Opleiding Talentbegeleider BO

Herken ontwikkelbehoeften, stimuleer talent en geef vorm aan uitdagend onderwijs

 • Herken en signaleer hoogbegaafde en getalenteerde leerlingen
 • Breng ontwikkelbehoeften in kaart en bedenk hier een passend antwoord op
 • Geef vorm aan uitdagend onderwijs, zodat getalenteerde en hoogbegaafde leerlingen de aandacht krijgen die zij verdienen.

Vernieuwd programma!

Wil je meer leren op het gebied van gedragsproblematiek en hoogbegaafdheid? Kijk dan eens naar de opleiding GedragsexpertAnti-pestcoördinator of Specialist het jonge kind.

Deze opleiding of cursus heeft reeds plaatsgevonden.

Wil je meer informatie over een eventuele nieuwe editie?
Laat dan je gegevens achter en wij je dan graag.
Deze opleiding of cursus incompany volgen? Bekijk hier meer informatie over onze incompany cursussen.

Wil je, naast dit event, ook op de hoogte blijven van onze praktische werktips, events en opleidingen op je vakgebied?

Onze privacy-policy

(H)erken hoogbegaafdheid en talent

Als school wil je een goed onderwijsaanbod bieden aan alle kinderen. De basis moet op orde zijn, zonder dat daarbij hoogbegaafde leerlingen en leerlingen met specifieke talenten vergeten worden. Je wilt goed kunnen differentiëren en kunnen inspelen op leerlingen die in de bovenstroom zitten. Daarnaast is het nodig dat hoogbegaafdheid en talent herkend worden en dat de valkuilen van deze leerlingen bekend zijn. Hoe begeleid je deze leerlingen effectief? En hoe stemmen we het onderwijs goed af? Als talentbegeleider ben jij hét aanspreekpunt: je coacht collega’s en creëert een gezamenlijke aanpak voor deze leerlingen.

 

De labels voorbij: werken vanuit ontwikkelbehoeften

Hoogbegaafdheid en talent worden vaak samen genoemd, denk bijvoorbeeld aan “cognitief talentvolle leerlingen” of “hoogbegaafd talent”. Dit wekt de onjuiste verwachting dat talent gelijk staat aan een bepaald cognitief vermogen. Het label hoogbegaafdheid brengt ook verwarring met zich mee. Het schept vaak verkeerde aannames bij leraar en leerling over leerprestaties en creëert een kloof tussen wel- en niet- begaafde leerlingen. Veel belangrijker is de vraag: wat heeft een kind dat getalenteerd is nodig? Door te werken vanuit deze ontwikkelbehoeften kijk jij als talentbegeleider voorbij de labels.

 

Aan de slag met een persoonlijk ontwikkelplan

Wat is jouw ontwikkelbehoefte? Na elke module maak je direct een vertaling naar je eigen praktijk. Dit doen we door te werken met een persoonlijk ontwikkelplan. Je kunt ervoor kiezen om je specifieker te verdiepen in hoogbegaafdheid of juist te focussen op talentontwikkeling in brede zin. Hierdoor bepaal je zelf op welk gebied jij verder ontwikkelt.

Bekijk het programma

 

Blended opzet voor optimaal resultaat

Tijdens deze opleiding combineren we offline en online leren. Door de afwisseling in leervorm, extra contactmomenten en begeleiding op maat is het leerresultaat hoog en kunnen we nóg beter aansluiten bij jouw praktijk.

FYSIEKE LESDAGEN: Tijdens de lesdagen op locatie gaan we aan de slag met de kennis en vaardigheden die jij nodig hebt als talentbegeleider.

ONLINE ONTWIKKELATELIERS: Tijdens de online intervisiemoment staan de ontwikkelplannen centraal. Er is ruimte voor casuïstiek, jouw persoonlijke vragen én je leert van elkaars inzichten.

 

Wat levert de opleiding Talentbegeleider BO jou op?

 • Herken en signaleer je hoogbegaafde en getalenteerde leerlingen
 • Breng je ontwikkelbehoeften in kaart en bedenk je hier een passend antwoord op
 • Geef je uitdagend onderwijs vorm, zodat getalenteerde en hoogbegaafde leerlingen de aandacht krijgen die zij verdienen
 • Denk jij mee over het beleid binnen jouw school en schat je in welke ondersteuning op welk moment nodig is
 • Ondersteun je collega’s om de leerresultaten van getalenteerde leerlingen aan te laten sluiten bij de (school-)verwachtingen
 • Heb je zicht op je eigen ontwikkeling als talentbegeleider

Download de brochure (pdf)

 

Na deze opleiding ben je:

 • Mentor en begeleider van de leerlingen
 • Hét aanspreekpunt van de inspectie
 • Oprichter of aanjager van een talentbeleid
 • Deskundige in oudercontact
 • Inspirator en coach voor jouw collega’s

 

Ook interessant voor jou:

Wil je meer leren op het gebied van gedragsproblematiek en hoogbegaafdheid? Kijk dan eens naar onderstaande opleidingen:

Ben je op zoek naar een volgende stap? Kijk dan eens naar onderstaande opleidingen:

 

Programma van de opleiding talentbegeleider BO

 

Module 1

Hoogbegaafdheid & talent

Wat betekent hoogbegaafd zijn? Dit heeft niet enkel te maken met een bepaald IQ en hoogbegaafde leerlingen verschillen onderling sterk van elkaar. Hoe signaleer je hoogbegaafdheid? We bekijken verschillende persoonlijkheids-, aanleg- en omgevingsfactoren zodat jij als talentbegeleider een goed begrip hebt van hoe deze leerlingen denken en ontwikkelen.

 


Het complete programma handig in één overzicht? Download de brochure (pdf)

Module 2

Ontwikkelbehoeften & begeleiding

Een aantal valkuilen zien we bij een groot aantal hoogbegaafde leerlingen terug. Hoe gaan zij om met een omgeving die anders denkt dan zij? En hoe zorgen we dat zij zich de juiste leer- en denkstrategieën eigen maken als leren ‘vanzelf’ ook wel gaat? We bekijken drie invalshoeken die hierbij belangrijk zijn: leren leren, leren denken en leren leven. Ook leer je hoe je collega’s oplossingsgericht coacht in het bieden van de juiste begeleiding aan getalenteerde leerlingen.

 

Module 3

Uitdagend onderwijs

Hoe voorkom je dat hoogbegaafde leerlingen enkel oppervlakkig leren? En hoe ontwikkel je 21ste eeuwse vaardigheden en hogere orde denken? Onderwijsaanpassingen zoals het verrijken, verbreden, verdiepen en versnellen van leerstof stimuleren talentontwikkeling. Hoe gaat jouw school aan de slag met uitdagend onderwijs?

 

Module 4

Beleid en passend onderwijs

Op de laatste dag brengen we jouw inzichten in hoogbegaafdheid en talent samen in een toekomstbestendige visie op talentontwikkeling. Je krijg handvatten voor het opstellen van een beleidsplan en we kijken hoe je hiermee aansluit bij de schoolweging en leerling populatie. Zo bouw je de talentbegeleiding op jouw school verder uit.

 

Ontwikkelatelier

Tijdens de online intervisiemoment staan de ontwikkelplannen centraal. Er is ruimte voor casuïstiek, jouw persoonlijke vragen én je leert van elkaars inzichten.

Jouw docenten

Marleen Hilhorst

Marleen is expert op het gebied van hoogbegaafdheid en talentontwikkeling, maar ook op het gebied van onderzoekend en ontwerpend leren, gespreksvaardigheden, sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, kindbegeleiding en handelingsgericht en oplossingsgericht werken. Marleen droomt van onderwijs dat voor alle leerlingen uitdagend is, ook voor hoogbegaafde leerlingen. Vanuit deze droom zet zij zich met veel enthousiasme in voor professionalisering van onderwijsprofessionals. Als adviseur bij Edux voor de kinderopvang en het onderwijs en als orthopedagoog kent zij de praktijk van scholen. Ook is Marleen betrokken bij het RITHA-practitioner programma van de Radboud Centrum Sociale Wetenschappen.

 

 

Kristel Bohte

Kristel is in september gestart als adviseur bij Edux op het gebied van meer- en hoogbegaafdheid. Ze studeerde Pedagogische Wetenschappen en rondde in 2015 de post-Master ECHA (Specialist in Gifted Education) af. De afgelopen jaren was Kristel werkzaam bij een organisatie die expats begeleidt op onderwijskundig gebied.

Algemene informatie over de opleiding Talentbegeleider BO

 

Data en locatie

Op locatie

 • 6 april
 • 18 mei
 • 22 juni
 • 5 oktober

Online ontwikkelateliers

 • 28 april
 • 2 juni
 • 15 september

 

La Vie Utrecht
St Jacobsstraat 61  
3511 BP Utrecht

Routebeschrijving

                                                                            

Na deze opleiding ben je:

 • Mentor en begeleider van de leerlingen
 • Hét aanspreekpunt van de inspectie
 • Oprichter of aanjager van een talentbeleid/PLUS-klas
 • Deskundige in oudercontact
 • Inspirator en coach voor jouw collega’s

 

Jouw ontwikkelplan centraal

Bij jouw inschrijving voor de opleiding ontvang je een online intake. Hierdoor krijgen we een goed beeld van jouw ervaring, kennis, vragen, doelen en verwachting. Met deze informatie kunnen onze experts de opleiding optimaal afstemmen op jouw situatie en behoeften. Je maakt hiermee ook een eerste aanzet voor jouw ontwikkelplan. De opleiding heeft maximaal 20 plaatsen, zo kunnen we jouw praktijkvragen uitgebreid aan bod laten komen.

 

Investering

De investering bedraagt €2.199,- (excl. btw). Dit bedrag is inclusief zeven bijeenkomsten op locatie of digitaal met diverse werkvormen en persoonlijke feedback en coaching t.b.v. een groter leereffect én leerplezier.

 

Tijdsinvestering

We verwachten van iedere deelnemer een extra investering van 2-6 uren voor het verwerken van de lesdagen en de opdrachten van het ontwikkelplan.

 

Ook interessant voor jou:

Wil je meer leren op het gebied van gedragsproblematiek en hoogbegaafdheid? Kijk dan eens naar onderstaande opleidingen:

Ben je op zoek naar een volgende stap? Kijk dan eens naar onderstaande opleidingen:


Incompany training

Heb jij, samen met jouw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op jullie organisatie, jouw situatie en wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met je mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van jou en jouw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.

Voordelen

 • De inhoud van deze opleiding wordt afgestemd op jullie organisatie
 • Ga met elkaar in gesprek (ook over lastige situaties)
 • De onderlinge betrokkenheid en motivatie stijgen aantoonbaar
 • Er is individuele benadering en ruimte voor persoonlijke vragen
 • Per opleiding wordt gezocht naar de best passende docent(en)
 • Het hele team is in één keer op hetzelfde kennisniveau
 • Planning van de cursus wanneer het jullie uitkomt
 • Mogelijk: individuele coaching on the job om doelen te complementeren

Wil je meer informatie?

Of wil je een incompany voorstel? Neem dan contact op met Guusje Verhoeven.


Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.

 

Leg je deelname vast!
Opleiding Talentbegeleider BO inschrijven

Download de Brochure

Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Opleiding Talentbegeleider BO start op 6 en 28 april, 18 mei, 2 en 22 juni, 15 september en 5 oktober 2021 in La Vie Utrecht!

Heb je een vraag? Neem voor meer informatie contact op met:

Wil je, naast dit event, ook op de hoogte blijven van onze praktische werktips, events en opleidingen op je vakgebied?

Onze privacy-policy

Inlogcode:

Algemene Informatie

Type: 4-daagse opleiding
Prijs: €2199,- excl. btw
Datum: 6 en 28 april, 18 mei, 2 en 22 juni, 15 september en 5 oktober 2021
Beoordeling (25):
8,6 / 10
Locatie: La Vie Utrecht

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief

Aanmelden

Opleidingsadvies

Wil je meer inhoudelijke informatie? 
Neem contact op met:

Nicole Vonk  

Opleidingsadviseur
Nicole Vonk

  

040 - 2 972 740

Meer informatie over incompany:

040 - 297 49 77

Incompany

Lees meer over incompany