Congressen, cursussen & opleidingen voor en door professionals.
De grootschalige veranderingen in het onderwijs vragen veel van je als financieel manager. Onderwijs staat in het brandpunt van de maatschappelijke discussie. Je hebt te maken met actueel onderwijsbeleid dat eisen stelt aan prestaties, profilering en kwaliteit. Flexibilisering is nog geen feit, maar staat hoog op de agenda. Je wordt geconfronteerd met krimp of groei door veranderende bevolkingssamenstelling. En door wisselende instroom en uitstroom van leerlingen en studenten zie je jaarlijks het effect op de bekostiging. Meer dan ooit werk je in een sterk krachtenveld.
Als financieel manager heb je vanuit jouw financiële expertise een belangrijke rol in de organisatie en sta je aan de voet van vergaande strategische beslissingen. Jouw functie wordt belangrijker en ontwikkelt zich naar strategisch adviseur. Zorg dat je er klaar voor bent!
Bekijk het volledige opleidingsprogramma
Deze verkorte opleiding Controller Onderwijs biedt je verdieping op financieel en bestuurlijk gebied in samenhang met de onderwijskern. Thema’s als waarde-creatie, beleidsrijke meerjarenraming, omgaan met tijden van krimp en groei en versterking van bestuur en toezicht komen aan bod. En uiteraard de nieuwe Richtlijn Jaarverslag Onderwijs.
De opleiding Controller Onderwijs biedt je op compacte en interactieve wijze inzicht in de meest relevante en actuele financiële vraagstukken in het onderwijs en ke leert hier effectief mee om te gaan. Je krijgt concrete handvatten hoe je als controller verder kunt groeien als sparringpartner en beïnvloeder van het algemene beleid. Een zeer hoogwaardig team van docenten, geeft je een afwisseling tussen theorie en praktijk. Je gaat aan de slag met concrete cases en heeft ruim de gelegenheid om je eigen vraagstukken voor te leggen.
Dan is deze opleiding bij uitstek geschikt voor je!
Download de opleidingsbrochure (pdf)
Je ontvangt door het NBA erkende 33 PE-uren voor de Verkorte opleiding Controller Onderwijs. Deze opleiding valt onder het vakgebied controlling en draagt bij aan het onderhouden van noodzakelijke kennis voor controllers.
Iedere dag start om 09.15 uur (ontvangst 09.00 uur) en eindigt om 17.00 uur.
Dag 1
Tijdens deze dag gaan we in op waardecreatie door de controller in het onderwijs, toekomstbestendig onderwijsbeleid & control en financieel leiderschap van de controller.
Na deze module:
Door: Prof.dr. Goos Minderman, Directeur van The Midfield, multi-commissaris en Hoogleraar Public Governance Universiteit Stellenbosch, Zuid-Afrika
Dag 2
Tijdens deze dag wordt ingegaan op ‘mainstream control’ in de publieke sector en in het onderwijs in het bijzonder. Veel organisaties en organisatieonderdelen hebben zich ontwikkeld tot bureaucratieën en creëren van managementlagen. Er wordt een alternatief geschetst: de creatie van betrokken ondersteuners in organisaties met een rijke interactie. Accounting en performance measurement kunnen dan helpen om een dialoog en een discussie op gang te houden voor goed onderwijs: “van resultaat denken naar effect denken”.
Door: Prof.dr. Hans Bossert heeft een lange staat van dienst in onderzoek en onderwijs in management control van de publieke sector, o.a. aan de Vrije Universiteit, de Haagse Hogeschool en de University of Stellenbosch.
Dag 3
De bedrijfsvoering is het geheel van activiteiten dat is gericht op om de organisatiedoelstellingen te realiseren. Het planning en controlproces omvat de vertaling van de strategie naar actie, het voeren van de dialoog over de voortgang en realisatie, en het voorzien in de daarvoor benodigde managementinformatie. De controller is de regisseur van dit proces en is een financieel-economisch expert die bestuur en directie ondersteunt bij het besturen en beheersen van de organisatie. Op deze dag staat de rol van de controller centraal, de positie in de organisatie en het instrumentarium.
Na deze module:
Door: drs. Robert Leeftink is Register controller en lid van het College van Bestuur van MBO Utrecht.
Dag 4
De rol van controller in het onderwijs is nog volop in ontwikkeling. De stap van uitsluitend financiële informatie naar stuurinformatie emancipeert heel snel. De rol van de controller is niet meer louter financieel, maar juist heel breed, al blijft de bedrijfseconomische achtergrond het basisinstrumentarium. Samen bespreken we de rol van de controller in het onderwijs en de dilemma’s hierbij. Tevens wordt de ontwikkelrichting in beeld gebracht en op welke wijze de controller hier invulling aan kan geven en hoe hij zich ontwikkelt.
Na deze module:
Door: drs. Esther Spetter RC is registercontroller en zelfstandig adviseur in de publieke sector.
Lees het interview met Esther: Waarom controller onderwijs zoveel meer is dan alleen de cijfers op orde!?
Dag 5
Deze opleidingsdag staat in het teken van Management en Financial Accounting in het onderwijs. Hierbij wordt na een korte introductie over enige basistechnieken verder doorgesproken over nieuwe technieken en ontwikkelingen.
Na deze module:
Door: Dr. Tjerk Budding is hoofddocent Management en Financial Accounting bij het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Prof.dr. Goos Minderman is directeur van The Midfield (denktank voor non-profitorganisaties). Hij was tussen 1996 en 2015 verbonden aan de controllersopleidingen van de Vrije Universiteit en doceert dit vak aan vele universiteiten en instellingen in binnen- en buitenland. Tot recent voorzitter van een raad van toezicht van een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs, trainer en evaluator van raden in het onderwijs, zit hij bovenop de ontwikkelingen in de onderwijssector.
Overige docenten:
Prof.dr. Hans Bossert heeft een lange staat van dienst in onderzoek en onderwijs in management control van de publieke sector, o.a. aan de Vrije Universiteit, de Haagse Hogeschool en de University of Stellenbosch. Bossert heeft als strategisch adviseur ook veel inzicht in de werking van controlsystemen in het onderwijsveld.
Drs. Robert Leeftink RC is Register controller en lid van het College van Bestuur van MBO Utrecht. Hij was verantwoordelijk voor de inrichting en ontwikkeling van de controlfunctie in deze onderwijsinstelling na een ontvlechting. Daarvoor was hij op verschillende (directie)functies verantwoordelijk voor finance en control bij een aantal andere grote instellingen in het hoger en middelbaar beroepsonderwijs, en het voorgezet onderwijs.
Drs. Esther Spetter RC Esther Spetter is sinds 2000 zelfstandig adviseur en interimcontroller in het publieke en maatschappelijke domein. Opdrachten richten zich op het brede spectrum van control, risicomanagement en governance. Daarnaast houdt zij zich bezig met de inrichting van governancestructuren bij netwerkorganisaties en verbonden partijen van gemeenten. Ook is zij toezichthouder in het primair onderwijs (voorzitter), het voortgezet onderwijs en in een stichting met maatschappelijk vastgoed.
Lees het interview met Esther 'Waarom controller onderwijs zoveel meer is dan alleen de cijfers op orde!?
Dr. Tjerk Budding is hoofddocent Management en Financial Accounting bij het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in accounting vraagstukken bij overheids- en non-profi t organisaties en publiceert hier regelmatig over in Nederlandstalige- en internationale bladen.
31 oktober, 7, 14, 21 en 28 november 2019
BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48 | Utrecht
Tel: 030 - 2 348 300
Routebeschrijving
09.00 uur - Ontvangst met koffie/thee
09.15 uur - Start ochtendprogramma
12.30 uur - Lunchpauze
13.15 uur - Start middagprogramma
17.00 uur - Afsluiting van de dag
Zowel het ochtend- als het middagprogramma zal onderbroken worden voor een korte koffiepauze van 15 minuten.
De Verkorte opleiding Controller Onderwijs is geschikt voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen op het gebied van financieel beleid en beheer in het onderwijs.
Je ontvangt door het NBA erkende 33 PE-uren voor de Verkorte opleiding Controller Onderwijs. Deze opleiding valt onder het vakgebied controlling en draagt bij aan het onderhouden van noodzakelijke kennis voor controllers.
Een waardevolle aanvulling op jouw kwalificaties als controller! Na afronding van de ‘Onderwijs Controller’ ben je een financieel expert met maatschappelijke meerwaarde. Je verbindt economische principes met het eigen karakter van de sector.
Auteur: Groot en Van Helden
De kosten van deze verkorte opleiding bedragen € 3.999,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffi e, thee en lunch en het boek Financieel Management voor non-profitorganisaties. Daarnaast heb je toegang tot de digitale leeromgeving.
Het aantal studiebelastinguren voor deze opleiding bedraagt ongeveer 40 uren inclusief contacturen.
Persoonlijk opleidingsadvies
Sandra Donkers
T: 040 - 2 972 770
E: s.donkers@sbo.nl
Heeft u, samen met uw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op uw organisatie, uw situatie en uw wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met u mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van u en uw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.
Lees meer over onze incompany trainingen of neem vrijblijvend contact op met:
Via onderstaande knop kunt u zich veilig, eenvoudig en snel inschrijven voor deze opleiding. Verzeker u van deelname door op de onderstaande button te klikken.
Leg uw deelname vast!
Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Verkorte opleiding Controller in het Onderwijs start op 31 oktober, 7, 14, 21 en 28 november 2019 in BCN Utrecht CS!
Heeft u vragen? Neem voor meer informatie contact op met:
Type: | 5-daagse opleiding |
Prijs: | €3999,- excl. btw |
Datum: | 31 oktober, 7, 14, 21 en 28 november 2019 |
Studiepunten: | 33 |
Locatie: | BCN Utrecht CS |
Wilt u meer inhoudelijke informatie?
Neem contact op met:
![]() |
Opleidingsadviseur |
![]() |
|
040 - 2 972 770 |