Congressen, cursussen & opleidingen voor en door professionals.
Editie voorjaar 2018 volgeboekt, nieuwe datum najaar 2018: start 20 november!
Wilt u toch nog op de reservelijst geplaatst worden voor de voorjaarseditie?
Neem hiervoor contact op met opleidingsadviseur Nancy Kager: 040 - 2 972 774
Het werkveld van de wijk- en gebiedsmanager is divers en constant in ontwikkeling. Financiële investeringen worden beperkt door bezuinigingen, terwijl wijken verslechteren en problemen toenemen. Het is dus van groot belang om alert te blijven en met minder financiële middelen in te kunnen spelen op de ontwikkelingen. Deze opleiding leert u om uw nieuwe taken en verantwoordelijkheden succesvol vorm te geven.
Wijkontwikkeling nieuwe stijl is gebaseerd op bottom-up ontwikkeling, waarbij participatie en zelfredzaamheid worden gestimuleerd en naar nieuwe investeerders wordt gezocht. Door de diversiteit van culturen, leefstijlen en inkomensniveaus in wijken én het huidige economische klimaat, is het erg belangrijk om de beperkte tijd en middelen gericht in te zetten en te kiezen voor de juiste benadering. De nieuwe stijl aan wijkontwikkeling betekent ook een nieuwe vorm van samenwerking en een geheel nieuwe manier van aansturen en faciliteren. Alle reden dus om uzelf op de hoogte te brengen van deze nieuwe werkwijze.
Stedenbouwkundige en docent van de opleiding Wijk- en gebiedsmanager, Maarten van de Velde, vertelt wat gebiedsontwikkeling nieuwe stijl inhoud en wat de laatste ontwikkelingen zijn. Ook vertelt Maarten wat u leert tijdens deze opleiding. Daarnaast laten we een student aan het woord die aangeeft waarom hij voor deze opleiding heeft gekozen.
Tijdens deze excursie brengt u samen met uw mede-cursisten een bezoek aan een wijk in Rotterdam. De nieuwe inzichten die u hier op doet, kunt u vervolgens toepassen in uw wijk. Op die manier past u de opgedane kennis direct toe in de praktijk.
Om het interactieve karakter van deze opleiding te kunnen waarborgen worden maximaal 20 deelnemers per opleiding toegelaten. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.
"Gereedschap om in de praktijk aan de slag te gaan".
"Er komen verrassende zaken aan de orde, erg leerzaam".
"Heel plezierig om met mensen uit het veld ervaringen te delen".
"Goede en duidelijke praktijkvoorbeelden".
Steeds meer cursisten hebben te maken met strategie. Voor het maken van strategische keuzes is het noodzakelijk goed te weten wat zich in de wereld om het bedrijf waar u werkt af speelt. Het Platform Economie & Ruimte (E&R) helpt strategen om het gevoel van externe ontwikkelingen goed te kunnen duiden. Zie hiervoor de website www.economie-ruimte.nl
Cursisten die het programma Wijk- en Gebiedsmanager hebben gevolgd kunnen worden opgenomen in het E&R Register Qualified Culture Environment Auditor (QCEA)
Iedere dag start om 09.30 uur (ontvangst 09.00) en eindigt om 17.00 uur.
Module 1
Katja van der Vet, managing partner van Made in May en hoofddocent van de opleiding wijk- en gebiedsmanager
Marcel van de Ven, stadsmarinier bij de gemeente Rotterdam en docent op de opleiding Overlastcoördinator, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een van de probleemwijken in Rotterdam
Module 2
Klaas Mulder, zelfstandig adviseur en docent Leren en werken in de wijk aan de Hogeschool Utrecht, gespecialiseerd in de sociale wijkaanpak, stedelijke vernieuwing en volkshuisvesting
Sylvia Breukers, onderzoeker bij DuneWorks, onderzoeks- en adviesbureau dat overheden en bedrijfsleven adviseert over duurzaamheidsvraagstukken
Angela van Velden, Adviseur bij LINT woon en welzijn, adviseert gemeenten en corporaties bij woonbeleid, statushouders, kwetsbare doelgroepen en multiprobleem huishoudens
Module 3
Inclusief vele actuele en inspirerende praktijkcases!
Mark Verhijde, interim programmamanager en adviseur stedelijke ontwikkeling, ondersteunt, begeleidt en adviseert gemeenten, woningcorporaties en maatschappelijke instellingen bij het ondergaan van veranderingen.
Tijdens deze module komen diverse aanpakken en technieken aan de orde. Mark Verhijde gaat in op de praktijk van burgerparticipatie en
zelfredzaamheid van bewoners in uw wijk. Aan de hand van interessante praktijkcases en opdrachten met uw medecursisten ontvangt u tools die u kunt benutten in de ontwikkeling van uw gebiedsvisie en die u direct in de praktijk kunt toepassen.
Joost Vos, partner bij RONT Management Consultants
Module 4
Aan de slag met nieuwe inzichten uit de praktijk
Tijdens deze excursie brengt u samen met uw mede-cursisten een bezoek aan een wijk in Rotterdam. De nieuwe inzichten die u hier op doet, kunt u vervolgens toepassen in uw wijk. Op die manier past u de opgedane kennis direct toe in de praktijk.
Marjanne van Ginneken, oprichter van Makers en Doeners, een onafhankelijke eigen kracht beweging
Karin Padmos, actieve wijkbewoonster en vrijwilliger bij diverse stichtingen, scholen, en bewonersorganisaties
Module 5
Katja van der Vet, managing partner van Made in May en hoofddocent van de opleiding wijk- en gebiedsmanager
Aan de slag met nieuwe werkwijzen voor uw wijk
Tijdens deze module wordt nader ingegaan op de nieuwe werkwijzen die u kunt gebruiken.
Hans Hoekman, wijkagent bij de Nationale Politie eenheid Rotterdam, betrokken bij het initiatief de Buurt Bestuurt, een nieuwe manier van werken waarbij bewoners actief worden betrokken bij de verbetering van de woon- en leefomgeving in de wijk
Klaas Mulder
Klaas Mulder werkte 12 jaar als adviseur wijkgericht werken. Hij maakte integrale wijkvisies en publiceerde veel over vraagstukken uit de volkshuisvesting en lokaal sociaal beleid. Onlangs maakte hij de overstap naar Hogeschool Utrecht, waar hij lesgeeft over Leren en werken in de wijk. Daarnaast is hij zelfstandig innovatieadviseur bij Kijk op Kansen: www.kijkopkansen.nl
Mark Verhijde
Mark werkt als zelfstandig ondernemer, voor interim management, project- en programmamanagement en adviezen over stedelijke ontwikkeling. Zijn focus is op de stad en de mensen, ofwel de combinatie van de fysiek-economische wereld en het sociaal-publieke
domein. Terugkerende thema’s zijn burgerparticipatie en burgerinitiatieven, de netwerksamenleving, nieuwe posities van (lokale) overheden en organisaties, de samenhang tussen de uitvoeringspraktijk en beleid, co-creatie en samenwerken en voortdurend leren van elkaar.
Eenhoorn Meeting Center Amersfoort
Barchman Wuytierslaan 2
3818 LH Amersfoort
Tel: 033 – 467 37 30
Routebeschrijving
Excursie Rotterdam: Locatie volgt
De investering voor deze 5-daagse opleiding bedraagt € 3.999,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de online leeromgeving.
09.00 uur - Ontvangst
09.30 uur - Aanvang ochtendprogramma
12.30 uur - Lunchpauze
13.30 uur - Aanvang middagprogramma
17.00 uur - Afsluiting van de lesdag
Het ochtend- en middagprogramma worden onderbroken door koffie- en theepauzes.
Werkzaam bij gemeenten, woningcorporaties, maatschappelijke instellingen en adviesbureaus.
Tijdens de opleiding maakt u, naast de bijeenkomsten, gebruik van een online leeromgeving. Hier vindt u (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video’s, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. De leeromgeving gebruikt u ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvangt u een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om uw profiel aan te maken.
Frank van Summeren
Opleidingsmanager
Sandra van der Burgt
Project coördinator
N.B. Betaalt u dit programma (gedeeltelijk) zelf? Maak gebruik van het belastingvoordeel en vraag tot bijna 50% van de studiekosten terug van de Belastingdienst! Meer informatie en tips
Heeft u, samen met uw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op uw organisatie, uw situatie en uw wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met u mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van u en uw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.
Lees meer over onze incompany trainingen of neem vrijblijvend contact op met:
Via onderstaande knop kunt u zich veilig, eenvoudig en snel inschrijven voor deze opleiding. Verzeker u van deelname door op de onderstaande button te klikken.
Leg uw deelname vast!
Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Opleiding Wijk- en Gebiedsmanager start op 20, 27 november, 4, 11 en 18 december 2018 in Eenhoorn Meeting Center Amersfoort!
Heeft u vragen? Neem voor meer informatie contact op met:
Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Opleiding Wijk- en Gebiedsmanager start op 20, 27 november, 4, 11 en 18 december 2018 in Eenhoorn Meeting Center Amersfoort!
Heeft u vragen? Neem voor meer informatie contact op met:
Type: | 5-daagse opleiding |
Prijs: | €3999,- excl. btw |
Datum: | 20, 27 november, 4, 11 en 18 december 2018 |
Locatie: | Eenhoorn Meeting Center Amersfoort |
Wilt u meer inhoudelijke informatie?
Neem contact op met:
![]() |
Opleidingsadviseur |
![]() |
|
040 - 2 972 774 |