Onderwijskundig i-Coach in het PO, VO & MBO

  • Met aansluiting op een Post-HBO jaar opleiding
  • Geschikt voor iedereen werkzaam in het PO/VO/MBO met een interesse in ICT
  • In 2022 wordt Digitale Geletterdheid een apart leergebied, ben jij er klaar voor?
  • Word hét aanspreekpunt voor didactische en technische vragen binnen de organisatie
  • Gratis boek “Effectief leren met ICT"
  • Vraag het gratis e-book over innovatie aan
Schrijf me in voor deze opleiding

Begeleid leraren naar effectief digitaal onderwijs

  • 4-daagse opleiding
  • 10 september - 3 december 2024
  • BCN Utrecht (Daltonlaan)
  • ,- (excl. btw)
  • Contact

Onmisbaar in het digitale tijdperk: De i-Coach

In de huidige samenleving is ICT niet meer weg te denken uit het onderwijs. Het afgelopen jaar heeft dat enorm versneld en de urgentie van een goede inbedding van ICT in het onderwijsprogramma is meer dan eens duidelijk. Hoe leiden we leerlingen en studenten op voor werken in een digitale toekomst, waarin ze ICT gebruiken om te leren, te werken en te leven? In 2022 wordt digitale geletterdheid naar verwachting een apart leergebied in het funderend onderwijs, hoe bereid je jouw school daarop voor? We weten uit onderzoek dat er een direct verband is tussen de didactische vaardigheden van docenten en de opbrengsten van ICT in de klas. Een i-Coach kan een belangrijke rol spelen in deze professionalisering.

De i-Coach heeft een visie op en vaardigheid in het didactisch inzetten van ICT. De i van i-Coach staat voor innovatie, inspiratie en inbedding van ICT in het onderwijsprogramma. Voor onderwijsprofessionals die zich op dit terrein willen specialiseren, biedt deze opleiding de mogelijkheid om je te ontwikkelen tot coach van leraren. Begeleid jij leraren naar effectief digitaal onderwijs?

Meld je aan voor de opleiding i-Coach en ontwikkel een visie en concreet plan voor de duurzame inzet van ICT. 

De opleiding heeft 4 lesdagen:

Met de opleiding Onderwijskundig i-Coach:

  • Heb je een persoonlijke visie gevormd op onderwijs & ICT en geef je vorm aan een gezamenlijke visie voor jouw school
  • Vertaal je deze visie naar een beleidsplan met concrete acties die de inbedding van ICT in het onderwijs versterken
  • Ben jij hét aanspreekpunt voor didactische en technische vragen en ondersteun jij collega’s in hun professionalisering
  • Ga je in jouw school aan de slag met het versterken van het digitaal onderwijs: nu én in de toekomst

Met de verworven competenties die jij als i-Coach nodig hebt, ondersteun jij de ICT-ontwikkelingen binnen de eigen school. Docenten worden ICT-vaardiger en voelen zich ondersteund doordat er één duidelijk aanspreek-kennispunt is. Veranderingen in de school worden steeds meer een gezamenlijk doel waar de hele organisatie van profiteert.

Waarom heeft iedere school een i-Coach nodig?

Digitale geletterdheid is onmisbaar bij leren, leven en werken in een digitale samenleving. Twee derde van de huidige basisschoolleerlingen krijgt een baan die nu nog niet bestaat. Er wordt van scholen al meer dan een halve eeuw verwacht dat ze leerlingen helpen om ICT-vaardiger te worden, maar de daadwerkelijke resultaten blijven uit.

De digitale geletterdheid van leerlingen is onvoldoende. Onderwijs in digitale geletterdheid is sterk afhankelijk van de persoonlijke interesse van leraren en slechts 1 op de 10 van deze leraren maakt hierbij gebruik van een leerlijn. Onderwijs richt zich nog voornamelijk op de toepassing van digitale middelen en minder op de reflecterende, kritische en creatieve omgang met ICT.

Om dit te verbeteren kiezen steeds meer scholen er daarom voor een verantwoordelijke aan te stellen voor effectief digitaal onderwijs: de i-Coach.

Voor leraren die zich op dit terrein willen specialiseren, biedt deze opleiding de mogelijkheid om je te ontwikkelen tot coach van leraren en begeleid jij leraren naar effectief digitaal onderwijs.

 

Ook interessant:

Programma van de verkort opleiding Onderwijskuding i-Coach

 

Dag 1 (online)

Onderwijs in het digitale tijdperk

Onderwijs & ICT

Afgelopen jaar zijn we noodgedwongen ondergedoken in digitaal onderwijs. Een enorm uitdagende klus. Wat hebben we hiervan geleerd? Het didactisch verantwoord inzetten van multimediale middelen vergroot het leerrendement, maar hoe doen we dat op een goede manier? Het is belangrijk dat leraren weten welke leerinhouden moeilijk of gemakkelijk te leren zijn en welke ICT-toepassingen de leerlingen helpen om het leerproces succesvol te doorlopen.

Mediawijsheid

Daarnaast is sociale media een belangrijk onderdeel van de belevingswereld van kinderen en jongeren. Deze ontwikkeling heeft invloed op het onderwijs. Hoe zet jouw school social media in? Hoe zorgt jouw school voor een sociaal veilig klimaat, zowel offline als online? De leraren op jouw school spelen een belangrijke rol in deze beslissingen. Als i-Coach denk jij mee in het opstellen en bijstellen van een protocol welke bespreekt hoe sociale media geïntegreerd wordt in het onderwijs.

  • Krijg inzicht op welke manier ICT, multimedia en social media het onderwijs kan versterken
  • Leer alles over de mogelijkheden van adaptieve software
  • Ontwikkel een visie op mediawijsheid
  • Train jouw teamleden voor het geven van mediales in de praktijk

Dag 2

Visie op digitaal onderwijs

Hoe vind jij als i-Coach jouw weg in de toenemende hoeveelheid technologie op scholen? Naast computer hebben we nu digitale schoolborden, touchscreens, smartphones, tablets, WiFi, 3d printers en robots. Op het gebied van software zijn er leerlingvolgsystemen, educatieve software, ouderportal en social media. Wat is de rol van de i-Coach? Het gaat niet zozeer om ‘ICT leren te gebruiken’, maar om ‘ICT gebruiken om te leren’. Om tot de juiste doelstellingen te komen in jouw school is het belangrijk om de volgende vragen te stellen: “Waar staan we nu? Waar willen we naartoe? Hoe komen we daar? En wat is mijn rol in dit proces?”

  • Ontdek jouw rol als i-Coach
  • Ontwikkel jouw visie op digitaal onderwijs
  • Formuleer de visie van jouw school op digitaal onderwijs
  • Ontdek de relatie tussen de visie op onderwijs en het gebruik van digitaal onderwijs en multimedia

Tip: Download de brochure voor een compleet overzicht!


Dag 3

Effectief coachen & communiceren

Als i-Coach word je geconfronteerd met collega’s die zeggen “het lukt me niet” en “hij doet het niet” als ze spreken over techniek van hardware en applicaties. Ook ben je in gesprek met directie, leerlingen en ouders. Hiervoor is het belangrijk om kennis te hebben van communicatiestijlen en zicht te hebben op jouw eigen communicatieve vaardigheden. Hoe enthousiasmeer je jouw collega’s in het gebruik van multimediale middelen om het leren van leerlingen succesvoller te laten zijn? En hoe begeleid je veranderingen op het gebied van multimedia in het onderwijs? De rol van de leraar verandert naar een meer coachende rol, de doelen van het onderwijs veranderen en het leren verplaatst zich meer naar buiten het klaslokaal. Dit kan weerstand opwekken, gevoed vanuit angst en onzekerheid. Hoe begeleid je als i-Coach deze verandering?

  • Krijg inzicht in diverse communicatiestijlen
  • Vergroot je kennis over de verschillende niveaus van communicatie
  • Ontwikkel jouw communicatie vaardigheden en sluit beter aan bij jouw gesprekspartner
  • Leer wanneer en op welk niveau je feedback geeft
  • Leer hoe jij met weerstand van je collega’s omgaat

Dag 4 (online)

Jouw positie als i-Coach

Tijdens de laatste bijeenkomst brengen we de modules samen. Hoe ga je jouw visie op onderwijs & ICT communiceren en implementeren? Welke acties zijn nodig om de imbedding van ICT in jouw school te verduurzamen? En hoe ga je in de toekomst vormgeven aan jouw rol van i-Coach? We gaan aan de slag met een actieplan voor jouw school.

  • Communiceer en implementeer jouw visie op onderwijs & ICT
  • Formuleer een actieplan voor jouw school
  • Stel toekomstdoelen rond digitaal onderwijs

Tijdschema

09.00 Ontvangst met koffie en thee
09:30 Aanvang ochtendprogramma met tussentijds koffie- en theepauze
12.30 Lunchpauze
13.30 Aanvang middagprogramma met tussentijds koffie- en theepauze
16.30 Afsluiting van de dag

Docenten voor optimale kwaliteit

Gedurende de hele opleiding krijg jij persoonlijke begeleiding van de docent. Het tempo ligt hoog, maar je kunt met al jouw vragen te allen tijde terecht.

img-Hoofddocent - Margreet Pols

Hoofddocent - Margreet Pols
Docent en trainer, Ceto Trainingen

Margreet Pols is expert op het gebied van activerende didactiek met een focus op het stimuleren van betrokkenheid en motivatie. Ze is voormalig muziekdocente in het VO, maakte daarna de overstap naar het trainen en coachen van onderwijsprofessionals en coördineert een post-HBO I-coach opleiding. Naast een studie Psychologie brengt zij haar passie voor leren over op onderwijsprofessionals vanuit haar bedrijf Ceto
Trainingen.

Michel van As & Patricia Slobbe

Michel van As & Patricia Slobbe schreven samen Kleppen open!, twee boeken over effectief en actief leren met ICT. Patricia werkte lang als docent Engels en is schoolleider geweest. Michel was docent wiskunde en werkte lange tijd op de lerarenopleiding. Beiden geven vanuit hun bedrijf OnderwijsArena lezingen en workshops, adviseren en begeleiden onderwijsinstellingen en trainen en coachen docenten en schoolleiders die technologie willen inzetten in het onderwijs.

De opleiding is speciaal bestemd voor:

  • Docenten
  • Midden managers
  • Intern begeleiders

En overige docenten die werkzaam zijn in het PO/VO/MBO en een sleutelrol willen hebben bij het implementeren en begeleiden van ICT in het onderwijs.

“Nuttige opleiding om handvatten te krijgen om de rol van ICT Coordinator te implementeren in de schoolorganisatie”           

“Super veel geleerd over het aansturen en veranderen van groepen mensen”

“Veel bruikbare informatie in deze verkorte opleiding”

“Leuke opleiding vooral door de inspirerende en deskundige manier van lesgeven”

“Goede, beknopte cursus, waar je veel handvatten krijgt om mee aan de slag te gaan”

“Een opleiding die tot denken aanzet en die je helpt een visie te ontwikkelen”

Algemene Informatie

Deze 4-daagse Cursus/Training zal plaatsvinden bij BCN Utrecht (Daltonlaan) te Utrecht.
Voor facilitaire vragen en de routebeschrijving zie onderstaande gegevens.

BCN Utrecht (Daltonlaan)
Daltonlaan 100
3584 BJ
Utrecht
tel: 030 - 256 73 91

Dag Datum Tijd Locatie
Dag 1 10 september 2024 09:30 - 16:30 BCN Utrecht (Daltonlaan)
Dag 2 online 24 september 2024 09:30 - 12:30 online (of n.t.b.)
Dag 3 online 8 oktober 2024 09:30 - 12:30 online (of n.t.b.)
Dag 4 online 5 november 2024 09:30 - 12:30 online (of n.t.b.)
Dag 5 online 19 november 2024 09:30 - 12:30 online (of n.t.b.)
Dag 6 3 december 2024 09:30 - 16:30 BCN Utrecht (Daltonlaan)

Jouw investering

De investering voor deze 4-daagse opleiding bedraagt € 2299,00 (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunches en toegang tot de digitale leeromgeving.

Gratis boek: “Effectief leren met ICT"

Iedere deelnemer ontvangt gratis het boek Effectief leren met ICT van Patricia van Slobbe en Michel van Ast.

Certificaat van deelname

Na het volgen van deze cursus ontvang je een i-Coach certificaat van ons. Hiermee kun je je expertise op school aantonen. 

Aansluiting Post-HBO i-Coach

Bij deze verkorte opleiding kunnen facultatief opdrachten gemaakt worden uit de post-HBO-opleiding van Ceto Training*. Per lesdag kan er een opdracht van 28 studiebelastingsuren (1 EC) uitgewerkt worden. Die opdracht geeft – na beoordeling met een voldoende – recht op vrijstelling van 1 module van 1 EC in de post-HBO i-Coach-opleiding.

*Deze opleiding start vanaf 2022.

Ondersteund door online leeromgeving

Tijdens de opleiding maak je, naast de bijeenkomsten, gebruik van 'Mijn Online Leeromgeving'. Hier vind je (extra) leermaterialen die aansluiten bij de lesbijeenkomsten, zoals video's, artikelen, eventueel huiswerk en verwijzingen naar boeken. Mijn Online Leeromgeving gebruik je ook als netwerkinstrument en voor interactie: alle deelnemers en docenten zijn via de leeromgeving snel te bereiken. Voor aanvang van de opleiding ontvang je een inlogcode voor de online leeromgeving en een uitnodiging om jouw profiel aan te maken.

Naar Mijn Online Leeromgeving
 online leeromgeving

Ga gericht aan de slag binnen jullie eigen praktijk

Dit traject is ook volledig op maat te volgen. De theorie en praktijkvoorbeelden worden in dat geval volledig afgestemd op de leerdoelen en praktijk van jouw organisatie. Jullie ervaren hierdoor verschillende voordelen:

Inhoud op maat

Het programma sluit exact aan op jullie leerdoelen en praktijk.

Borging van kennis

Kennis blijft beter behouden in de organisatie.

Kostenefficiënt

Efficiënte investering in het kennisniveau van de organisatie.

Binnen jullie schema

Opleiding binnen jullie planning en op jullie locatie.

Bespreek de mogelijkheden

Plan een vrijblijvend adviesgesprek om het programma op maat te bespreken.

Onder andere deze opdrachtgevers gingen je voor:

Download brochure

Onze privacy-policy

Vraag het gratis e-book aan

Maak aub een keuze

Onze privacy-policy

Via onderstaande knop kun je veilig, eenvoudig en snel inschrijven. Verzeker jezelf van deelname door op de onderstaande button te klikken.

 

Leg je deelname vast!
Veilig betalen

Persoonlijk opleidingsadvies nodig?

Wil je meer inhoudelijke informatie? 
Neem vrijblijvend contact op met mij.

040 - 297 27 40 nicole.vonk@sbo.nl

Productaanbod

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van vakgebied Onderwijs

Onze privacy-policy