en het lerarentekort zet het onderwijs extra onder druk. Hoe ga jij hier als onderwijsondersteuner mee om? Hoe zorg je voor een goede relatie met leerlingen? Welke taken voer jij uit? En voel je je hiertoe voldoende bekwaam?

 • Veranderende rol door het passend onderwijs en het lerarentekort
 • Nieuwe competenties en functieomschrijvingen
 • Bewustwording van eigen gedrag & rol in groepen

 • Werkvormen voor het creëren van een positief groepsklimaat


Het complete programma handig in één overzicht? Download de brochure! (pdf)


Dag 2

Didactiek: aansluiten bij ondersteuningsbehoefte 

Als onderwijsondersteuner krijg je regelmatig de taak om kleine groepjes leerlingen te begeleiden. Je bent dan geneigd om snel aan de slag te gaan en met oplossingen te beginnen, maar jouw interventies zijn effectiever als je eerst het probleem goed duidt en op basis daarvan de juiste oplossing zoekt. Hoe stem je jouw begeleiding goed af op de ondersteuningsbehoefte van leerlingen? Dit helpt jou ook in het voorbereiden en kiezen van de juiste didactische werkvormen van lessen.

 • Effectieve interventies: Data, Duiden, Doelen, Doen
 • Leerlijnen en differentiatie bij leren en gedrag
 • Effectieve instructies: wat is een sterke lesopbouw?
 • Aansluiten bij verschillende ondersteuningsbehoeften van kinderen

Dag 3

Omgaan met leer- en gedragsproblemen

Leren en gedrag gaan vaak hand in hand. Vaak zien we gedragsproblemen als er niet goed wordt aangesloten bij de didactische ondersteuningsbehoefte van leerlingen. Tijdens deze lesdag bouwen we verder op de theorie van dag twee en kijken we daarnaast hoe jouw aanpak de sleutel kan zijn tot succesvolle gedragsverandering. Pedagogiek en didactiek komen samen. We kijken op een praktische manier naar veel voorkomende leerproblemen, zoals kinderen met een lage of hoge cognitie, dyscalculie en dyslexie. Niet vanuit een medisch denken, maar juist wat jouw rol als onderwijsondersteuner is in het bieden van compenserende factoren.

 • Opbouw ontwikkelingslijnen (leren en sociaal-emotioneel) van kinderen in verschillende leeftijdsfasen
 • Herkennen van en omgaan met bekende specifieke leer- en gedragsproblemen
 • Omgaan met moeilijke groepen

Dag 4

Professioneel communiceren met collega's, ouders en kinderen

Als onderwijsondersteuner communiceer je regelmatig met collega’s, kinderen en ouders. Wat zijn hierin de verschillen? Om de kennis en vaardigheden van deze opleiding in de praktijk te brengen is het belangrijk dat je helder communiceert over je werk. Het is belangrijk dat je weet voor welke doelen je ingezet wordt en dat deze doelen aansluiten bij jouw capaciteiten. Hoe vraag je op een goede manier feedback? En hoe weet je te begrenzen als je teveel of juist te weinig verantwoordelijkheid krijgt? Hoe breng je jouw aanpak over op ouders? En hoe ga je om met kritische feedback? Tijdens de laatste lesdag ga je het geleerde in de praktijk brengen, door te oefenen met gesprekstechnieken.

 • Gesprekstechnieken
 • Verschillende rollen in verschillende situaties
 • Constructieve, formatieve feedback geven en ontvangen
 • Doen & ervaring staan centraal
 • Aansluiten bij verschillende ondersteuningsbehoeften van kinderen

Tijdschema

09.00 Ontvangst met koffie en thee
09:30 Aanvang ochtendprogramma met tussentijds koffie- en theepauze
13.00 Lunchpauze
14.00 Aanvang middagprogramma met tussentijds koffie- en theepauze
17.00 Afsluiting van de dag

 

Jouw docent:

Daniël Fermont

heeft veel ervaring in het onderwijs. Bij scholenkoepel Stichting Swalm & Roer vervulde hij verschillende functies als leerkracht, (locatie)directeur en intern begeleider. Tegenwoordig is hij intern begeleider en coördinator kwaliteitszorg & innovatie op de Synergieschool: de eerste school waar regulier en speciaal basisonderwijs écht bij elkaar komen. Dit biedt een schat aan ervaring. Daniël kent de praktijk, weet hoe je leerlingen goed ondersteunt én hoe je als school onderwijsondersteuners effectief inzet. Daarnaast is hij docent bij de opleiding leraarondersteuner bij Avans+, waar hij de vakken pedagogiek, didactiek en professionele ontwikkeling verzorgt. Hij is hierdoor veel in gesprek met onderwijsondersteuners en weet waar zij in de praktijk tegenaan lopen. Recent is hij zijn onderwijsadviesbureau Fermonderwijs begonnen. Zijn droom voor het onderwijs is dat iedereen zich continu met vertrouwen en verwondering in de volle breedte kan ontwikkelen om iedere dag te blijven groeien.

 

 

Algemene informatie opleiding Pedagogiek & Didactiek voor Onderwijsondersteuners

 

Voor wie bestemd?

Onderwijsondersteuners met educatieve taken:

 • Klassenassistenten
 • Onderwijsassistenten
 • Leraarondersteuners

 

Investering

De investering voor deze dagen bedraagt € 1.999,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de online leeromgeving.

 

Persoonlijk Opleidingsadvies

Heb je inhoudelijke vragen over deze opleiding? Neem dan gerust, geheel vrijblijvend, contact op met:

Astrid Volkers
Opleidingsadviseur
Tel: 040 - 297 27 61

Verantwoordelijk voor deze cursus

Sam van der Schans
Opleidingsmanager


Incompany training

Heb jij, samen met jouw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op jullie organisatie, jouw situatie en wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met je mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van jou en jouw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.

Voordelen

 • De inhoud van deze opleiding wordt afgestemd op jullie organisatie
 • Ga met elkaar in gesprek (ook over lastige situaties)
 • De onderlinge betrokkenheid en motivatie stijgen aantoonbaar
 • Er is individuele benadering en ruimte voor persoonlijke vragen
 • Per opleiding wordt gezocht naar de best passende docent(en)
 • Het hele team is in één keer op hetzelfde kennisniveau
 • Planning van de cursus wanneer het jullie uitkomt
 • Mogelijk: individuele coaching on the job om doelen te complementeren

Wil je meer informatie?

Of wil je een incompany voorstel? Neem dan contact op met Guusje Verhoeven of Nancy Kager:


Download de Brochure

Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Verkorte opleiding Pedagogiek en Didactiek voor Onderwijsondersteuners start op 3 en 24 juni, 16 september en 7 oktober 2020 in BCN Utrecht (Daltonlaan)!

Heb je een vraag? Neem voor meer informatie contact op met:

Wil je, naast dit event, ook op de hoogte blijven van onze praktische werktips, events en opleidingen op je vakgebied?

Onze privacy-policy

Inlogcode:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief

Aanmelden

Opleidingsadvies

Wil je meer inhoudelijke informatie? 
Neem contact op met:

Astrid Volkers  

Opleidingsadviseur
Astrid Volkers

  

040 - 297 27 61

In samenwerking met:

Relevant aanbod

10 Sep

Opleiding Rekendiagnostiek

Deze opleiding is gericht op het kunnen vormgeven van goede rekendiagnostiek volgens de bedoeling van het protocol ERWD. Lees meer
Type: Opleiding | | Lokatie:Meeting Plaza Utrecht
19 Jan

Cursus Vertrouwenspersoon in het onderwijs

Leer tijdens de 3-daagse cursus Vertrouwenspersoon in het onderwijs om te gaan met klachten, het juiste advies geven en de optimale ondersteuning te bieden. Lees meer
Type: 3-daagse cursus | | Lokatie:Meeting Plaza Utrecht
11 Feb

Opleiding Protocol Ernstige Reken-Wiskundeproblemen en Dyscalculie

Tijdens deze opleiding leren we diagnosticerend onderwijzen; lesgeven op spoor 2 en daarmee rekenproblemen voorkomen in de klas. Daar waar ondanks alles toch problemen zijn ontstaan leren we ze herkennen en aanpakken. Dit doen we met behulp van de drie modellen uit het protocol ERWD. Lees meer
Type: Opleiding | | Lokatie:Meeting Plaza Utrecht
9 Mrt

Opleiding Rekencoördinator PO II

Hét vervolg op de opleiding Rekencoördinator PO voor rekencoördinatoren die op zoek zijn naar meer verdieping. Lees meer
Type: Opleiding | | Lokatie:Meeting Plaza Utrecht

Alle events