Congressen, cursussen & opleidingen voor en door professionals.
Wil je een volgende stap maken en Rekendiagnosticus worden? Kijk dan naar de opleiding Rekendiagnostiek.
De Post-Bachelor opleiding Rekencoordinator II is bestemd voor Rekencoordinatoren die hun kennis verder willen uitbreiden om het rekenonderwijs binnen de school naar een hoger niveau willen tillen. De opleiding kenmerkt zich door een zeer praktijkgerichte insteek. Met behulp van literatuur, diverse huiswerkopdrachten en je praktijkopdracht ga je direct aan de slag met de vertaalslag van theorie naar praktijk. Je krijgt persoonlijke feedback van de docente op je eindopdracht, zodat je voldoende handvatten toegereikt hebt gekregen om het beleid binnen jouw school verder te verbeteren. Tegelijkertijd werk je aan de verbetering van het rekenonderwijs binnen je eigen onderwijsinstelling.
Tip: Download de brochure (pdf) voor een compleet overzicht!
Deze cursus is geregistreerd bij lerarenportfolio: xPZAGlfGg.
Indien je jezelf aanmeldt voor deze opleiding, krijg je toegang tot de online leeromgeving. Hier vind je een aanvulling op de leerstof in de vorm van extra informatie, artikelen en direct contact met de docent. Ook kan je hier communiceren met je medestudenten en eventuele opdrachten inleveren.
De Opleiding Rekencoördinator PO II is geschikt voor rekencoördinatoren die op zoek zijn naar meer verdieping. Ben je juist op zoek naar een opleiding met wat meer basiskennis? Volg dan (eerst) onze Opleiding Rekencoördinator PO!
Alvast een voorproefje nemen op de opleiding? Download de proefles!
Dag 1
Het gaat bij dit onderdeel om elementen uit de vakdidactiek, waarbij het bevorderen van een onderzoekende houding bij jonge kinderen centraal staat. Aan de orde komen vragen als: wat moet je doen om de wiskundige ontwikkeling van jonge kinderen (groep 1-3) te bevorderen? Welke leeractiviteiten zijn essentieel in de leerlijnen voor de onderbouw? Welke didactische mogelijkheden zijn er om gecijferdheid al jong te stimuleren?
Leerkrachten, intern begeleiders en remedial teachers constateren regelmatig dat de CITO-toetsen rekenen en/of de contextopgaven uit de methode voor leerlingen problemen opleveren. Vaak wordt als oorzaak van deze problemen het talige karakter van de Cito-toets genoemd. Bij dit onderdeel bespreken we of de problemen niet wat dieper liggen.
Het probleem bij veel zwakke rekenaars is dat ze zich moeilijk een voorstelling kunnen maken bij bewerkingen, dat ze vaak niet begrijpen wat ze doen, dat ze bij contextopgaven niet weten wat ze moeten uitrekenen. Is het haalbaar dat kinderen, ook zwakke rekenaars, goed leren begrijpen wat ze doen? In de praktijk blijkt dat wanneer je hier specifiek aan werkt, dat alle kinderen er beter in worden. Dus ook de zwakke rekenaars. Het werken met de ‘vertaalcirkel' leidt tot een beter begrip van de bewerkingen en van strategieën! Bij dit onderdeel maak je kennis met de vertaalcirkel. Je krijgt handreikingen hoe je aan het werk kunt om de kinderen meer grip te laten krijgen op de koppeling tussen contexten en de formele rekentaal. Dat is een van de grootste problemen waar kinderen tegenaan lopen binnen ons rekenonderwijs. Ook wordt de relatie tussen het werken met de vertaalcirkel en het protocol ERWD gelegd.
Het complete programma in één handig overzicht? Download de brochure (pdf)!
Dag 2 (online)
Bij dit onderdeel staan de leerlingen centraal die meer uitdaging aan kunnen in de rekenleerstof en die dat regelmatig laten blijken in hun leervorderingen, leerstijl en/of leerhouding. We verkennen de materie die te maken heeft met de sterke rekenaars. We verkennen de inhoudelijke kant, maar kijken ook naar zaken als ‘vooruitlopen', ‘verrijken', ‘verbreden', ‘verdiepen', en ‘compacten'.
De leerlijn wordt besproken volgens de vier hoofdfasen van het protocol. Ook wordt gekeken wat er op 1F niveau wordt gevraagd binnen deze leerlijn.
Dag 3
Bij dit onderdeel bekijken we het strategiegebruik bij de basisvaardigheden.
De leerlijn wordt besproken volgens de vier hoofdfasen van het protocol. Ook wordt gekeken wat er op 1F niveau wordt gevraagd binnen deze leerlijn.
Ceciel Borghouts is als rekenspecialist al bijna 25 jaar actief binnen het rekenonderwijs. Zij is mede auteur van het protocol Ernstige RekenWiskunde-problemen en Dyscalculie. Zij verzorgt landelijke trainingen over het protocol en over rekendiagnostiek in de lijn van het protocol.
Daarnaast is zij ontwikkelaar van rekenmethoden en materialen. Zij geeft vele workshops, lezingen en masterclasses voor o.a. School aan Zet over diverse rekenonderwerpen. Ook verzorgt zij als zelfstandige vele rekenverbetertrajecten. "Rekenen is een prachtig vak, maar in de praktijk weerbarstig. De leerkracht speelt een heel belangrijke rol bij de kwaliteit van het rekenonderwijs."
“Enthousiaste docent, met veel vakkennis. Prettige en open werksfeer”
“Ceciel is een fantastische docente! De informatie was heel verhelderend en ik kan er uitstekend mee uit de voeten”
“Geweldig met een vleugje humor en haar afwisseling. Met name door haar manier van lesgeven. Mijn complimenten voor deze super docente!”
Meeting Plaza Utrecht
Godebaldkwartier 20
3511 DX Utrecht
Rekencoördinatoren die de opleiding Rekencoördinator PO hebben gevolgd en/of
Zorg met de cursus Rekencoordinator voor kwalitatief goed rekenonderwijs binnen je onderwijsinstelling!
De kosten van deze opleiding bedragen €1.599,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de online leeromgeving.
Het aantal studiebelastingsuren voor deze opleiding bedraagt ongeveer 40 uren inclusief contacturen.
09.00 uur - Aanvang
09.30 uur - Start ochtendprogramma
12.30 uur - Lunchpauze
13.30 uur - Start middagprogramma
16.30 uur - Einde opleidingsdag
Deze cursus is geregistreerd bij lerarenportfolio: xPZAGlfGg.
Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van een online leeromgeving. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video’s, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken.
De leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om je profiel aan te maken.
Alvast een voorproefje nemen op de opleiding? Download de proefles!
Je kunt rekenen op een sterke combinatie van online onderdelen en leren op de leslocatie die samen één geheel vormen en ook op zichzelf een meerwaarde bieden.
De voordelen voor jou:
Lees meer over de blended opzet
Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.
Naar Mijn Online Leeromgeving
Heb jij, samen met jouw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op jullie organisatie, jouw situatie en wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met je mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van jou en jouw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.
Of wil je een incompany voorstel? Neem dan contact op met Guusje Verhoeven.
Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Opleiding Rekencoördinator PO II start op 14 september, 12 oktober & 16 november 2021 in Meeting Plaza Utrecht!
Heb je een vraag? Neem voor meer informatie contact op met:
Om een goede indruk te krijgen van dit programma raden wij je aan om de proefles te downloaden. Ter informatie: Opleiding Rekencoördinator PO II start op 14 september, 12 oktober & 16 november 2021 in Meeting Plaza Utrecht!
Heb je een vraag? Neem voor meer informatie contact op met:
Type: | Opleiding |
Prijs: | €1599,- excl. btw |
Datum: | 14 september, 12 oktober & 16 november 2021 |
Locatie: | Meeting Plaza Utrecht |
Wil je meer inhoudelijke informatie?
Neem contact op met:
![]() |
Opleidingsadviseur |
![]() |
|
040 - 297 27 51 |