Congressen, cursussen & opleidingen voor en door professionals.
Voor vragen of het reserveren van een plaats neem contact op met opleidingsadviseur Tonnie van Zanten: 040 - 2 972 780
Het werkveld van de wijk- en gebiedsmanager is divers en constant in ontwikkeling. Financiële investeringen worden beperkt door bezuinigingen, terwijl wijken verslechten en problemen toenemen. Het is dus van groot belang om alert te blijven en met minder financiële middelen in te kunnen spelen op de ontwikkelingen. Deze opleiding leert je om jouw nieuwe taken en verantwoordelijkheden succesvol vorm te geven.
Wijkontwikkeling nieuwe stijl is gebaseerd op bottom-up ontwikkeling, waarbij participatie en zelfredzaamheid worden gestimuleerd en naar nieuwe investeerders wordt gezocht. Door de diversiteit van culturen, leefstijlen en inkomensniveaus in wijken én het huidige economische klimaat, is het erg belangrijk om de beperkte tijd en middelen gericht in te zetten en te kiezen voor de juiste benadering. De nieuwe stijl van wijkontwikkeling betekent ook een nieuwe vorm van samenwerking en een geheel nieuwe manier van aansturen en faciliteren. Alle reden dus om jezelf op de hoogte te brengen van deze nieuwe werkwijze.
Stedenbouwkundige en docent van de opleiding Wijk- en gebiedsmanager, Maarten van de Velde, vertelt wat gebiedsontwikkeling nieuwe stijl inhoud en wat de laatste ontwikkelingen zijn. Ook vertelt Maarten wat je leert tijdens deze opleiding. Daarnaast laten we een student aan het woord die aangeeft waarom hij voor deze opleiding heeft gekozen.
Tijdens deze excursie brengt je samen met jouw mede-cursisten een bezoek aan een wijk in Rotterdam. De nieuwe inzichten die je hier op doet, kun je vervolgens toepassen in jouw wijk. Op die manier pas je de opgedane kennis direct toe in de praktijk.
Het aantal deelnemers per editie is beperkt zodat je alle gelegenheid hebt jouw (praktijk)vragen te stellen. Wil je weten of er nog plaatsen beschikbaar zijn of wil je vrijblijvend reserveren? Neem contact op met opleidingsadviseur Tonnie van Zanten, T: 040 - 2 972 780
"Gereedschap om in de praktijk aan de slag te gaan".
"Er komen verrassende zaken aan de orde, erg leerzaam".
"Heel plezierig om met mensen uit het veld ervaringen te delen".
"Goede en duidelijke praktijkvoorbeelden".
Iedere dag start om 09.30 uur (ontvangst 09.00) en eindigt om 17.00 uur.
Module 1: Het nieuwe speelveld en de nieuwe aanpak (BCN Utrecht - Daltonlaan)
Module 2: Ervaring met nieuw instrumentarium en een andere werkwijze (Online module)
Module 3: Invloed van bewoners (Online module)
Module 4: Excursie: wijkontwikkeling nieuwe stijl in de praktijk (BCN Utrecht - Daltonlaan)
Module 5: Bevorderen van de samenhang en leefbaarheid in jouw wijk
Module 1
Aan de slag met het nieuwe speelveld
Samen met Thijs en de medecursisten zet je uiteen hoe het nieuwe speelveld van de wijk- en gebiedsmanager eruit ziet. Je deelt jouw eigen ervaringen en leert van de inzichten van medecursisten omdat iedere wijk- en gebiedsmanager andere uitdagingen heeft.
Miriam van der Meulen, begeleidingskundige, coach, team- en organisatieontwikkeling, docent social work
Eduard Ravenhorst, Oprichter/bestuurder bij TSG Netwerk en De Coöperatieve Samenleving, biedt proces- ondersteuning d.m.v. voor de praktijk ontwikkelde lokale, regionale en sectorale (remedial) procesmethodieken.
Eef Spronck, Bestuurder van TSG Netwerk en De Coöperatieve Samenleving werkt aan coöperatieve stedelijke en regionale gebiedsontwikkeling en gebiedseconomie in Nederland en Europa binnen de Omgevingswet.
Module 2
Mark Verhijde, Interim programmamanager en adviseur stedelijke ontwikkeling, ondersteunt, begeleidt en adviseert gemeenten, woningcorporaties en maatschappelijke instellingen bij het ondergaan van veranderingen.
Module 3
Klaas Mulder, Zelfstandig adviseur en onderzoeker bij www.kijkopkansen.nl en docent Sociaal Werk bij Hogeschool Utrecht en docent Conceptontwikkeling bij de Master of Urban & Area Development (www.muad.nl).
Module 4
Welke actuele inzichten zullen een grotere rol gaan spelen in wijkontwikkeling de komende jaren?
Maarten van der Velde, stedenbouwkundige en gebiedsontwikkelaar, initiatiefnemer van BUURbook, onafhankelijk platform voor de buurt waar bewoners, ondernemers en professionals samen kunnen werken op sociaal, ruimtelijk en economisch gebied.
Aan de slag met nieuwe inzichten uit de praktijk
Tijdens deze excursie brengt je samen met jouw mede-cursisten een bezoek aan een wijk in Rotterdam. De nieuwe inzichten die je hier op doet, kun je vervolgens toepassen in jouw wijk. Op die manier pas je de opgedane kennis direct toe in de praktijk.
Marianne van Ginneken, oprichter van Makers en Doeners, een onafhankelijke eigen kracht beweging.
Karin Padmos, Stichting GroenNoord. Actieve wijkbewoonster en vrijwilliger bij diverse stichtingen, scholen, en bewonersorganisaties.
Module 5
Hans Hoekman, wijkagent bij de Nationale Politie eenheid Rotterdam, betrokken bij het initiatief de Buurt Bestuurt, een nieuwe manier van werken waarbij bewoners actief worden betrokken bij de verbetering van de woon- en leefomgeving in de wijk.
Angela van Velden, Adviseur bij LINT woon- en welzijn, adviseert gemeenten en woningcorporaties bij woonbeleid, kwetsbare doelgroepen en Multi probleem huishoudens.
Tim de Witte, WILTgroei. WILTgroei is een warm collectief waar gedreven professionals samen werken aan verandering en vernieuwing binnen teams en organisaties. We voelen ons verbonden met zorg & welzijn, onderwijs, overheid en initiatieven gericht op een betere wereld.
Klaas Mulder
Klaas Mulder werkte 12 jaar als adviseur wijkgericht werken. Hij maakte integrale wijkvisies en publiceerde veel over vraagstukken uit de volkshuisvesting en lokaal sociaal beleid. Onlangs maakte hij de overstap naar Hogeschool Utrecht, waar hij lesgeeft over Leren en werken in de wijk. Daarnaast is hij zelfstandig innovatieadviseur bij Kijk op Kansen: www.kijkopkansen.nl
Mark Verhijde
Mark werkt als zelfstandig ondernemer, voor interim management, project- en programmamanagement en adviezen over stedelijke ontwikkeling. Zijn focus is op de stad en de mensen, ofwel de combinatie van de fysiek-economische wereld en het sociaal-publieke
domein. Terugkerende thema’s zijn burgerparticipatie en burgerinitiatieven, de netwerksamenleving, nieuwe posities van (lokale) overheden en organisaties, de samenhang tussen de uitvoeringspraktijk en beleid, co-creatie en samenwerken en voortdurend leren van elkaar.
Angela van Velden, adviseur bij LINT woon en welzijn, adviseert gemeenten en woningcorporaties bij woonbeleid, kwetsbare doelgroepen en multi probleem huishoudens
Marianne van Ginneken, oprichter van Makers en Doeners, een onafhankelijke eigen kracht beweging
Karin Padmos, Stichting GroenNoord. Actieve wijkbewoonster en vrijwilliger bij diverse stichtingen, scholen, en bewonersorganisaties
Hans Hoekman, wijkagent bij de Nationale Politie eenheid Rotterdam, betrokken bij het initiatief de Buurt Bestuurt, een nieuwe manier van werken waarbij bewoners actief worden betrokken bij de verbetering van de woon- en leefomgeving in de wijk
BCN Utrecht (Daltonlaan)
Daltonlaan 100
3584 BJ Utrecht
Routebeschrijving
De investering voor deze 5-daagse opleiding bedraagt € 3.999,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de online leeromgeving.
09.00 uur - Ontvangst
09.30 uur - Aanvang ochtendprogramma
12.30 uur - Lunchpauze
13.30 uur - Aanvang middagprogramma
16.30 uur - Afsluiting van de lesdag
Het ochtend- en middagprogramma worden onderbroken door koffie- en theepauzes.
Het aantal deelnemers per editie is beperkt zodat je alle gelegenheid hebt jouw (praktijk)vragen te stellen. Wil je weten of er nog plaatsen beschikbaar zijn of wil je vrijblijvend reserveren? Neem contact op met opleidingsadviseur Tonnie van Zanten, T: 040 - 2 972 780
Werkzaam bij gemeenten, woningcorporaties, maatschappelijke instellingen en adviesbureaus.
Liz Boeren
Opleidingsmanager
Floor Jentjens
Project coördinator
Je kunt rekenen op een sterke combinatie van online onderdelen en leren op de leslocatie die samen één geheel vormen en ook op zichzelf een meerwaarde bieden.
De voordelen voor jou:
Lees meer over de blended opzet
Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.
Naar Mijn Online Leeromgeving
In verschillende wijken in Nederland, die zich aan het zicht van de overheid onttrekken, vinden misstanden plaats zoals ondermijnende criminaliteit, radicalisering, woninginbraken, straatroof en roofovervallen. Deze misstanden resulteren in ernstige overlast en onveiligheidsgevoelens bij bewoners.
Het is belangrijk om samen met veiligheidspartners, maar zeker ook bewoners uit de wijk samen te werken om de wijk veiliger en duurzamer te maken.
Herken jij de volgende vraagstukken:
In dit eBook lees je de 10 meest gelezen blogs over Veiligheid in de wijk.
Laat je gegevens achter en download het eBook. Veel leesplezier!
Heb jij, samen met jouw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op jullie organisatie, jouw situatie en wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met je mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van jou en jouw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.
Of wil je een incompany voorstel? Neem dan contact op met Guusje Verhoeven.
Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.
Leg je deelname vast!
Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Opleiding Wijk- en Gebiedsmanager start op 8, 15, 22 april en 20 (excursie) en 27 mei 2021 in BCN Utrecht (Daltonlaan)!
Heb je een vraag? Neem voor meer informatie contact op met:
Type: | 5-daagse opleiding |
Prijs: | €3999,- excl. btw |
Datum: | 8, 15, 22 april en 20 (excursie) en 27 mei 2021 |
Locatie: | BCN Utrecht (Daltonlaan) |
Wil je meer inhoudelijke informatie?
Neem contact op met:
![]() |
Opleidingsadviseur |
![]() |
|
040 - 2 972 780 |