Congressen, cursussen & opleidingen voor en door professionals.
Jonge kinderen leren en spelen de hele dag, waarvan ze een groot deel van hun tijd op school doorbrengen. Het leren van jonge kinderen gaat niet “gelijkmatig”, maar loopt via sprongen, stappen en in verschillende gebieden. In een gemiddelde onderbouwklas zitten kinderen van bijna 4 tot ongeveer 8 jaar; een periode waarin heel veel veranderingen plaatsvinden in de ontwikkeling van kinderen. Van de leerkracht vraagt dat een aanbod wat recht doet aan al die verschillende ontwikkelingsfasen en interesses van het jonge kind. In elke onderbouwklas is te zien dat kinderen leren vanuit hun belangstelling om de wereld te leren kennen. De kunst van het onderwijs verzorgen aan jonge kinderen is het aanwakkeren van die belangstelling en die vervolgens vertalen in leerzame activiteiten, waarin de kinderen een actieve rol hebben in de invulling van die activiteiten.
In deze verkorte opleiding leert u kijken naar het jonge kind in al zijn ontwikkelingsfacetten. Via praktische werkvormen in de eigen werkomgeving gaan we ons eigen beeld op jonge kinderen completer maken en vervolgens de opgedane kennis vertalen naar een rijke leeromgeving in de groep. In de laatste lesdag gaan de studenten via een presentatie hun eigen leerproces presenteren aan de groep; om zo ook de opgedane kennis en ervaringen te delen.
Door de hele opleiding staat het praktisch uitwerken van kennis en vaardigheden en het uitwisselen van “good practices” centraal in de werkvormen.
Na de opleiding kunt u een inspirerend, rijk en leerzaam aanbod voor alle kinderen in uw groep uitwerken rondom zelf gekozen thema’s. De nieuwste inzichten rondom de ontwikkeling van jonge kinderen worden daarin meegenomen.
Module 1
In deze module kijken we naar de meest recente inzichten over de ontwikkeling van jonge kinderen en wat dat betekent voor het onderwijs. Daarnaast zullen we aandacht besteden aan de laatste maatschappelijke ontwikkelingen. De vraag die daarbij centraal staat is;
“Wat kunnen wij doen om het jonge kind toe te rusten voor de uitdagingen die de maatschappij straks van hem of haar verwacht?”.
De verschillende zienswijzen worden naast elkaar behandeld en studenten krijgen de gelegenheid hun eigen visie op het onderwijs aan het jonge kind verder vorm te geven.
Deze module heeft de volgende inhoudelijke thema’s:
Module 2
In het onderwijs willen we graag dat kinderen kennis maken met de wereld om hen heen.Vanaf het moment dat kinderen kunnen lezen kunnen zij de wereld om zich heen ook in teksten verkennen.
Voor die fase is het echter wezenlijk dat kinderen in hun leeromgeving een goede afspiegeling zien van die “wereld om je heen”. In een rijke, wisselende en uitdagende leeromgeving worden kinderen uitgedaagd nieuwe ervaringen op te doen. Veel leerkrachten beseffen nog onvoldoende dat die omgeving de basis van hun onderwijs is; vaak wordt de omgeving het sluitstuk in de voorbereidingen op een thema of project. In de praktijk zien we dat leerkrachten heel veel aandacht besteden aan de voorbereiding van de activiteiten die kinderen gaan doen binnen een thema; deze zijn veelal bedacht en geregisseerd door de leerkracht.
In deze module gaan we veel aandacht besteden aan de rijke, uitnodigende leeromgeving. In die omgeving ontstaan spontaan, via spel en gesprek, de activiteiten vanuit de belangstelling van de kinderen. Op die manier sluit de gekozen activiteit per definitie aan bij de betrokkenheid van de kinderen. In een goede leeromgeving is er voor elk kind, voor elk zintuig, voor elk ontwikkelingsgebied en voor elk leerdoel een betekenisvolle activiteit te ontdekken.
Voor het ontwerpen van deze leeromgevingen is het wezenlijk eerst naar de doelen binnen het project te kijken, en van daaruit verder te gaan ontwerpen. Ook staan we op deze lesdag uitgebreid stil bij de begeleiding van de kinderen in de leeromgeving. Aan het einde van deze module bent u in staat om een rijke, uitdagende leeromgeving te ontwerpen via onderbouwing vanuit de kennis over jonge kinderen en hun ontwikkeling.
Deze module heeft de volgende inhoudelijke thema’s:
Module 3
Kinderen spelen de hele dag; ze spelen om de wereld om hen heen te begrijpen. Dat begrijpen begint letterlijk bij “grijpen”; materialen, voorwerpen en speelgoed vastpakken, voelen, manipuleren en op die manier leren kennen. We kennen allemaal de plaatjes van jonge kinderen die onophoudelijk met water en zand spelen. In opperste concentratie verkennen de kinderen de eigenschappen van het zand en van het water; kan het vallen? Past het in je hand? Kan je ermee bouwen? Plakt het aan elkaar? Kun je er meer of minder van maken?
Op al deze vragen vindt het kind een antwoord door te experimenteren, voelen, bouwen en fantaseren. Het vraagt niet veel fantasie om te zien dat hier belangrijke kennis voor alle andere schoolse vaardigheden wordt opgedaan. Die schoolse vaardigheden zijn voor het kind echter nooit het doel op zich.
Spel is het doel! De drang om te spelen bij kinderen is enorm; ze spelen de hele dag en kunnen van “niets” een spel maken. De kunst van de begeleiding is het faciliteren en begeleiden van betekenisvol, betrokken en constructief spelen, aangezien de nieuwe kennis op deze manier wordt geconstrueerd.
In deze module gaan we bekijken hoe de begeleider speelrijke omgevingen kan maken, en op verschillende manieren het vrije, begeleide, sociale en rollenspel kan verrijken. Tijdens de werkles en het buitenspel zou een belangrijk deel van de aandacht van de leerkracht aan spel besteedt besteed moeten worden.
Deze module heeft de volgende inhoudelijke thema’s:
Module 4
Op veel scholen wordt momenteel volop gewerkt aan de 21st century skills. Kritisch denken, creatief zijn, samenwerken en jezelf presenteren zijn een aantal van deze vaardigheden. Van oudsher hebben veel kleuterklassen veel aandacht voor een aantal van deze vaardigheden, zoals het samenwerken.Maar hoe geef je vaardigheden als “kritisch denken” een plek in je onderbouwgroep? Hoe ga ik die vaardigheden begeleiden?
Op deze en andere vragen gaan we in deze module een antwoord zoeken. De studenten gaan aan de slag met een quickscan om hun eigen praktijk in beeld te brengen. Daarna gaan we zelf een visie ontwikkelen op de 21st century skills voor jonge kinderen.
Vervolgens gaan we via praktijkvoorbeelden verkennen hoe der verschillende vaardigheden betekenisvol ingezet kunnen worden in de eigen groep.
Deze module heeft de volgende inhoudelijke thema’s:
Module 5
Het werken met een onderzoek is een manier om kinderen in een rijke leeromgeving tot activiteiten en leren uit te nodigen. Een onderzoek kan zich in de klas beperken tot een dagdeel, maar ook een volledig thema kan in het teken staan van een onderzoek.
Via een onderzoekscyclus gaan de kinderen samen met de leerkracht op weg om nieuwe kennis te ontdekken en meer te weten te komen over een onderwerp. De leerkracht treedt coachend op om dit onderzoek te begeleiden. Belangrijk daarbij is dat de kinderen eigenaar blijven van het leerproces en de leerkracht “van de zijlijn” met de kinderen meekijkt.
Hoe stel je je als leerkracht coachend en nieuwsgierig op in een onderzoek? Hoe zorg je dat de rode draad in het onderzoek helder blijft voor kinderen en leerkracht? Hoe hoe houd je de kinderen betrokken in de verschillende stappen van een onderzoek? Hoe doe je verslag van het onderzoek zodat de kennis voor kinderen zichtbaar blijft? Deze en andere vragen krijgen een plek in de laatste module van deze leergang. Daarnaast besteden we in de laatste lesdag aandacht aan de eindpresentaties van de deelnemers.
Deze module heeft de volgende inhoudelijke thema’s:
Charlotte van de Oudenalder
Charlotte van de Oudenalder is als onderwijsadviseur en praktijkdocent verbonden aan Schoolyard en Via Vinci Academy. Vanuit haar rol heeft ze inmiddels tientallen scholen begeleid in het verrijken van hun onderwijs, waarbij “Het jonge kind” haar specialiteit is. In het verleden heeft Charlotte ook een tiental jaar zelf voor de klas gestaan in de onderbouw op meerdere scholen. Vanuit verschillende concepten neemt zij invalshoeken en werkvormen mee in haar training, die altijd nauw verbonden zijn met de praktijk. De eigen ervaringen van studenten krijgen dan ook een belangrijke plek in deze leergang.
Docenten werkzaam in groep 1 en 2 binnen het basisonderwijs
09.00 - Inloop
09.30 - Start ochtendprogramma
12.30 - Lunchpauze
13.30 - Start middagprogramma
16.30 - Afronding opleidingsdag
De kosten van deze cursus bedragen €2.199,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de online leeromgeving.
Persoonlijk Opleidingsadviseur
Dina Abbou
Opleidingsadviseur
T: 040-2972 740
Verantwoordelijk voor deze opleiding
Jose Kolk
Opleidingsmanager
N.B. Betaalt u dit programma (gedeeltelijk) zelf? Maak gebruik van het belastingvoordeel en vraag tot bijna 50% van de studiekosten terug van de Belastingdienst! Meer informatie en tips
Heeft u, samen met uw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op uw organisatie, uw situatie en uw wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met u mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van u en uw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.
Lees meer over onze incompany trainingen of neem vrijblijvend contact op met:
Via onderstaande knop kunt u zich veilig, eenvoudig en snel inschrijven voor deze cursus. Verzeker u van deelname door op de onderstaande button te klikken.
Leg uw deelname vast!
Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Verkorte opleiding Specialist het jonge kind start op 16 & 30 mei, 13 & 27 juni en 4 juli in Meeting Plaza Utrecht!
Heeft u vragen? Neem voor meer informatie contact op met:
Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Verkorte opleiding Specialist het jonge kind start op 16 & 30 mei, 13 & 27 juni en 4 juli in Meeting Plaza Utrecht!
Heeft u vragen? Neem voor meer informatie contact op met:
Type: | 5-daagse opleiding |
Prijs: | €2199,- excl. btw |
Datum: | 16 & 30 mei, 13 & 27 juni en 4 juli |
Locatie: | Meeting Plaza Utrecht |
Wilt u meer inhoudelijke informatie?
Neem contact op met:
![]() |
Opleidingsadviseur |
![]() |
|
040 - 2 972 740 |