Congressen, cursussen & opleidingen voor en door professionals.
Kijk ook eens naar de: Opleiding Toetsdeskundige, de Training Beoordelen van praktijkopdrachten of het Congres Toetsen en Examineren in het HO.
Wil je meer informatie over een eventuele nieuwe editie? Laat dan je gegevens achter en wij informeren je dan graag. Deze opleiding of cursus incompany volgen? Bekijk hier meer informatie over onze incompany cursussen.
De politiek verwacht veel van examencommissies, die de laatste jaren steeds meer gewicht krijgen. Er wordt van je als examencommissielid verwacht dat je de kwaliteit van de opleiding in de gaten houdt en de toetsing en het eindniveau binnen deze opleiding kunt borgen door een kwaliteitssysteem in te richten. Daarnaast spelen tegengestelde belangen een grote rol in deze functie. Je bent in dienst van de hogeschool, maar moet tegelijkertijd onafhankelijk zijn. Een belangrijke taak, maar zeker niet eenvoudig. Dit vraagt kennis van actuele wet- en regelgeving. Ben je in staat om invulling te geven aan deze onafhankelijke positie?
In de cursus Taken en verantwoordelijkheden van de examencommissie in het HO staat kennis, inspiratie en doen centraal. Je krijgt een actueel overzicht van alle wettelijke taken en ontwikkelingen, zodat je kennis up-to-date is. Aan de hand van best practices krijg je handvatten aangereikt om je taken effectief in te vullen. Deelnemers wisselen met elkaar ervaringen uit en geven elkaar feedback op door hen in te brengen materialen. Tijdens de cursus werk je daarnaast aan opdrachten die gebruikt kunnen worden voor het certificeringsportfolio.
Taken van de examencommissie volgens wet- en regelgeving
Accreditatie en kwaliteitsborging
Toetsdeskundigheid examencommissie: zicht op toetskwaliteit
Deze cursus legt een gedegen fundament voor een examencommissie die de goede taken op een effectieve manier uitvoert.
Iedere deelnemer aan de cursus Taken en verantwoordelijkheden van de examencommissie in het HO ontvangt 2 gratis het boeken 'Hoe maak ik goede toetsen met gesloten en open vragen' en 'Hoe maak ik goede opdrachten' van Teelen, onderwijsbureau.
Iedere dag start om 09.30 uur en eindigt om 17.00 uur.
Een groot deel van de taken van de examencommissie is formeel geregeld in de WHW. Daarnaast wordt je werk beïnvloed door actuele ontwikkelingen en publicaties van bijvoorbeeld de Inspectie van het Onderwijs en de Vereniging van Hogescholen. Hoe voorkom je dat je leeft in de waan van de dag en zorg je dat er tijd vrijkomt voor structurelere zaken?
In het kort:
Om je borgende taak uit te kunnen voeren, moet je als examencommissie zicht hebben op de kwaliteit van alle entiteiten van het toetsweb. In deze module staat het vaststellen en beoordelen van de kwaliteit van de draden van het web daarom centraal.
In het kort:
Door Kitty Meijer, Hogeschooldocent/onderzoeker opleiding Master fysiotherapie Hogeschool Utrecht
De examencommissie is verantwoordelijk voor de borging van de kwaliteit van tentamens en examens (WHW artikel 7.12b.1a). Maar wat houdt ‘borgen’ nu precies in? En hoe geef je dat vorm in jouw onderwijspraktijk?
In het kort:
Door Linda Schlundt Bodien, Consultant bij CINOP en ECIO (Expertisecentrum inclusief onderwijs)
Tineke van Es, Toetsdeskundige bij Teelen
Naast haar rol als ervaringsdeskundige binnen het Hoger Onderwijs (o.a. studieloopbaanbegeleider, docent, voorzitter van meerdere examencommissies en toetscommissies) heeft Tineke van Es veel ervaring als trainer en adviseur op het gebied van onderwijs en toetsing. Als voorzitter van examencommissies was zij verantwoordelijk voor de borging van de toetskwaliteit van verschillende opleidingen en heeft zij een bijdrage geleverd aan meerdere accreditaties. Daarnaast heeft zij veel toetsen gereviewd en over de uitkomsten hiervan met examinatoren en het management het gesprek gevoerd. Ook heeft zij zich tijdens haar loopbaan met veel plezier bezig gehouden met het trainen en begeleiden van docenten op het gebied van toetsing en examinering (Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid, Basiskwalificatie Examinering, Toetsexpert VO).
Kitty Meijer, Hogeschooldocent/onderzoeker opleiding Master fysiotherapie Hogeschool Utrecht.
Linda Schdlundt Bodien, Managing Consultant bij Cinop en ECIO
Als managing consultant bij Expertisecentrum Inclusief Onderwijs ECIO (onderdeel van CINOP) houdt Linda Schlundt Bodien zich bezig met inclusievraagstukken op het snijvlak van Onderwijs en Arbeidsmarkt. Ze coacht examenleiders in het mbo en faciliteert in het hoger onderwijs het netwerk Toegankelijk Toetsen en Examineren (TTE). Dit netwerk draagt bij aan kennisuitwisseling, professionalisering en bewustwording via netwerkbijeenkomsten en casuistiekbespreking tijdens het spreekuur. Naar aanleiding van de aangenomen motie Westerveld in 2019 publiceerde het netwerk TTE het artikel ‘Toegankelijk Toetsen’. Verder leverde Linda een bijdrage aan de congresbundel (2018) van de NVOR onder de tiel “Juridische aspecten van toetsing, beoordeling en examinering van leerlingen en studenten met een beperking”.
Teelen maakt toetstechnische kennis op een praktijkgerichte wijze toegankelijk. Dat doen zij bijvoorbeeld met het boek 'Toetskwaliteit in de praktijk: Hoe maak ik goede toetsen met gesloten en open vragen?', inmiddels een bestseller in het hoger onderwijs. Daarnaast hebben reeds duizenden docenten deelgenomen aan hun cursussen op toetsgebied. Ook ondersteunen zij diverse organisaties bij het opstellen van een doordacht toetsbeleid: en bij het inrichten van BKE- en SKE-trajecten.
Kun je een probleem noemen waar veel deelnemers tijdens de opleiding Examencommissie: verdere versterking van jouw samenwerking & Taken en verantwoordelijkheden van de examencommissie tegenaan lopen?
Wat veel wordt genoemd bij de cursus Taken en verantwoordelijkheden van de examencommissie is het borgen van de kwaliteit. Voor veel examencommissies roept dat ‘borgen’ vragen op. Wat betekent het precies? Wat kun je dan doen? Welke handvatten heb je daarvoor? Waar houdt de verantwoordelijkheid van de examencommissie precies op en begint de verantwoordelijkheid van het opleidingsmanagement? Bij verdere versterking van je samenwerking blijkt vooral het kiezen van de belangrijke zaken waarin je als examencommissie je poot stijf wil houden een belangrijk onderwerp. Ook het fenomeen van de ‘dubbele petten’ roept vaak veel discussie op.
Wat is de belangrijkste boodschap die je deelnemers wilt meegeven nadat ze de opleiding Examencommissie: verdere versterking van jouw samenwerking & Taken en verantwoordelijkheden van de examencommissie hebben afgerond?
Een van de belangrijkste boodschappen uit de cursus Taken en verantwoordelijkheden van de examencommissie is dat een examencommissies zich realiseert dat ze misschien meer doet dan wat, wettelijk gezien, haar taken zijn. Bij de cursus verdere versterking van je samenwerking laten we zien dat de huidige manier van samenwerking ook omgebouwd kan worden en dat je daarin als examencommissie kunt sturen.
Op welke manier haal jij plezier uit het geven van de opleiding?
Als oud vicevoorzitter van een examencommissie herken ik (helaas) veel van de door de deelnemers ingebrachte casuïstiek. Ik merk dat deelnemers het heel prettig vinden om hun eigen ervaringen te delen met anderen om op die manier te leren van elkaar. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij.
En anderen die betrokken zijn bij examinering in het Hoger Onderwijs
Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van een online leeromgeving. Hier vind je (extra) leermaterialen
die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video’s, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. De leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om je profiel aan te maken.
Heb je inhoudelijke vragen over deze opleiding? Neem dan gerust, geheel vrijblijvend, contact op met:
Mariska Korewijk
Opleidingsadviseur
Tel: 040 - 297 27 51
Verantwoordelijk voor deze opleiding
José Kolk
Opleidingsmanager
Ingeborg de Vos
Senior Opleidingscoördinator
Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.
Naar Mijn Online Leeromgeving
Wat zijn voorwaarden voor deelname aan de certificering?
Om te kunnen deelnemen aan deze certificering moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:
Met hoeveel studie-uren kunnen deelnemers rekening houden buiten de contacturen?
Studie-uren heb je nodig voor het samenstellen van jouw portfolio dat je ter beoordeling aanbiedt. De tijdsinvestering die nodig is voor het samenstellen van het portfolio is vooral afhankelijk van de mate waarin je al werkzaamheden verricht die aansluiten bij de opdrachten voor het portfolio. De gemiddelde tijdsinvestering voor het portfolio schatten we in op 40-60 uur.
Moeten er opdrachten c.q. een portfolio gemaakt worden?
Om voor certificering als lid examencommissie in aan aanmerking te komen, dien je een portfolio samen te stellen. De opdrachten die je tijdens de opleiding maakt, kunnen ook een onderdeel vormen van het portfolio dat je aan het einde van de opleiding inlevert.
Is er overlap tussen de certificering SKE/Toetsdeskundige en de certificering Lid examencommissie?
De wettelijke taken van de examencommissie vragen van de leden een grote mate van toetsdeskundigheid. Kandidaten die al SKE-gecertificeerd zijn, kunnen de opdrachten ten aanzien van de kwaliteit van het toetsprogramma en een individuele toets, naar verwachting, relatief eenvoudig uitvoeren. Eerder voor de SKE-certificering verzameld bewijsmateriaal kan dan deel uitmaken van je portfolio voor certificering Lid examencommissie.
Zijn er ook mogelijkheden om buiten de opleiding het certificaat Lid examencommissie te bemachtigen bijv. d.m.v. vrijstellingen?
De modulaire opleiding is niet verplicht maar dient ter ondersteuning van het professionaliseringstraject van de kandidaten. Kandidaten kunnen besluiten om díe modules te volgen die zij voor het samenstellen van hun portfolio nodig achten.
Ook zonder deelname aan (delen van) de cursus is het mogelijk je te certificeren als Lid examencommissie. Certificering vindt ook in dat geval plaats op basis van een door jezelf samengesteld portfolio.
Voor meer informatie kan je contact opnemen met Teelen via info@teelen.nl.
Waarom zou ik me, als Lid examencommissie, laten certificeren en registreren?
De examinering in Nederland wordt steeds meer erkend als een specialisme binnen de context van onderwijs. Dit zien we ook terug in de groeiende aandacht voor de kwaliteit, professionalisering en formalisering van taken en verantwoordelijkheden van de examenorganisatie. Certificering van de verschillende betrokken gremia in de examenorganisatie, waarbij de examencommissie een heel belangrijke rol speelt, past bij deze ontwikkelingen. Met een certificaat kunt u, bijvoorbeeld bij het wisselen van werkgever, eenvoudig aantonen op welke wijze je je hebt geprofessionaliseerd en geprofileerd als examencommissielid.
Heb jij, samen met jouw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op jullie organisatie, jouw situatie en wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met je mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van jou en jouw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.
Of wil je een incompany voorstel? Neem dan contact op met Guusje Verhoeven.
Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven voor deze cursus. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.
Leg je deelname vast!
Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Cursus Taken en verantwoordelijkheden van de examencommissie HO start op 20 mei, 10 & 24 juni 2021 in Meeting Plaza Utrecht!
Heb je een vraag? Neem voor meer informatie contact op met:
Wil je meer inhoudelijke informatie?
Neem contact op met:
![]() |
Opleidingsadviseur |
![]() |
|
040 - 297 27 51 |