Verkorte opleiding tot i-Coach

Begeleid leraren naar effectief digitaal onderwijs

 • Met aansluiting op een Post-HBO jaar opleiding
 • Geschikt voor iedereen werkzaam in het PO/VO met een interesse in ICT 
 • Geen voorkennis vereist
 • Unieke bijdrage van gastdocent Evert Hoogendoorn
 • Gratis boek “Effectief leren met ICT"

Benieuwd naar waarom elke school een i-Coach nodig heeft? Lees het hier!

Ben je op zoek naar een volgende stap? Kijk dan eens naar de verkorte opleiding Middenmanagement PO & VO.

Onmisbaar in het digitale tijdperk: De i-Coach

In de huidige samenleving is ICT niet meer weg te denken uit het onderwijs, maar hoe zorg je voor de inbedding van ICT in het onderwijsprogramma op jouw school?

 

Ga jij het ICT experiment aan in jouw onderwijs?

Het is tijd voor verandering en daar speelt de i-Coach een belangrijke rol in. Een i-Coach, ook wel een ICT Coordinator, is een docent met affiniteit voor ICT en coaching. De i-Coach heeft een visie op en vaardigheid in het didactisch inzetten van ICT. De verkorte opleiding tot i-Coach is een praktijkgerichte opleiding waarin onder andere de bovenstaande vaardigheden aan bod komen. De i van i-Coach staat voor innovatie, inspiratie en inbedding van ICT in het onderwijsprogramma.

Voor leraren die zich op dit terrein willen specialiseren, biedt deze opleiding de mogelijkheid om je te ontwikkelen tot coach van leraren en begeleid jij leraren naar effectief digitaal onderwijs.

 

De opleiding heeft 4 modules:

Module 1

Hoe positioneer jij je als i-Coach in jouw school?

Module 2

Communicatie, motiveren door informeren

Module 3

Digitale didactiek en mediawijsheid

Module 4

Coachen, vergadertechnieken en digitale tools


Benieuwd naar de opleiding? Voor een compleet overzicht raden wij aan om de brochure te downloaden


Na deze opleiding:

 • Kom jij met je school tot een visie op ICT
 • Signaleer jij de behoeftes aan ondersteuning op school
 • Enthousiasmeer jij docenten en collega’s voor de inzet van ICT in het onderwijs
 • Deel jij je kennis tijdens de vergaderingen
 • Organiseer je trainingen voor de vakgroep

Met de verworven competenties die jij als i-Coach nodig hebt, ondersteun jij de ICT ontwikkelingen binnen de eigen school. Docenten worden ICT-vaardiger en voelen zich ondersteund doordat er één duidelijk aanspreek-kennispunt is. Veranderingen in de school worden steeds meer een gezamenlijk doel waar de hele organisatie van profiteert.

 

Maximaal 18 plaatsen

Om het interactieve karakter te kunnen waarborgen worden maximaal 18 deelnemers per opleiding toegelaten. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, dus wij verzoeken je om tijdig aan te melden.

 

Gratis boek: “Effectief leren met ICT"

Iedere deelnemer ontvangt gratis het boek Effectief leren met ICT van Patricia van Slobbe en Michel van Ast.

 

Certificaat van deelname

Na het volgen van deze cursus ontvang je een i-Coach certificaat van ons. Hiermee kun je je expertise op school aantonen. 

 

Aansluiting Post-HBO i-Coach

Je kunt ervoor kiezen om na deze verkorte SBO-opleiding een gecertificeerd Post-HBO diploma te behalen. Hiertoe biedt Via Vinci Academy een 1-jarige opleiding voor i-Coach. Onderdelen van de Verkorte Opleiding i-Coach in het PO & VO van SBO kun je inbrengen in de Via Vinci Post-HBO opleiding. Wat je exact inbrengt wordt in een persoonlijke intake vastgesteld. Dit leidt tot een korte route naar het gewenste diploma, zonder dubbelingen.

 

Ook interessant:

Programma van de verkort opleiding tot i-Coach

Module 1

Hoe positioneer jij je als i-Coach in jouw school?

Hoe vind jij als i-Coach jouw weg in de toenemende hoeveelheid technologie op scholen? Naast computer hebben we nu digitale schoolborden, touchscreens, smartphones, tablets, WiFi, 3d printers en robots. Op het gebied van software zijn er leerlingvolgsystemen, educatieve software, ouderportal en social media. Wat is de rol van de i-Coach? Het gaat niet zozeer om ‘ICT leren te gebruiken’, maar om ‘ICT gebruiken om te leren’. Om tot de juiste doelstellingen te komen in jouw school is het belangrijk om de volgende drie vragen te stellen: “Waar staan we nu? Waar willen we naartoe? Wat is mijn rol in dit proces?”

 • Ontdek wat jouw rol als i-Coach is
 • Ontwikkel jouw visie op digitaal onderwijs
 • Formuleer de visie van jouw school op digitaal onderwijs
 • Ontdek de relatie tussen de visie op onderwijs en het gebruik van digitaal onderwijs en multimedia
 • Stel toekomstdoelen rond digitaal onderwijs

Module 2

Communicatie, motiveren door informeren

In moderne organisaties is samenwerken een dagelijkse bezigheid; dat geldt ook voor het onderwijs. Door gezamenlijk aan doelen te werken, bereiken onderwijsprofessionals meer dan door alleen te werken. Gezamenlijk kunnen ook grotere projecten en doelen worden gerealiseerd. Om dit proces tussen leraren goed te organiseren en in goede banen te leiden, is het belangrijk te weten hoe dit tot stand komt en wat daar precies voor nodig is.

Als i-Coach ben jij veel in gesprek met jouw collega’s, de directie, maar ook ouders en leerlingen. Deze gesprekken vinden plaats in zowel de persoonlijke setting als in vergadersetting. In beide gevallen is het belangrijk om kennis te hebben van communicatiestijlen en zicht te hebben op jouw eigen communicatieve vaardigheden.

 • Krijg inzicht in diverse communicatiestijlen
 • Vergroot je kennis over de verschillende niveaus van communicatie
 • Ontwikkel jouw communicatie vaardigheden en sluit beter aan bij jouw gesprekspartner
 • Leer wanneer en op welk niveau je effectief feedback geeft

Module 3

Digitale didactiek en mediawijsheid

Didactisch verantwoord inzetten van multimediale middelen vergroot het leerrendement. Daarbij is het van belang dat leraren weten waardoor  bepaalde leerinhouden moeilijk of gemakkelijk te leren zijn en welke ICT-toepassingen de leerlingen helpen om het leerproces succesvol te doorlopen.

Daarnaast is sociale media een belangrijk onderdeel van de belevingswereld van kinderen en jongeren. Deze ontwikkeling heeft invloed op het onderwijs. Hoe zet jouw school social media in? Hoe zorgt jouw school voor een sociaal veilig klimaat, zowel offline als online? De leraren op jouw school spelen een belangrijke rol in deze beslissingen. Als i-Coach denk jij mee in het opstellen en bijstellen van een protocol welke bespreekt hoe sociale media geintegreerd wordt in het onderwijs.

 • Krijg inzicht op welke manier ICT, multimedia en social media het onderwijs kan versterken
 • Leer alles over de mogelijkheden van adaptieve software
 • Ontwikkel een visie op mediawijsheid
 • Train jouw teamleden voor het geven van mediales in de praktijk

Gastcollege: Visie achter gamification Evert Hoogendoorn

De inzet van gamification in het onderwijs voor meer motivatie en rendement. Hoe stimuleer je 21’st century skills, zoals creatief en analytisch vermogen? Hoe kan je game en gamedesign hiervoor inzetten?


Module 4

Coachen, vergadertechnieken en digitale tools

De i-Coach wordt geconfronteerd met collega’s die zeggen ‘het lukt me niet’ en ‘hij doet het niet’ als ze spreken over de techniek van hardware en applicaties. Jij enthousiasmeert jouw collega’s in het gebruik van multimediale middelen om het leren van leerlingen succesvoller te laten zijn.

Nog veel uitdagender is de verandering die samenhangt met de inzet van multimedia in het onderwijs: de rol van de leraar verandert (van minder sturend naar meer coachend), de doelen van het onderwijs veranderen, en de verhouding schools-buitenschools leren verandert (de rol van de school in de samenleving). Het ligt voor de hand dat er forse weerstanden zijn tegen deze veranderingen, gevoed vanuit angst en onzekerheid. Hoe begeleid jij als i-Coach deze volwassenen? En welke attitude en vaardigheden vraagt dit van een i-Coach?

 • Leer hoe jij met weerstand van je collega’s omgaat
 • Hoe creëer je betrokkenheid tijdens een vergadering?
 • Leer welke digitale tools het leerrendement van de leerling vergroten

Tijdschema

09.00 Ontvangst met koffie en thee
09:30 Aanvang ochtendprogramma met tussentijds koffie- en theepauze
12.30 Lunchpauze
13.30 Aanvang middagprogramma met tussentijds koffie- en theepauze
16.30 Afsluiting van de dag

Docenten voor optimale kwaliteit

Gedurende de hele opleiding krijg jij persoonlijke begeleiding van de docent. Het tempo ligt hoog, maar je kunt met al jouw vragen te allen tijde terecht.

 

Hoofddocent:

Margreet Pols

 

Margreet werkt als docent en trainer bij C-LiON. Ze studeerde onder meer ‘orthopedagogisch muziekbeoefenaar’ en ‘docent muziek’ aan het conservatorium in Maastricht en Rotterdam. Na 8 jaar onderwijservaring in het PO en VO maakte ze de overstap naar het trainen en coachen van onderwijs- en opleidingsprofessionals.

Ze verzorgt opleidingen en trainingen over communicatie, coaching, activerende didactiek, en multimediaal onderwijs.

 

 

Tatiana Bastiaanse

 

 

Tatiana is docent bij C-LiON. Vanuit het basis- en voortgezet onderwijs neemt zij ruime kennis en ervaring van waardevol onderwijs in de 21e eeuw mee. Digitale geletterdheid is daar een belangrijk onderdeel van. Daarnaast verzorgt zij diverse opleidingen, trainingen en lesdagen in opbrengstgericht leiderschap, kwaliteitszorg en high performance education.

 

 


 

Gastdocent: Evert Hoogendoorn

 

Evert is docent en programmaleider Ludodidacktiek bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Evert heeft ruim twintig jaar ervaring in het onderwijs. Zowel als ontwikkelaar als docent en in het PO, VO, HBO en WO en buitenschools; met leerlingen in achterstandswijken rond Amsterdam, verstandelijk gehandicapten, kunstenaars, ambtenaren, nerds en met docenten.

Beluister hier zijn Podcast.

Algemene informatie Verkorte opleiding tot i-Coach

 

Datum & Locatie

 • 10 februari, 9 en 30 maart & 18 mei 2020

BCN Utrecht (Daltonlaan)
Daltonlaan 100 
3584 BJ Utrecht
T. 030 - 256 73 91
Routebeschrijving

 

Voor wie bestemd?

 • Docenten
 • Midden managers
 • Intern begeleiders

En overige docenten met een LB/LC functie die werkzaam zijn in het PO/VO en een sleutelrol willen zijn bij het implementeren en begeleiden van ICT in het onderwijs.

 

Maximaal 18 plaatsen

Om het interactieve karakter te kunnen waarborgen worden maximaal 18 deelnemers per opleiding toegelaten. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, dus wij verzoeken je om tijdig aan te melden.

 

Investering

De investering voor deze dagen bedraagt € 1.999,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches, het boek "Effectief leren met ICT" en toegang tot de online leeromgeving.

 

Studiebelastinguren

Het aantal studiebelastinguren voor deze opleiding bedraagt ongeveer 40 uren inclusief contacturen.

 

Opleidingsadvies

Wil je meer informatie over deze opleidingen of wil je weten welke opleiding het beste bij je past? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseur voor het onderwijs:

Astrid Volkers
Opleidingsadviseur onderwijs
Tel: 040 - 2 972 761

 

Ook interessantReacties van cursisten over de verkorte opleiding tot i-Coach:

“Nuttige opleiding om handvatten te krijgen om de rol van ICT Coordinator te implementeren in de schoolorganisatie”           

“Super veel geleerd over het aansturen en veranderen van groepen mensen”

“Veel bruikbare informatie in deze verkorte opleiding”

“Leuke opleiding vooral door de inspirerende en deskundige manier van lesgeven van José Breekveldt”

“Goede, beknopte cursus, waar je veel handvatten krijgt om mee aan de slag te gaan”

“Een opleiding die tot denken aanzet en die je helpt een visie te ontwikkelen”

Incompany training

Heb jij, samen met jouw collega's, interesse in één van onze opleidingen, maar dan gericht op jullie organisatie, jouw situatie en wensen? Dan is een incompany training zeker interessant! Wij denken graag met je mee, zodat de gezamenlijke leerdoelen van jou en jouw collega's gerealiseerd worden. In overleg bepalen we de inhoud, datum/data, dagindeling(en) en locatie.

Voordelen

 • De inhoud van deze opleiding wordt afgestemd op jullie organisatie
 • Ga met elkaar in gesprek (ook over lastige situaties)
 • De onderlinge betrokkenheid en motivatie stijgen aantoonbaar
 • Er is individuele benadering en ruimte voor persoonlijke vragen
 • Per opleiding wordt gezocht naar de best passende docent(en)
 • Het hele team is in één keer op hetzelfde kennisniveau
 • Planning van de cursus wanneer het jullie uitkomt
 • Mogelijk: individuele coaching on the job om doelen te complementeren

Wil je meer informatie?

Of wil je een incompany voorstel? Neem dan contact op met Guusje Verhoeven of Nancy Kager:


Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven voor deze cursus. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.

 

Leg je deelname vast!
Verkorte opleiding tot i-Coach

Download de Brochure

Voor een compleet overzicht van het programma raden wij je aan om de brochure te downloaden. Ter informatie: Verkorte opleiding tot i-Coach start op 10 februari, 9 en 30 maart & 18 mei 2020 in BCN Utrecht (Daltonlaan)!

Heb je een vraag? Neem voor meer informatie contact op met:

Onze privacy-policy

Inlogcode:

Algemene Informatie

Type: 4-daagse opleiding
Prijs: €1999,- excl. btw
Datum: 10 februari, 9 en 30 maart & 18 mei 2020
Locatie: BCN Utrecht (Daltonlaan)

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief

Aanmelden

Opleidingsadvies

Wil je meer inhoudelijke informatie? 
Neem contact op met:

Astrid Volkers  

Opleidingsadviseur
Astrid Volkers

  

040 - 297 27 61

 In samenwerking met:

  Relevant aanbod

20 Mei

Verkorte opleiding Middenmanagement PO & VO

Welke middenmanager ben ik? Waar heeft de school behoefte aan? Welke ontwikkelingen zijn er en wat staat ons te wachten voor de toekomst? In de opleiding Middenmanagement PO & VO worden antwoorden en praktische handvatten geboden om aan de slag te gaan met deze vragen in de praktijk. Deze opleiding is een mooie opstap naar een leidinggevende functie. Lees meer
Type: 5-daagse opleiding | | Lokatie:BCN Utrecht Daltonlaan

Alle events